• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Florin-Daniel Lascău: ”Judoul mondial este într-o ascensiune permanentă”

Florin-Daniel Lascău: ”Judoul mondial este într-o ascensiune permanentă”

There are no translations available.

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către directorul sportiv al turneului de judo de la Universiada Mondială, Florin-Daniel Lascău

MOLDPRES: Ce știți despre judoul moldovenesc?

Florin-Daniel Lascău: Amploarea ce a luat-o în ultimul timp judoul moldovenesc este apreciabilă. În special dacă ținem cont de faptul că, la puțin timp după Jocurile Olimpice de la Londra, cei mai buni sportivi autohtoni la această disciplină au plecat din țara Dvs. Părerea mea este că la viitoarea ediție a Olimpiadelor, cea de la Tokyo (2020), aveți șansa să obțineți o medalie. Cunosc bine judoul moldovenesc, îl apreciez, fiindcă am făcut în urmă cu mai mulți ani și cursuri la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport de la Chișinău. Cunosc foarte multe dedesubturi, detalii în acest context de la rectorul instituției, Veaceslav Manolachi, președintele onorific, în prezent, al Federației Moldovenești de Judo.

M.: Cum explicați creșterea permanentă a interesului în lume față de judo?

F-D. L.: Președintele Federației Internaționale de Judo, Marius Vizer, a contribuit enorm ca această disciplină spectaculoasă să devină și mai populară în lume. Mă refer la proiectele elaborate și lansate în toate direcțiile: educație, performanță, marketing și, mai ales, dezvoltarea, instruirea antrenorilor. De aceste momente au beneficiat federațiile de pe toate cele cinci continente. Ele au oferit șanse de creștere și dezvoltare tuturor.

Ca urmare a politicii eficiente de management și marketing, fondurile de premiere ale turneelor internaționale Grand Prix, Grand Slam și Masters au crescut considerabil. Acestea sunt egale cu 100 mii dolari SUA, 150 mii și, respectiv, 300 mii de dolari, iar la Campionatul Mondial din anul trecut a fost de un milion de dolari (!).

Marius Vizer (România) a fost un bun sportiv și antrenor. El a fost multiplu premiant național, l-a educat pe campionul mondial Sandu Lungu, a fost președintele clubului Liberty (Oradea), care a devenit deținător al Cupei Campionilor Europeni. În 2007 a fost ales președinte al Federației Internaționale de Judo și a făcut enorm de mult ca judoul să fie într-o ascensiune permanentă. Asta și datorită unei publicități eficiente. Urmăriți reportajele prezentate pe Euronews TV și CNA de la marile turnee internaționale și o să vă convingeți cu prisosință de acest fapt.

M.: Cum apreciați valoarea turneului din cadrul Universiadei?

F-D. L.: Este reușit. Participă circa 400 de judocani din 55 de țări, multe vedete internaționale. Cu regret, o coincidență competițională și-a lăsat amprenta asupra lui. În această perioadă, la Montreal (Canada) se desfășoară, în premieră, un turneu Grand Prix cu puncte de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo și mulți judocani care ar fi putut fi și aici evoluează acolo. Dar, repet, este un turneu foarte valoros.

M.: Este adevărat că cunoașteți mai multe limbi?

F-D. L.: Pot să comunic în engleză, germană, maghiară, italiană, franceză și, desigur, română.

Fișier biografic

Născut pe 15 mai 1969 la Oradea (România). Campion mondial în 1991 (Barcelona) la categoria de greutate până la 78 de kilograme. Este deținător al centurii de 7 dani. A fost vicepreședinte al Federației Germane de Judo, director de performanță al Federației de profil din Marea Britanie la Jocurile Olimpice din 2012, unde echipa-gazdă a obținut două medalii, director de educație în Turcia, director tehnic în Suedia, președinte al Federației Române de Judo. În prezent, este președinte al Academiei Internaționale de Judo, director tehnic al Federației Internaționale de Judo.

Căsătorit. Are doi copii.

Interviu realizat cu suportul Xerox Moldova