• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various 27 de lucruri inedite despre cea mai bună jucătoare de tenis a lumii, Simona Halep

27 de lucruri inedite despre cea mai bună jucătoare de tenis a lumii, Simona Halep

There are no translations available.

În ziua în care a împlinit 27 de ani, 27 septembrie, Simona Halep poate spune că a atins toate marile obiective la care visează un adolescent pornit pe drumul cu mult roşu al tenisului. Roşu - evident, de la zgură, suprafaţa pe care sunt 'botezaţi' jucătorii de tenis în România, dar şi de la sutele de băşici, bătături şi julituri cu care te alegi în mii de ore de antrenament, de la zecile şi zecile de grade Celsius care ard pielea şi storc picături de sudoare cât să umple un lac întreg, dar şi de la pasiunea mereu testată de greutăţi, obstacole şi provocări pe care le lansează tenisul spre fiecare pretendent.

Simona Halep a ajuns numărul unu şi este numărul unu, ba mai mult, este aproape de Top 10-ul 'all time' al celor mai multe săptămâni petrecute pe prima poziţie WTA. A câştigat un titlu de Mare Şlem - şi trebuie spus că a făcut-o mai întâi la junioare, apoi şi la senioare. Are victorii la toate marile staruri ale circuitului, reuşind să le răpună pe Azarenka, Serena şi Venus Williams, Şarapova, Wozniacki şi Muguruza. Este sportivul român cu cei mai mulţi fani pe reţelele de socializare (peste 1,5 milioane pe Facebook, aproape 890 mii pe Instagram). Mai departe, o descoperiţi dintr-un puzzle inedit de 27 de piese, care spun o poveste atlfel despre Simona Halep, sărbătorita zilei.

1. Zâmbetul. Când a câştigat la Roland Garros 2018, Simona Halep a zâmbit şi nu s-a oprit cât a durat turul arenei, al interviurilor tv şi vizita în centrul de presă. Coborând cu trofeul în braţe de la conferinţă, românca a salutat voluntarii de la biroul de recepţie, continuând să zâmbească.

2. V-aţi întrebat de ce în momentul în care efectuaţi o căutare pe Twitter cu termenul "Halep" apar şi imagini sângeroase, mărturii ale unor confruntări armate? Oraşul sirian Alep, capitala Governoratului Alep - cel mai mare oraş al ţării şi cel mai populat până la izbucnirea Războiului Civil Sirian, cu peste 2 milioane de locuitori, aflat la 48 km de graniţa cu Turcia, poartă numele "Halep" în limba urmaşilor otomani.

3. Surprinzătorul prim sfat primit de la Darren Cahill. Cu simţul umorului super-consacrat, australianul a răspuns şugubăţ curiozităţii ProSport de a afla care a fost primul sfat dat Simonei. "Sunt destul de sigur că i-am recomandat nişte restaurante la Indian Wells. Victor (n.r. Ioniţă) m-a invitat să mă alătur echipei şi ultimul lucru pe care un nou antrenor sau consultant ar trebui să-l facă este să se apuce să îi umple capul sportivului cu o grămadă de păreri, opinii şi idei care s-ar putea să nu fie deloc relevante pentru jocul acestuia. De regulă, primele săptămâni le petreci punând multe întrebări, discutând jocul".

4. SimoNike. După ce la Australian Open 2018 a evoluat într-o rochiţă roşie fără logo, comandată online din China, Halep a semnat la începutul acestui an un contract cu producătorul american de echipament sportiv, Nike. Ion Ţiriac a negociat personal detaliile. Chiar dacă, din punct de vedere contractual, acesta a fost momentul zero al colaborării dintre Simona Halep şi Nike, românca mai apăruse pe teren în echipamentul americanilor, înainte de a face operaţia de micşorare a sânilor.

Mai mult, deşi colaborarea contractuală cu Adidas a început în primăvara lui 2014, constănţeanca a câştigat Roland Garros-ul în 2008 purtând echipamentul firmei germane.

Înainte de a semna cu Lacoste, Simona Halep a folosit atât haine Nike, cât şi de la Lotto (echipament folosit la prima finală WTA a carierei).

5. Debut de excepţie. La prima prezenţă pe tabloul principal într-un turneu WTA, Simona Halep a avansat până în faza sferturilor de finală, în 2010, la Marbella. Venită din calificări, Simona a legat cinci victorii. La a treia prezenţă pe tabloul principal la nivel WTA, Simona juca deja o primă finală, la FES, în Maroc, fiind învinsă de Iveta Benesova (actualmente Melzer).

