• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various La sugestia profesorilor-antrenori de la LIRPS

La sugestia profesorilor-antrenori de la LIRPS

There are no translations available.

La Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv LIRPS au fost create anul curent, pentru prima dată, două clase a 5-ea, relatează MOLDPRES.

„În ani precedenţi exita doar una. La solicitarea prfesorilor-antrenori am decis sa mai înfiinţăm una. Asta, pentru că, conform practicii, dar şi recomandărilor metodico-ştiinţifice pot fi obţinute rezultate sportive mai înalte atunci cînd anumite genuri de sport sînt practicate cu înepere de la o vîrstă mai mică ”, a declarat astăzi pentru agenţie directorul instituţiei, Ion Robu.

Cei 51 de copii admişi la studii şi antrenamente reprezintă nouă probe sportive: atletism, fotbal, kaiac-canoe, lupte libere libere masculine şi feminine, taekwondo, box, judo masculin şi feminin. Anul curent cel mai mare concurs la admitere a fost la lupte libere. De exemplu, la ele 6 locuri vacante din clasa a cincea au pretins 15 elevi. La cele 2 din clasa a 7-ea - 14. Probabil, acest lucru este determinat şi de performanţele înregistrate aici la acest gen de sport cu regularitate. Recent Anastasia Nichiata, de exemplu, a devenit campioană europeană de cadete”, a precizat directorul LIRPS.

Anul curent au fost admise în secţia lupte feminine după susţinerea examenului de capacitate 7 fete, iar în total la LIRPS vor studia 515 elevi. Conform regulamentului, În cazul în care ei nu obţin rezultatele înalte scontate )locurile 1+6 la campioantele naţionale de cadeţi şi juniori, atunci sînt exmatriculaţi.

Absolvenţi ai LIRPS sînt Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic, Igor Dobrovolschi ,fotbal, Stela Zaharova gimnastică sportivă, Valeriu Corlăteanu, campion al Uniunii Sovietice la judo, Victor Bivol, Andrei Golban, premianţi la Europenele şi Mondialele de judo, Boris Sava, campion al Spartachiadei popoarelor din Uniunea Sovietică, Ghenadie Tulbea, dublu campion european la lupte libere... La festivitatea de astăzi, consacrată începereii noului an şcolar, a fost prezent Nicoale Juravschi, actualmente preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv.