• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Adrian Băluţel: „Este imperios necesară o abordare nouă a managementului în sport”

Adrian Băluţel: „Este imperios necesară o abordare nouă a managementului în sport”

There are no translations available.

Interviu acordat în exclusivitate Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES de către Secretarul de Stat în domeniul tineretului şi sportului la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC), Adrian Băluţel

MOLDPRES: În ce măsură ați reușit să Vă acomodați cu noul loc de muncă? Care sunt, dacă ați stabilit, prioritățile din activitate până la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020), când tradițional se fac principalele bilanțuri ale sportului de performanță?

Adrian Băluțel: Vin din domeniul activităţilor de tineret şi deci, parţial, nu au existat probleme de familiarizare. Referitor la sport, sunt detalii în miezul cărora urmează să intru în timpul cel mai apropiat. Per ansamblu, cunosc situaţia. În opinia mea, este absolut necesară o viziune fundamentală, un program pe un termen de minim cinci ani, care va fi elaborat şi tradus în fapt. Programul de scurtă durată prevede implementarea unui nou mecanism, mai corect, de finanţare a sportului de performanţă, remunerarea antrenorilor, în special a celor care înregistrează randament maximal şi au performanţe de răsunet mondial şi recunoaşterea oficială – prin contracte semnate - a sportivilor profesionişti.

M.: Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a subliniat în câteva declarații făcute că transparența lucrurilor, îndeosebi a folosirii banilor publici, este de o importanță deosebită. Este posibil să fie publicate pe site-ul MECC sumele de bani alocate Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS), Federațiilor naționale, modul concret pentru ce și cum au fost cheltuite? Ne puteți da inițial niște cifre, date elocvente pentru anul curent în chestiunea vizată?

A.B.: Este o întrebare foarte actuală, acută, pentru că întrebuințarea judicioasă a banilor publici, normal, ar trebui să ne intereseze pe toţi care contribuim la formarea bugetului statului. Asta şi pentru că au fost înregistrate la acest capitol destule cazuri de încălcări financiare, mistificări, furturi. Deci, intenţionăm ca în cel mai scurt timp, pe site-ul ministerului, la rubrica sport, să fie publicate toate sumele de bani alocate Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv, Federaţiilor, altor organizaţii, care au obligaţia de a dezvolta sportul de performanţă şi cel cu caracter de masă. În plus, începând cu sfârșitul anului 2019, vom prezenta şi rapoartele financiare detaliate. Dau un singur detaliu în favoarea necesității acestui lucru: o mare parte din timpul meu de lucru l-am consumat până în prezent explicând persoanelor interesate unde sunt banii alocaţi, cum au fost folosiţi.

M.: Fapt comentat pe larg în mediul sportiv: lichidarea Ministerului Tineretului și Sportului, lipsa unei Agenții ce ar coordona activitățile sportive din țară, a permis crearea unui gol, concentrarea puterii la Comitetul Național Olimpic și Sportiv, care este acuzat în prezent, eufemistic vorbind, de multe nereguli financiare. Structura condusă de Dvs. în cadrul MECC va fi în stare să facă ordinea necesară în timpul apropiat, să fie la nivelul cerinţelor înaintate?

A.B.: Deocamdată, crearea unei Agenţii de sport, în opinia mea, nu este necesară. Pentru a dezvolta Agenția Sportului este nevoie să avem mai întâi un cadru de politici puternic și un număr de programe puse la punct. Nu poți să faci Agenția Sportului cât timp nu ai o strategie de sport și lucrezi în baza unui cadru legal învechit.

După părerea mea, nu trebuie să descoperim America. Pentru noi trebuie să fie exemplu modelul european în sport, unde s-a rezolvat, în primul rând, problema infrastructurii necesare, iar sponsorii, doritori să investească în sport, beneficiază de anumite facilități din partea instituțiilor publice.

M.: Federația națională de box a creat un precedent, prin trimiterea la Mondiale a unor sportivi care nu sunt nici măcar campioni naţionali. Comentaţi, Vă rog, situaţia.

A.B.: Este o situaţie conflictuală dintre conducerea Federaţiei, un grup de antrenori şi tehnicianul Petru Caduc. Am făcut tot posibilul să o aplanăm, respectând adevărul. A fost o soluţie de compromis, agreată de toate părțile. Pe viitor, nu se va accepta ca cei mai buni sportivi să rămână acasă.

M.: Există un regulament care stimulează performerii să obțină medalii la Europene, Mondiale, Jocurile Olimpice, fapt ce le oferă dreptul la rentă viageră, și lipsește legea care i-ar încuraja material, bunăoară ca în România, pe cei mai buni antrenori, fără care performerii nu ar fi depistați, educați și lansați. Intenționați să completați această lacună și pe exemplul altor țări?

A.B.: Da, în prezent se lucrează la legea ce ar interesa mai mult antrenorii să obţină performanţe. Într-adevăr, acest fapt a fost trecut cu vederea. Conştient, din cauza incompetenţei, intenţionat – este greu să spun. Cert este că va fi lichidat şi acest gol.

M.: Aţi promis o referire succintă la Arena Chişinău.

A.B.: Noi am sesizat din start că este o tentativă obraznică, clară de furt, îmbogăţire ilicită a unor persoane din fosta guvernare. Acum, colegii de la Ministerul Economiei sunt în proces să facă ordine în administrarea instituției și să renegocieze contractul. Noi, la MECC, ne dorim ca aceste procese să se deruleze cât mai eficient, pentru a putea valorifica arena la potențialul maxim și a diminua prejudiciul cauzat de fosta guvernare.

M.: Ce probă sportivă ați practicat, mai practicați în puținul timp liber ce-l aveți?

A.B.: Am practicat puțin boxul. Apoi am făcut judo și arte marțiale mixte. Când nu am mai reușit să fac lupte, am făcut un pic de atletism. Am în activ câteva semi-maratoane și maratoane.

Fișier biografic

Este originar din Chișinău. La vârsta de 26 de ani este cel mai tânăr secretar de stat din actualul Guvern. A făcut studii de licență la ASEM, după care a urmat un program de masterat la Colegiul Europei, Natolin (Polonia). Este membru al JEF Moldova (Tinerii Europeni Federaliști), fost vicepreședinte al Consiliului Național al Tineretului din Moldova, secretar al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile, în ultimii anii fiind implicat în mai multe procese privind acordul între Uniunea Europeană și Republica Moldova.