6. Mercedes-ul-dormitor. Actualul nr.1 WTA a făcut turul României în maşina tatălui. "Mercedes-ul a fost ca un dormitor pentru Simona. De multe ori dormea acolo, avea perne, pătură, iar când ajungeam la destinaţie era deja pregatită pentru meci sau pentru antrenament", povesteşte Stere Halep.

7. Fetiţa care nu iubea păpuşile. Tăcută, mai introvertită decât alţi copii de vârsta ei, mereu aflată în apropierea unui teren de sport, Simona a fost diferită. "Am avut o copilărie pe terenul de tenis. N-am avut păpuşi sau alte jucării, dar nici nu am cerut. Făceam fileu din aţă, găuream asfaltul, băgam doi stâlpi şi jucam tenis cu fratele meu. Când ne săturam de tenis, jucam fotbal pe stradă", declara Simona.

8. Idolul unui idol. Una dintre cele mai dragi amintiri ale Simonei de la ediţia 2008 a Roland Garros-ului e legată de Andrei Pavel. "M-am bucurat foarte mult că în perioada turneului am vorbit cu Andrei Pavel, chiar m-am împrietenit cu el. Ţin minte că i-am cerut manşeta. O am şi acum. Visul meu e să ajung ca el. Am reuşit, ca Andrei Pavel, să câştig CE 16 ani şi Roland Garros-ul la juniori", spune Simona.

9. Cupa "Litoralul". Nu e vorba despre vreun concurs de Miss pe care Simona l-ar fi câştigat, ci de turneul care l-a convins pe Stere Halep, un fel de Toma Necredinciosu' vizavi de talentul fiicei sale, care încă nutrea speranţa că primul născut al familiei, Nicolae, va ajunge sportiv de performanţă, că Simona îi poate îndeplini visul cel mai drag sufletului său.

10. "Mica stea". Aşa o alinta la început Stere Halep pe Simona.

11. De-asta are lipici la balonul rotund. Simona Halep, la fel ca şi daneza Caroline Wozniacki, moşteneşte pasiunea pentru fotbal, dar şi uşurinţa de a jongla cu balonul rotund de la tatăl său, fost fotbalist.

12. Ca Steffi. Simona Halep este prima jucătoare după Steffi Graf care a reuşit să câştige primele şase titluri ale carierei în acelaşi an (2013).

13. Ziua în care Simona s-a logodit. Zvonuri despre presupuse relaţii ale Simonei au fost nenumărate. Însă pe 29 octombrie 2017, constănţeanca a anunţat, mândră: "M-am logodit cu tenisul". Devenind al 13-a jucătoare care termină un sezon de tenis pe prima poziţie, Simona Halep a primit din partea WTA un inel Tiffany în valoare de 42.000 dolari.

14. Amintirea de nepreţuit cu diplome şi semnatul unui paşaport. "Este prima dată când mi se întâmplă aşa ceva. Sunt un pic surprinsă", spunea Simona Halep, în 2011, când, la Constanţa, era invitată să înmâneze diplome şi medalii la o competiţie Tenis 10. Ajunsă la terenurile de la Club Idu alături de tatăl ei, a 3-a jucătoare de tenis a României şi membra Top 60 pe atunci, Simona rămânea uimită văzând cum zeci de copii i-au cerut autografe pe şepci, tricouri, diplome, încălţări şi... paşapoarte, nota revista Tenis Partener.

15. Mai uşor nu se putea, nici pe calculator. Norman "Genius" Chatrier, nepotul regretatului Philippe Chatrier, un împătimit membru al comunităţii de e-gaming, a răspuns ferm că, deşi pe teren Simona Halep s-a impus doar la a treia finală jucată la Paris, într-un joc video avatarului Halep i-ar fi fost şi mai greu să se impună, într-un univers în care diferenţele sunt chiar mai mici.

16. Blondă sau brunetă? Simona Halep a schimbat look-uri diferite, variind culoarea părului de la blond la brunet. În 2015, a încercat o nuanţă contrastantă, dar şi bretonul, în timp ce după ce a câştigat primul titlu de Mare Şlem al carierei a ales o nuanţă nisipoasă.

17. O relaţie unică. Simona Halep a dat start colaborării cu Darren Cahill cu un trofeu la Indian Wells, Românca s-a dus-glonţ imediat după terminarea meciului către australian, îmbrăşându-l cu multă căldură. Chiar dacă în 2017, la Miami, Darren i-a administrat ceea ce s-a dovedit a fi un excelent duş rece, spunându-i că încheie colaborarea dacă ea nu îşi schimbă atitudinea negativistă,.

