• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Antrenorul Ivan Curdov a împlinit 80 de ani!

Antrenorul Ivan Curdov a împlinit 80 de ani!

There are no translations available.

Multiplul campion republican la sambo Ivan Curdov își sărbătorește astăzi, 16 iulie, a 80-ea aniversare a zilei de naștere, relatează MOLDPRES.

Este unul dintre primii maeștri ai sportului la acest gen de sport în RSS Moldovenească, elev al renumitului antrenor Andrei Doga. ”Mă mândresc cu acest fapt și nu uit niciodată de dascălul meu iubit. Am contribuit cu ce am putut și am inaugurat în onoarea lui, la Sala polivalentă din capitală, un muzeu”, subliniază cu satisfacție și mândrie  omagiatul, care-i unul dintre animatorii principali ai turneelor consacrate memoriei celebrului tehnician.  ”A fost un om sever, dar cu dreptate dedat până la ultima picătură de energie profesiei alese”, se destăinuie Ivan Curdov.

A venit la Chișinău din stepa Bugeacului, satul Zaloznicinoe, raionul Bolgrad din regiunea Odesa (Ucraina). A absolvit, împreună cu fratele geamăn  Simion, Tehnicumul Republican de Cultură Fizică și Sport (1960), iar peste patru ani – facultatea educație fizică a Universității de Stat din Moldova. În continuare a muncit 30 de ani la facultatea educație fizică a Institutului Pedagogic ”Ion Creangă”.

Deși a atins o vârstă onorabilă activează și în prezent. Este șeful catedrei educație fizică la Institutul Relații Internaționale din Moldova și-i prezent la toate competițiile sportive de amploare care se desfășoară, inclusiv la festivitățile ”Gala fotbalului moldovenesc”, ca invitat de onoare. ”Stimez mult frații Curdov pentru contribuția adusă în dezvoltarea sportului moldovenesc și am dorit întotdeauna să fie prezenți la activitățile noastre”, a declarat pentru mass-media președintele onorific al Federației Moldovenești de Fotbal, Pavel Cebanu.

A educat un grup impunător de campioni, maeștri ai sportului: Zahar Cecal, Alexandru Turcu, Gheorghe Baltaji, Petru Bucicov, frații Vladimir și Victor Mihalachi, Ghenadie Meleșchevici… La cei 80 de ani împliniți dorește să realizeze în toamna anului curent încă două proiecte: o conferință științifică, consacrată campionilor Uniunii Sovietice la sambo Gheorghe Cotic, Vasile Usic, Vladimir Șarcanschi, Petru Lubeneț și să organizeze primul turneu la trântă, consacrat  fratelui Simion Curdov, primul maestru al sportului la sambo în RSS Moldovenească. ”Vă dau asigurări ferme, am să le fac la nivel și pe astea”, ne-a declarat omagiatul.