• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Antrenorul Vasile Colța: ”Marele Andrei Doga m-a invitat să fie secundul său, dar am refuzat tacticos”

Antrenorul Vasile Colța: ”Marele Andrei Doga m-a invitat să fie secundul său, dar am refuzat tacticos”

There are no translations available.

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către Antrenorul Emerit al Bulgariei și Moldovei la judo, Vasile Colța

MOLDPRES: Coronavirusul v-a blocat la Chișinău și ne-a oferit posibilitatea de a dialoga. Să răscolim puțin amintirile despre cele mai importante performanțe stabilite.

Vasile Colța: Îmi face mare plăcere să-mi aduc aminte despre faptul cum în finala Jocurilor unionale ale sportivilor de la sate la sambo din Uniunea Sovietică conduceam, dar până la urmă i-am cedat lui Iakub Koblev, care l-a antrenat pe vestitul Vladimir Nevzorov, primul european care a devenit campion mondial la judo, învingând invincibilii japonezi la Olimpiada de la Montreal (Canada), alte turnee.

Rememorez, uneori, condițiile pe care mi le-a propus fondatorul samboului și judoului din țară, marele Andrei Doga, ca să fiu secundul său la selecționata Moldovei, ofertă pe care am refuzat-o tacticos. Dacă ne axăm în continuare pe amintiri, sunt o sumedenie de lucruri interesante, care fiind relatate și analizate în detalii ar fi demne și de o carte...

MOLDPRES: Oricum, enumerați pe scurt măcar principalele dintre acestea...

V.C.: În 1969 am început să lucrez în calitate de antrenor de sambo la Hâncești. În 1971, elevul meu, Ștefan Drăgan, a devenit campion al URSS la cadeți. În 1973, un alt discipol, Ion Covurluean, a cucerit titlul de campion al Uniunii Sovietice printre juniori. În 1975, Mihail Buiuc a cucerit titlul de vicecampion al Spartachiadei popoarelor URSS la judo, cedând în finală doar legendarului Vladimir Nevzorov. În 1978, Ilie Buiuc a urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere la Jocurile unionale ale sportivilor de la sate la sambo. Performerii sus-menționați, premianții la Europene și Mondiale pe care i-am antrenat în continuare, sunt capitole aparte în cariera și viața mea.

Apoi am fost acceptat să fiu unul dintre membrii staff-ului tehnic al naționalei URSS, iar din 1978 să pregătesc selecționata Bulgariei. La Olimpiada de la Moscova (1980), Mitko Zapreanov și Ilian Nedkov au urcat, surprinzător pentru multă lume, pe podiumul de premiere, iar Gheorghii Petrov s-a clasat pe locul cinci. Am fost decorat pentru performanțele realizate cu unul dintre cele mai prestigioase distincții ale Bulgariei, ”Zolotoi Orden”.

În 1982, Ion Covurluean a devenit campion european de tineret la judo. Premianți la Europenele de seniori devin în continuare Apti Magomadov, Tudor Lazarenco, Oleg Crețul, Andrei Golban... Victor Florescu a cucerit în 1999, în premieră în istoria sportului moldovenesc, medalia de argint la Mondiale. Mai apoi, Sergiu Toma a obținut medalii la Europene și Mondiale, Jocurile Olimpice. Am putea vorbi mult și bine despre fiecare dintre ei, dar, precum ați spus, doar succint.

MOLDPRES: Câteva detalii inedite din carieră ce v-au impresionat în mod deosebit...

V.C.: Este de neuitat reacția ministrului sportului din Bulgaria, Raico Petrov, multiplu campion național, fost antrenor al selecționatei de lupte libere a acestei țări, la venirea în sala de concurs a turneului olimpic de judo de la Moscova când a fost informat că este deja obținută medalia de argint. ”Chiar așa să fie? Aștept de câteva zile medalii de la halterofili, luptătorii de stil liber și clasic în care investim mulți bani și … nimic deocamdată. Dar judo, care nu m-a deranjat niciodată cerând bani pentru cantonamente – poftim, medalie!”

Un alt caz care nu-l pot uita: în 1991, lui Apti Magomadov i-au propus să apere culorile sportive ale Federației Ruse cu promisiunea fermă că va pleca la Olimpiada de la Barcelona (1992). El nu mi-a spus nimic despre această ofertă, chiar dacă apoi a fost eliminat într-un mod necinstit din cursa olimpică de ruși. Peste câțiva ani, antrenorul selecționatei Rusiei, Avel Kazacenkov, mi-a mărturisit, la un pahar de vorbă, despre reacția lui Apti Magomadov: ”Ș-atunci cum am să mă uit în continuare în ochii lui Vasile Ilici dacă-l trădez?”. Am rămas șocat de corectitudinea de care a dat dovadă acest caucazian naturalizat.

MOLDPRES: Sergiu Toma a obținut medalii la Europene, Mondiale pentru Republica Moldova, bronz olimpic pentru Emiratele Arabe Unite. Oricum, este al nostru. Ai noștri sunt și Victor Scvorțov, Ion Remarenco care se antrenează în prezent în această țară sub bagheta Dvs. pentru a obține biletele olimpice de acreditare la Olimpiada de la Tokyo din vara anului viitor. Cum le dirijați acum antrenamentele, de la distanță?

V.C.: După ce a izbucnit pandemia, am stabilit, în linii mari, un plan de lucru. În prezent, discutăm telefonic aproape zilnic și facem micile corecții de rigoare. Mult nu trebuie să le vorbesc. Ei sunt profesioniști și înțeleg totul din jumătate de cuvânt.

Fișier biografic

Născut pe 9 februarie 1946 la Hâncești. Maestru al sportului, multiplu premiant al campionatelor republicane de sambo. Medaliat cu argint la Jocurile unionale ale sportivilor de la sate din URSS (1978). Antrenor-șef al lotului național de judo cu începere din 1984 -  cu o pauză în perioada 2004-2008 – până în 2012. Antrenor Emerit al Moldovei și Bulgariei. Actualmente este antrenorul selecționatei Emiratelor Arabe Unite.

A fost implicat în faza finală a obținerii performanțelor, fiind la timona echipei naționale, a tuturor celor nouă judocani moldoveni care au devenit premianți la Europene și Mondiale după declararea independenței țării. Este decorat cu ”Ordinul de Onoare” și ”Zolotoi Orden” (Bulgaria).