• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Dorin Goțonoagă a câștigat etapa Cupei Europei de la Belgrad

Dorin Goțonoagă a câștigat etapa Cupei Europei de la Belgrad

There are no translations available.

Judocanul moldovean Dorin Goțonoagă (81 kg) a devenit câștigătorul etapei Cupei Europei, încheiată ieri la Belgrad (Serbia), transmite MOLDPRES.

El a urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere după ce a repurtat șase victorii. În cinci dintre ele a învins înainte de expirarea timpului regulamentar (4 minute de luptă). Unicul rival care a luptat cu el până la gongul final a fost, în semifinală, Ari Winkler (Israel). În faza grupelor el i-a devansat categoric, în ordine, pe Ivan Petr (Cehia), Aleksandar Nerandzic (Serbia), Andrei Pirloga (România) și Daniil Dovbysh (Ucraina).

În finală elevul antrenorilor emeriți Mihail și Ilie Buiuc  din Hâncești l-a întrecut după aproximativ trei minute de luptă pe Botyr Nuraliev (Federația Rusă). În categoria sa de greutate au evoluat 39 de sportivi.

La categoria de greutate până la 81 de kilograme au concurat și compatrioții Nicon Zaboroșciuc, Iulian Peaticovschi. Ambii au suferit înfrângeri în runda inaugurală a turneului.

Lotul este însoțit de antrenorul Veaceslav Bacal. ”Vom efectua în continuare în Croația un cantonament la care se vor alătura Denis Vieru (66 kg) și Ion Nacu (73 kg). Va urma până în ajunul Olimpiadei de la Tokyo (2020) maratonul de calificare la această ediție care semnifică participări la zeci de turnee timp de aproximativ doi ani pentru a obține biletele de acreditare la ea. De ele se vor învrednici doar primii 32 de sportivi din lume la fiecare categorie de greutate”, a declarat pentru agenție tehnicianul.

Dorin Goțonoagă a câștigat anul curent turneul internațional de la Praga (Cehia) și a cucerit bronzul la turneul Grand Prix din Antalya (Turcia). Anul trecut a devenit campion european Under-23.

Judoul este una dintre cele mai populare probe sportive în Republica Moldova. Primul medaliat la Campionatele Europene a fost Gheorghe Cotic (bronz, 1966, Luxemburg). Vicecampion european a devenit apoi Valentin Guțu (Gothenburg, 1971), medaliat cu bronz la aceste Europene în concursul pe echipe. Trei judocani moldoveni au cucerit anterior medalii la Campionatele Mondiale. Victor Bivol (65 kg) a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere la ediția desfășurată la Paris (1997). Victor Florescu (90 kg) a devenit vicecampion mondial la Birmingham (1999), iar Sergiu Toma (81 kg) a cucerit bronzul la Mondialele din 2011 (Paris). Premianți la Europene au mai devenit Victor Bivol, Oleg Crețu, Andrei Golban, Marcel Trudov, Nicolae Belocosov și Sergiu Toma.