• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Fotbal

Fotbal

Spania a anunțat reluarea campionatului de fotbal

There are no translations available.

Spania a anunțat revenirea pe terenul de fotbal a echipelor din La Liga, după pauza competițională cauzată de pandemia de coronavirus.

După ce nemții au decis să reia campionatul și s-au jucat deja patru etape din Bundesliga și Zweite Bundesliga, reprezentanții campionatului spaniol au postat pe rețelele sociale anunțul reluării meciurilor oficiale în La Liga, pe data de 11 iunie.

În curând, îi vom putea vedea din nou la treabă pe Lionel Messi, Sergio Ramos și celelalte vedete din campionatul spaniol de fotbal. La Liga se va relua pe 11 iunie, cu etapa cu numărul 28.

Campionatul spaniol se va relua cu Barcelona în fruntea clasamentului, catalanii având 58 de puncte, după cele 27 de etape disputate, și un avans de doar două puncte față de rivala Real Madrid, aflată pe locul secund în La Liga. Podiumul este completat de către FC Sevilla, cu 47 de puncte.

 

Igor Dobrovolskiy a devenit cetăţean al Republicii Moldova

There are no translations available.

Redutabilul fotbalist Igor Dobrovolskiy (53 ani), campion olimpic, a devenit joi cetăţean al Republicii Moldova, cu toate actele în regulă, relatează MOLDPRES cu referire la site-ul Federaţiei naţionale de profil.

Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc în incinta Primăriei municipiului Chişinău, în prezenţa edilului capitalei, Ion Ceban. ”A jurat credință Republicii Moldova. De astăzi, antrenorul Igor Dobrovolskiy a devenit cetățean moldovean. În cadrul Primăriei Chișinău antrenorul de fotbal a depus jurământul, a sărutat drapelul țării, astfel, a devenit cetățean cu drepturi egale. Un eveniment mult așteptat, precum mi-a comunicat Igor Dobrovolskiy. Sunt onorat să-l cunosc și i-am urat succes în continuare”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

”Mulțumesc prietenilor care s-au implicat și m-au ajutat să obțin cetățenia Moldovei, pe care mi-am dorit-o de mult timp. Era normal să se întâmple asta, pentru că mama mea a fost moldoveancă, iar eu sunt discipol al școlii moldovenești de fotbal. Aici am făcut primii pași în fotbal ca jucător și tot aici am cunoscut cele mai mari satisfacții în calitate de antrenor”, a declarat antrenorul echipei Dinamo Auto Tiraspol exclusiv pentru site-ul Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal.

Igor Dobrovolskiy s-a născut în satul Markovka, raionul Razdelnoe din regiunea Odesa. A fost descoperit şi educat în primii ani la Tiraspol de antrenorul din  acest oraş, Iosif Kaizer. În continuare a fost pregătit la Liceul Republican cu Profil Sportiv de tehnicienii Evgheni Piunovschi şi Vladimir Karev.

La 17 ani a debutat la Nistru Chişinău pentru care a jucat în anii 1984-1985, marcând în 27 de meciuri 13 goluri. A evoluat în continuare la diferite cluburi. În 1990 a fost desemnat cel mai bun fotbalist în Uniunea Sovietică. În 1993 a câştigat Liga Campionilor cu Olympique Marseille (Franţa). În 1988 a devenit campion olimpic în componenţa echipei Uniunii Sovietice. Cariera de jucător şi-a încheiat-o de asemenea în Moldova, la Tiligul Tiraspol. A antrenat diferite echipe. Cu Dacia Chişinău a obţinut titlul de campion naţional. A pregătit naţionala Moldovei în trei cicluri preliminare, reușind să înregistreze cea mai bună clasare din istorie în ierarhia FIFA, locul 37.

 

Bravul arbitru Nicolae Vizitiu a împlinit 60 de ani

There are no translations available.

Arbitrul de handbal Nicole Vizitiu, Observator Internațional de Elită, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare, relatează MOLDPRES.

Redutabilul arbitru s-a născut la Negureni (Telenești). După absolvirea școlii medii, a studiat la Tehnicumul Republican de Cultură Fizică și Sport, după care și-a continuat învățătura la Institutul Pedagogic ”Ion Creangă”, facultatea educație fizică. Din 1988 și până în 1995 a activat la Comitetul Republican pentru Cultură Fizică și Sport.

A început să arbitreze în handbalul moldovenesc în 1993. Cu începere din 1995 a început să oficieze meciuri internaționale. ”A fost greu la început. Engleza, limbă obligatorie de comunicare la nivel internațional sportiv, am învățat-o mai mult din mers. Dar, am perseverat și am reușit”, a declarat omagiatul astăzi pentru agenție.

În 2018 a deservit meciurile finale ale Champions League la handbal masculin, desfăşurate la Cologne (Franţa). „Am fost la această sărbătoare a handbalului european în postura de delegat al Uniunii Europene de profil. În faza finală au evoluat cluburile Motpellier HB, HBC Nantes, Paris Saint-Germain, toate din Franţa, şi HC Vardar (Skopje, Macedonia). Eu am fost responsabil de buna desfăşurare într-un meci semifinal şi disputa pentru locul trei. Pretenţii din partea organizatorilor faţă de prestaţia mea nu au fost”, își amintește reputatul arbitru.