18. Trio magic. Simona Halep a adus a treia victorie României în concursurile de simplu ale juniorilor de la Roland Garros, după Mariana Simionescu (1974) şi Andrei Pavel (1992). Interesant este că, potrivit unui interviu acordat revistei Tenis Partener imediat după succesul său istoric într-o finală sută la sută românească cu Elena Bogdan, Simona declara că, atunci când a văzut tragerea la sorţi, ar fi pariat doar pe faptul că Elena (cu şase luni mai mică) va ajunge în finală, dar că nu se aştepta ca ea să avanseze până în finală.

19. "Cam 12 ani am muncit pentru acest trofeu. De când am început tenisul", spunea Simona Halep după victoria din 2008, de la Roland Garros, din competiţia junioarelor, în primul său interviu într-un studio de televiziune, în emisiunea lui Cătălin Măruţă, la ProTV.

20. Ţiriac 100%, părinţii 50%. Ion Ţiriac, omul despre care Simona Halep a recunoscut că o intimidează, a văzut din tribună ambele victorii ale constănţencei de la Roland Garros (2008 şi 2018), însă părinţii ei, Tania şi Stere Halep, au privit din tribună doar victoria de la senioare.

21. "Mi-a trecut prin cap că, dacă voi renunţa şi voi pierde, voi regreta toată viaţa că nu am luptat până la capăt". Înfruntând o jucătoare alături de care se antrenase la Constanţa timp de doi ani, Simona a avut mult de luptat în finala RG 2008: a câştigat primul set cu 6-4, de la 1-3, a avut senzaţia că a scăpat meciul din mână, când la 5-2 în setul doi a pierdut 2 game-uri consecutive la 0 şi mai apoi a risipit 2 mingi de meci. "Mi-a tremurat racheta în mână. Mi-am spus că o să pierd. Eram la pământ. Nu puteam să-mi dau seama cum am ratat toate oportunităţile. Dar, la început de set 3 a fost 2-0 pentru mine şi mi-am spus că dacă pot face 2 game-uri în condiţiile astea, pot câştiga".

22. Constanţa petrece! După victoria din 2008 de la French Open, Simona a plecat într-o fugă spre Constanţa, pentru a ajunge la o petrecere importantă. Party-ul nu era dat în cistea ei, ci era pentru prima dată când părinţii săi erau naşi.

23. Premieră pentru "Baci". Simona Halep este cea care l-a făcut pe Gică Popescu, singurul român ajuns căpitan pe Camp Nou în echipa Barcelonei, să ia loc în premieră în tribune la o semifinală de turneu de Mare Şlem.

24. Alegerea lui Tyson. Semifinala dintre Simona Halep şi Garbine Muguruza a fost una dintre cele 3 partide pe care Mike Tyson a ales să le urmărească din tribune la Roland Garros 2018. În programul său au mai intrat partida Serena Williams - Julia Goerges (turul 3) şi optimea de finală dintre Sloane Stephens şi Anett Kontaveit.

25. Luaţi acasă trofeul Simonei! În 2019 aţi putea cumpăra de la Roland Garros o replică în miniatură a Cupei Suzanne Lenglen, din argint. Numele Simonei va încheia lista de câştigătoare, actualizată de la an de an. În 2018, un suvenir similar a costat 60 euro (aprox. 280 RON).

26. Prezenţă de spirit. Simona Halep a fost pe fază la conferinţa de presă obligatorie de la capătul finalei de la Roland Garros 2018. Grăbindu-se să încheie obositorul tur de forţă al obligaţiilor media, Virginia Ruzici a dat semnalul de plecare atunci când presa internaţională a încheiat şirul întrebărilor. Simona a realizat, însă, că treaba sa nu este încheiată, aşa că a rămas la pupitru pentru partea în română a conferinţei de presă.

27. Regina rozelor. Simona Halep a primit nenumărate flori de-a lungul anilor. Chiar dacă pentru a-i celebra urcarea pe prima poziţie WTA, chinezii i-au pregătit un aranjament uriaş de trandafiri roşii în forma cifrei 1, aflaţi că favoriţii Simonei sunt, de fapt, trandafirii albi. Iar cadoul pe care şi-l doreşte de ziua ei, de fiecare dată: trandafiri albi în numărul vârstei pe care o împlineşte.