• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Povestea din Azerbaidjanul cel bogat s-a încheiat

Povestea din Azerbaidjanul cel bogat s-a încheiat

There are no translations available.

Selecționata Moldovei a împărțit cu reprezentativa Estoniei locurile 33-34 în clasamentul pe medalii   printre 50 de țări participante la prima ediție a Jocurilor Olimpice Europene de la Baku (Azerbaidjan), care s-a încheiat ieri.

Ea s-a clasat pe acest loc grație medaliilor cucerite de luptătorii de stil liber Petru Ianulov (86 kg, argint), Alexandru Chirtoacă (57 kg), Svetlana Saenco (75 kg), ambii – bronz. Ei vor fi remunerați la finele anului de Guvern cu 160 mii, respectiv, 120 mii de lei.

Șanse de a intra în posesia distincțiilor olimpice au mai avut Natalia Budu (lupte libere), Vitalie Ciobanu (lupte greco-romane), Vladislav Arventii (taekwondo), clasați pe locurile cinci.

Teoretic erau apreciate înalt șansele de a deveni premianții pe care le aveau Aaron Cook (taekwondo), boxerii Dumitru Galogoț, Veaceslav Gojan,  Vasile Belous, Alexei Zavatin. Aaron Cook, însă, a cedat la limită în a de-a doua partidă desfășurată, iar pugiliștii susindicați au pierdut în meciurile disputate în preliminarii cu viitorii campioni.

Trei foști compatrioți, Angele Dorogan (lupte libere, Azerbaidjan), Vasile Pogreban (kaiak-4, Federația Rusă) și Daniela Hondiu (sambo, România) au cucerit, respectiv, medaliile de aur, argint și bronz.

Delegația moldovenească a inclus 86 de sportivi. Ei au concurat la 12 discipline din cele 20 care au figurat în calendarul competițional (16 – probe olimpice, 4 – neolimpice).

Primul loc în clasamentul pe medalii a revenit echipei Federației Ruse, care a adunat 164 de medalii (79-40-45). Pe locul doi s-a situat formația Azerbaidjanului, care a cucerit 56 de distincții (21-15-20). Locul trei i-a revenit lotului Marii Britanii (16-17-33).

Azerbaidjanul a cheltuit pentru desfășurarea competiției aproximativ 7 miliarde de dolari. Olanda, care anterior și-a propus candidatura pentru a găzdui viitoare ediție a Olimpiadei, și-a retras-o din considerente de ordin financiar.