Anul curent a oficiat la finala Campionatului European de handbal masculin. Partidele s-au desfășurat în trei țări: Austria, Norvegia și Suedia. De asemenea, a arbitrat și meciuri din cadrul Ligii Campionilor.

Din 1995 şi până în prezent exercită funcţia de Secretar general al Federaţiei Moldoveneşti de Handbal. A mai fost delegat în 2015 de către Uniunea Europeană de Handbal la faza finală Champions League, dar rezervată cluburilor feminine, ce s-a desfășurat la Budapesta (Ungaria).

În 2012 a susținut cu succes examenele de Observator Internațional de Elită. Până în prezent a oficiat peste 400 de partide internaționale. Cu acest indice este primul în Europa, fapt remarcat și de Uniunea Europeană a Handbalului. El este unicul arbitru moldovean care deserveşte partide la un asemenea nivel internaţional.

 

Echipa națională de fotbal a încheiat cantonamentul de la Vadul lui Vodă

There are no translations available.

Echipa națională de fotbal a încheiat miercuri cantonamentul efectuat la Vadul lui Vodă timp de o săptămână, relatează MOLDPRES cu referire la site-ul Federației naționale de profil.

Cu câteva zile înainte de demararea cantonamentului toți jucătorii, staff-ul tehnic și lucrătorii Centrului de pregătire a loturilor naționale au trecut cu brio testul COVID-19. Ulterior toți au respectat cu strictețe condițiile impuse de autorități pentru această perioadă. A fost efectuată dezinfectarea autocarului naționalei și a tuturor încăperilor de la baza de antrenamente.

La primul cantonament de pregătire din timpul pandemiei au participat 16 jucători:

Portari: Nicolae Calancea (Dunărea Călărași, România), Cristian Avram (Petrocub-Hâncești), Nicolae Cebotari (Sfântul Gheorghe).

Apărători: Anatolie Prepeliță (Spartaks Jurmala, Letonia), Ion Jardan, Sergiu Plătică, Petru Racu (tustrei, Petrocub-Hâncești).

Mijlocași: Andrei Cojocari, Artur Patraș (ambii, Speranța), Cristian Dros (ASU Politehnica Timișoara, România), Iaser Țurcan, Dan Taras (ambii, Petrocub-Hâncești).

Atacanți: Vitalie Damașcan (Fortuna Sittard, Olanda), Maxim Cojocaru (Sheriff), Vladimir Ambros (Petrocub-Hâncești), Constantin Sandu (Speranța).

“În primul rând, vreau să salut toți fanii. Am avut o săptămână foarte frumoasă la Vadul lui Vodă, totul a fost organizat perfect. Ceea ce ne-am propus să facem din punct de vedere al securității, a fost făcut foarte bine. Începând cu testarea, continuând cu dezinfectarea și controlul medicilor. Nu am avut nici o problemă, în același timp am organizat antrenamentele în grupuri mici, așa cum am convenit”, a declarat antrenorul echipei naționale, Engin Firat.

Jucătorii au stat în carantină deplină pe toată perioada efectuării cantonamentului. Programul de pregătire a fost elaborat în conformitate cu recomandările Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

 

Cluburile din Premier League au votat, în unanimitate, pentru reluarea antrenamentelor

There are no translations available.

Cluburile din Premier League au votat, miercuri, în unanimitate pentru reluarea antrenamentelor colective, inclusiv contactul între jucători, un nou pas important către reluarea sezonului de fotbal din Anglia, întrerupt din cauza pandemiei de coronavirus, relatează diferite surse electronice.

Premier League a postat un comunicat după reuniunea cu reprezentanţii celor 20 de cluburi în care se precizează ''că echipele sunt capabile din acest moment să permită antrenamentul colectiv şi angajarea jucătorilor în tackling, dar cu minimizarea oricărui contact direct nejustificat. Prioritatea Premier League rămâne sănătate şi bunăstarea tuturor participanţilor săi''.

Cluburile engleze au reluat de săptămâna trecută antrenamentele în grupuri mici de jucători, cu menţinerea distanţării fizice, conform unor protocoale stricte de sănătate. Faza a doua votată de cele 20 de cluburi permite antrenamentele cu grupuri de până la zece jucători care lucrează împreună şi permite contactul fizic între jucători.

În urma testărilor printre jucători şi antrenori, s-au înregistrat opt cazuri pozitive, inclusiv fundaşul Adrian Mariappa (Watford), portarul Aaron Ramsdale (Bournemouth) şi antrenorul secund Ioan Woan (Burnley).

Premier League a fost suspendat pe 13 martie şi au mai rămas de disputat 92 de meciuri. În clasament, Liverpool ocupă primul loc cu 82 puncte, cu un avans de 25 puncte faţă de Manchester City, locul 2, campioana en titre. Data cea mai probabilă de reluare a sezonului în Premier League este 12 iunie.

 
Mai multe articole..