• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Federaţia naţională de biatlon a marcat un sfert de veac de la fondare

Federaţia naţională de biatlon a marcat un sfert de veac de la fondare

There are no translations available.

Federaţia de Biatlon din Republica Moldova a marcat, în week end, la Centrul de pregătire a loturilor naţionale, într-un cadru festiv, 25 de ani de la creare, relatează MOLDPRES.

„A fost un început dificil. Executivul Comitetului Naţional Olimpic (CNO) a respins de două ori propunerea de a practica în ţară cu susţinerea CNO biatlonul de iarnă şi doar la a treia tentativă a acceptat-o. În 1994 am avut, la Lillehammer (Norvegia), prima participare la Jocurile Olimpice de iarnă. Doi entuziaşti, Petru Bria şi Valentin Ciumac au depus maximum de eforturi pentru a transpune ideea în fapt. Anul curent, la Pyeongchang (Coreea de Sud) am consemnat a opta prezenţă”, şi-a reamintit cu ocazia evenimentului preşedintele onorific la Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv, Efim Josanu.

La manifestare a fost prezent şi primul participant la Jocurile Olimpice din 1994, Vasile Cherghi. „Practicam poliatlonul GMA. M-am recalificat într-un termen record şi m-am încadrat reuşit în programul de pregătire”, a notat pentru agenţie el.

Cea mai bună evoluţie la biatlonul de iarnă în istoria sportului moldovenesc a avut-o sportiva naturalizată Natalia Levcenkova, care a fost invitata de onoare la eveniment. Ea a devenit campioană europeană în 2008 (Nove Mesto, Cehia)  şi s-a clasat pe locul 8 la Jocurile Olimpice de la Torino (2006). „În Rusia eu nu aşi fi obţinut aceste performanţe. Vă mulţumesc pentru sprijinul acordat în obţinerea lor”, a spus performera.

Preşedinte al federaţiei a fost timp de 25 de ani Petru Bria.”Am fost recunoscuţi şi apreciaţi în acest răstimp pe arena internaţională. În 2016 am desfăşurat la Chişinău Congresul Federaţiei Internaţionale. Participăm la toate competiţiile organizate de ea şi asta contează cel mai mult”, a subliniat el în alocuţiunea sa.

Noul preşedinte al federaţiei a fost ales Ivan Florean. „Obiectivul nostru este să participăm la viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice şi la ştafeta combinată mixtă”, a promis noul lider al biatlonului moldovenesc. Petru Bria a fost ales secretar general al federaţiei. La ediţia din anul curent a Jocurilor Olimpice Republica Moldova a fost reprezentată de Nicolae Gaiduc şi austriacul naturalizat Christopher Horl.