• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Denis Vieru: ”În sfârșit, am învins și un judocan japonez”

Denis Vieru: ”În sfârșit, am învins și un judocan japonez”

There are no translations available.

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de campionul mondial universitar la judo Denis Vieru

Î:Ai fost biciuit, îndemnat mereu de antrenorul Veaceslav Bacal să accelerezi ritmul de luptă în primele două meciuri. Ceva nu se lega, nu mergea?

R: Așa a fost. Pentru prima dată la un turneu am simțit o slăbiciune în picioare. Nu mă mai ascultam cum vroiam, nu funcționau așa cum trebuie, cum necesita situațiile de pe tatami. Nu eram ceea ce sunt de fapt, cu adevărat. Nu înțelegeam ce se întâmplă și asta era deja mai grav, pentru că doream enorm să câștig medalia de aur la acest concurs, dar planul, doleanța era în pericol.

Î: Și cum ai salvat situația, cum ai ieșit din încurcătură?

R: În pauza intervenită băieții de la taekwondo, veniți la sală să vadă turneul de judo, mi-au făcut un masaj. S-au mirat de starea picioarelor mele. ”Cum te lupți cu ele? Doar sunt total împietrite, blocate? De necrezut!”, au zis ei. Și s-au apucat de lucru. M-au readus la normalitate. Ați văzut că deja eram cu totul altul pe tatami.

Meciul din sferturile de finală cu rusul Ismail Chasygov a fost extrem de dificil. Nici eu, nici el nu a finalizat vre-un procedeu. Au fost doar tentative permanente de ambele părți. Am învins doar în prelungiri, în minutul al nouălea, prin avertismente, 2-3 în favoarea mea. Grea victorie.

Î: În semifinală ai învins fără probleme…

R: Da, judocanul român Borș Dumitrecu este bun, puternic, dar eu sunt mai tare la moment. L-am întrecut cu două aruncări apreciate cu ”Wazaari”. Deci. ”Ippon”, victorie înainte de expirarea timpului regulamentar.

Î: Ce știai despre adversarul din finală, Ranto Kansura?

R: Că are doar 19 ani, că-i campion mondial de cadeți. Și, normal, (zâmbește), că-i japonez, iar cu ei povestea - nu numai a mea - dar a majorității, este încurcată, proastă. Până la acest meci am avut trei întâlniri cu ei și în toate am pierdut.

Ardeam de dorință să câștig. Aveam elaborat de antrenorul Veaceslav Bacal un plan bun de luptă. Și unul dintre cele două procedee pe care mizam să-mi aducă succes a funcționat perfect. L-am aruncat pe tatami pe la mijlocul partidei, iar apoi am manevrat, a fost cât pe ce să-l mai arunc odată, apoi am menținut avantajul de pe tabela de marcaj cu prețul, însă, a două avertismente ”Shido”.

Î: Și ai învins, în premieră, un japonez…

R: Asta e. Plus că am mai devenit primul campion mondial universitar moldovean la judo. Istoria spune, din câte știu, că în perioada sovietică Valentin Guțu a fost vicecampion universitar, apoi în cea independentă Victor Bivol și Sergiu Toma au fost medaliați cu bronz.

Eu mă bucur mult și pentru evoluțiile coechipierilor: Dorin Goțonoagă, care a cucerit bronzul după o gravă accidentare, Iurie Mocanu și Cristina Blanaru, situați pe locurile cinci. Vor avea burse timp de doi ani. Deci, posibilitate de a se antrena normal în continuare. Mulțumesc, încă odată, tuturor fanilor mei și, în special, antrenorului Veaceslav Bacal.

Fișier biografic

Născut pe 10 martie 1996 la Chișinău. Cel mai bun judocan moldovean în actualitate. Anul curent a absolvit Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. A mai câștigat anul curent turneele de Grand Slam de la Paris și Baku, Grand Prix de la Antalya. În afară de performanțele sus-menționate, el mai este medaliat cu bronz la Europenele de juniori (Oberwart, 2015), câștigător al etapelor Cupei Europei de la Deva, Paks, Leibnitz, campion european Under-23 (Tel Aviv, 2016), premiant la turneele Grand Prix din 2018 de la Budapesta și Antalya.Primul antrenor – Victor Cazac.