• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Comentatorul sportiv Ion Andriuță a împlinit 70 de ani

Comentatorul sportiv Ion Andriuță a împlinit 70 de ani

There are no translations available.

Reporterul, comentatorul sportiv de la Radioul Național, Ion Andriuță, a împlinit astăzi 70 de ani, relatează MOLDPRES.

Omagiatul s-a născut pe 13 iulie 1948 la Țibulăuca (Dubăsari). La o lună de la naștere, familia sa se stabilește definitiv la Berezlogi (Orhei) și anume această localitate o consideră baștina sa, locul unde a făcut primii pași, a învățat primele buchii, s-a familiarizat în școală cu lumea pasionantă a sportului. ”Îmi plăcea mult baschetul, atletismul, în special, cursele de 3 și 5 kilometri, am participat cu succes la competițiile raionale. Apoi m-a captivat boxul. L-am practicat la modul serios după încheierea serviciului militar la Donețk (Ucraina). Am devenit maestru al sportului. Am îndeplinit de două ori acest normativ. Detaliul cel mai memorabil în perioada respectivă este, însă, că la crosuri nu aveam egali printre colegii de secție atunci când la antrenamente se punea accentul pe acest aspect al  fortificării condiției fizice”, își amintește veteranul.

A  dorit mult să devină comentator sportiv. ”Îmi plăcea la nebunie, atunci când eram încă mic, să-l imit după vreun meci ascultat pe Nicolai Ședov, care a comentat evoluțiile echipei de fotbal Moldova Chișinău. Mama sătulă uneori de trăncăneala mea - în viziunea ei -  mă întrerupea și-mi dădea ceva de lucru urgent. Apoi m-au copleșit prin erudiție, competență, temperament renumiții crainici-reporteri Nicolae Soare și Nikolai Ozerov. Am învățat multe de la ei”, se confesează septuagenarul.

La Radioul Național a colaborat inițial vreo câțiva ani apoi a fost angajat în secția sport. Anul curent va împlini 29 de ani de când activează la această instituție. Este multiplu premiant al Olimpiadelor Asociației Presei Sportive din Moldova la atletism și natație, câștigător al concursurilor de creație.