• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Ion Dosca a obținut al 21-lea titlu de campion național

Ion Dosca a obținut al 21-lea titlu de campion național

There are no translations available.

Marele maestru internațional la joc de dame, versiunile rusă și universală, Ion Dosca a obținut, la Clubul republican de șah și joc de dame, al 21-lea titlu de campion național, varianta rusă, relatează MOLDPRES.

El a câștigat lejer primele locuri în turneele de joc clasic, rapid și blitz, desfășurate în premieră la trei versiuni.

”Din cauza duratei turneului – 8 zile – trei jucători puternici, angajați în câmpul muncii, Denis Dudco, Victor Lungu și Alexandru Caraulinâi, toți maeștri ai sportului, nu au putut să participe. Faptul ca atare, însă, nicidecum nu știrbește din valoarea, importanța titlurilor cucerite de marele maestru internațional Ion Dosca. El constituie un exemplu de consacrare, dăruire acestui gen de sport popular”, a declarat  pentru agenție secretarul general al federației naționale de profil, Greta Sturza.

La campionat a participat și cea mai bună jucătoare moldoveană, Elena Scovitina, multiplă campioană europeană și mondială. Ea a concurat la versiunile joc clasic și rapid, clasându-se pe locurile doi. La blitz locul doi i-a revenit lui Marcel Ursu, în vârstă de 17 ani. Pe locurile trei la toate cele trei probe din cadrul campionatului s-a situat Alexei Dolgopolov.

Anterior, campionatele naționale se desfășurau numai la varianta clasică.

Ion Dosca a obținut dreptul de a reprezenta Republica Moldova la Campionatul European din vara curentă, care va avea loc la Albena (Bulgaria). El este considerat cel mai galonat jucător moldovean, fiind deținător al Cupei URSS (1980 și 1990), campion al Uniunii Sovietice (1991), varianta rusă, premiant al Campionatelor Mondiale, varianta universală, campion mondial (1999), varianta universală, campion al Statelor Unite ale Americii, varianta pool-checkers (2000). Cu cele 21 de titluri naționale este primul în țară la acest capitol.