• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Denis Vieru a fost, totuși, portdrapelul echipei moldovene la festivitatea de inaugurare a Universiadei

Denis Vieru a fost, totuși, portdrapelul echipei moldovene la festivitatea de inaugurare a Universiadei

There are no translations available.

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Sunt informat că portdrapelul delegației moldovenești la festivitatea de deschidere a Universiadei Mondiale va fi judocanul Denis Vieru. Agenția difuzează, prima, știrea. Iau legătura cu Denis. Reacția lui mă surprinde puțin, dar este logică. ”Mie-mi trebuie asta?”. Explic că este favorabilă imaginii țării, lui, pentru frumoasele performanțe înregistrate. Parcă este de acord, dar îmi demonstrează că performerul care își dorește o medalie la un turneu important are nevoie, în primul rând, de multă-multă liniște.

La întâlnirea membrilor echipei cu președintele țării Igor Dodon este lipsă. Drapelul este înmânat sprinterei Diana Podoleanu. Iau din nou legătura cu Denis. ”Am avut o întâlnire foarte importantă cu un om de afaceri, un milionar”, îmi răspunde el cu un ton glumeț. Fac precizarea de rigoare cu antrenorul său, dl Veaceslav Bacal. ”Este ceva serios. Vorbim mai târziu”, îmi spune el.

Ieri, 3 iulie, pe stadionul San Paolo, în fruntea delegației noastre pășește bine dispus, optimist, încrezător în sine Denis Vieru. Este un semn bun? Vom vedea mai târziu. S-ar putea întâmpla, însă, ca să aflu toate detaliile despre aceste schimbări bruște, întorsături de 360 de grade, mult mai târziu. Cert este că ceva a fost la mijloc.

În tribunele arenei impunătoare cu o capacitate de 60 mii de locuri sunt prezenți doar circa 40 mii de spectatori. Îl întreb pe colegul de breaslă de alături, Domenico Casale, reporter la Agenția DEI din Napoli, dacă prețurile biletelor ar putea fi o cauză a absenței. ”Nu-i adevărat. Tichetele au costat 5-10 euro. Pur și simplu, italienii preferă în ultima vreme, maximum de confort. Să urmărească evenimentele în fața televizorului, tolăniți pe divan, cu o sticlă de bere rece în față sau un pahar de vin bun”, îmi spune el.

Festivitatea de deschidere a avut câteva momente inedite, dar și momente hazlii, sugestive din mai multe puncte de vedere. Membrii delegației braziliene au defilat îmbrăcați ca niște bucătari, cu bonete și pestelci albe. Franța a fost fluierată de public la apariția în arenă. În replică, membrii ei, au format pe la mijlocul arenei un grup compact, semicercular, unii dintre ei culcați jos, și au făcut calm o fotografie în comun. ”De ce au fost primiți cu ostilitate?”, îl întreb pe Domenico. ”Este o chestiune de rivalitate istorică”, mă lămurește el.

Mulți dintre membrii echipelor Germaniei și Ucrainei au apărut și defilat, spre deosebire de alte delegații, în afară de portdrapele, înfășurați cu steagurile țărilor lor. Kosovo a avut un singur sportiv și portdrapel. Libia a fost întâlnită cu urale, scandări, iar Uruguay a fost aplaudată frenetic, cel mai mult de spectatori. Asta pentru că au avut un baner pe care era scris: ”Tante grazie Napoli. Uruguay i ama!” (Mulțumim mult Napoli. Uruguay te iubește!).

Discursul de felicitare al președintelui regiunii Campania a cărei capitală este Napoli, Vincenzo de Luca a fost cel mai lung fiind întrerupt în repetate rânduri de huiduieli, fluierături. În schimb, chiar dacă a durat aproximativ același timp, cuvântarea președintelui Federației Internaționale a Sportului Studențesc, Oleg Matișin, rostită liber, într-o engleză perfectă, a fost frecvent aplaudată. Acordul final al festivității l-a pus tenorul Andrea Bocelli cu vocea sa curată, puternică, de excepție.

Echipa moldoveană demarează astăzi la Universiadă la turneul de judo. Primul în concurs va intra Iurie Mocanu (90 kg). Vom păși cu dreptul, stângul?

Ion ROBU

Reportaj difuzat cu suportul Xerox Moldova