• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Denis Vieru a cucerit bronzul la turneul Grand Prix de la Budapesta

Denis Vieru a cucerit bronzul la turneul Grand Prix de la Budapesta

There are no translations available.

Judocanul moldovean Denis Vieru (66 kg) a obținut medalia de bronz la turneul internațional Grand Prix, desfășurat la Budapesta (Ungaria), au informat astăzi surse din cadrul federației naționale de profil, relatează MOLDPRES.

În disputa pentru bronz el l-a învins înainte de expirarea timpului regulamentar pe campionul Asiei în 2016, Alatnsukh Dovdon (Mongolia).  ”El l-a devansat în faza grupelor pe încă un judocan foarte valoros, belarusul Dzmitry Shershan, campion european în 2016. Păcat că în continuare i-a cedat unui sportiv care deocamdată nu a strălucit pe arena internațională, Yarni Meanged (Israel). Oricum, locul trei ocupat este o performanță”, a declarat de la Budapesta pentru agenție antrenorul lotului național, Veaceslav Bacal. ”Stăm aici până joi apoi plecăm la turneul Minsk Open (Belarus) unde vor participa încă cinci membri ai lotului național”, a precizat tehnicianul.

La turneul din capitala Ungariei au evoluat încă doi judocani moldoveni: Dorin Goțonoagă și Nicon Zaboroșciuc, ambii la categoria de greutate până la 81 de kilograme. Ei au învins în primele meciuri disputate după care au suferit înfrângeri și au fost eliminați din concurs. Victoriile repurtate le-au plusat în punctajul lor din clasamentul mondial câte 80 de puncte. Dorin Goțonoagă se situează actualmente în acest top pe locul 38, iar Nicon Zaboroșciuc – pe poziția a 55-ea.

Denis Vieru a primit pentru locul trei ocupat la Budapesta 350 de puncte și a urcat, grație acestui fapt, de pe locul 18 pe poziția a 15-ea în ierarhia mondială. Anul curent el a mai devenit premiant la turneul internațional Grand Prix de la Antalya (Turcia). Performerul este campion european de tineret, student la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

Judoul este una dintre cele mai populare probe sportive în Republica Moldova. Primul medaliat la Campionatele Europene a fost Gheorghe Cotic (bronz, 1966, Luxemburg). Vicecampion european a devenit apoi Valentin Guțu (Gothenburg, 1971), medaliat cu bronz la aceste Europene în concursul pe echipe. Trei judocani moldoveni au cucerit anterior medalii la Campionatele Mondiale. Victor Bivol (65 kg) a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere la Mondialele de la Paris (1997). Victor Florescu (90 kg) a devenit vicecampion mondial la Birmingham (1999), iar Sergiu Toma (81 kg) a cucerit bronzul la Mondialele din 2011 (Paris). Premianți la Europene au mai devenit Victor Bivol, Oleg Crețu, Andrei Golban, Marcel Trudov, Nicolae Belocosov și Sergiu Toma.