• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various O carte din bani publici despre Nicolae Juravschi

O carte din bani publici despre Nicolae Juravschi

There are no translations available.

Centrul  de Cercetări Enciclopedice a Academiei de Științe a Moldovei a lansat, în sala de conferințe a instituției, cartea ”Nicolae Juravschi, dublul campion olimpic sau campionul invincibil”.

În debutul manifestării responsabilul de ediție, Ion Xenofontov a citit în fața asistenței preț de câteva minute argumentele ce au determinat apariția ei. ”Este un scenariu de film hollywoodian”, a notat el. Moderatorul evenimentului, profesorul universitar a Boris Boguș a subliniat că la scrierea cărții a contribuit financiar Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, au participat 54 de autori, 2 ex-miniștri, 5 jurnaliști cărora le-au fost necesare 823 de zile pentru a reda ”lumea miraculoasă a celui mai titrat sportiv moldovean, titanul de Chircăiești, descendent din nobili polonezi ”.

Ministrul Monica Babiuc a subliniat în mesajul de felicitare că ” este o bucurie și o plăcere să participe la acest eveniment împreună cu oamenii care au venit să jubileze împreună Nicolae  Juravschi, care conduce Comitetul Național Olimpic și Sportiv într-o manieră extraordinară”. Deputatul Vladimir Hotineanu a remarcat că ” este un eveniment de excepție pentru țara noastră, fiindcă Nicolae Juravschi a cucerit aurul olimpic la o probă sportivă de mare importanță”. Academicianul Gheorghe Duca a relevat numărul mare de participanți la eveniment. ”Atâta lume prezentă la lansare poate să vină numai la un campion. Mulțumim protagonistului că a ales această sală. Cartea este o istorie de succes a țării noastre”, a spus președintele Academiei de Științe după care i-a înmânat o medalie lui Nicolae Juravschi pentru performanțele sale.

Consultantul cărții,  Teodor Furdui a notat în continuare că ”Nicolae Juravschi de mic copil și-a pus scopul să devină o personalitate în sport.  Aveți tot dreptul să mergeți înainte, pentru că D-voastră ne consolidați”, a declarat academicianul. În opinia campioanei olimpice Larisa Popova ”cartea este un abecedar, un îndrumar pentru viitoarea generație. Sunt mândră că lucrez împreună cu acest om”, s-a confesionat performera.  ”S-au spus atâtea lucruri minunate despre Nicolae Juravschi încât nu mai am ce adauga nimic. Nicolae Juravschi este cel mai talentat dintre talentați”, a declarat primul președinte al Comitetului Național Olimpic și sportiv Efim Josanu. Istoricul Octavian Țâcu a opinat că ”cartea este o capodoperă, o cercetare istorică în toată legea”.

Asistenței  i-au fost prezentate stema și drapelul familiei Juravschi. Cu ocazia lansării cărții și-au mai expus opiniile Antrenorul Emerit Alexandru Chirpicenco, istoricul Ion Varta, directorul Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv Ion Robu.

Deputatul Nicolae Juravschi este originar din Chircăiești. La Jocurile Olimpice de la Seul (1988) a obținut în pereche cu belarusul Viktor Reneiski aurul la proba canoe dublu pe distanțele 500 și 1000 de metri pentru Uniunea Sovietică, iar la Olimpiada de la Atlanta (1996) ei s-au învrednicit de o  medalie de argint în componența selecționatei Moldovei. Ambii sunt multipli campioni europeni și mondiali. Nicolae  Juravschi a devenit deputat în Parlament pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova după care a ales să reprezinte Partidul Democrat. Cam de ce, întreabă mulți? Nu oare pentru a scăpa de dosarele intentate  în care sunt relevate cu lux de amănunte, probe, furturile sale? Centrul Național Anticorupție, alte structuri de stat, care trebuie să  le monitorizeze și taxeze, conform legislației, deocamdată păstrează tăcerea.