• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Alte sporturi

Alte sporturi

Antrenorul Petru Caduc a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”

There are no translations available.

Antrenorului Emerit la box Petru Caduc i-a fost înmânat ieri, la Briceni, ”Ordinul Republicii” de președintele țării Igor Dodon, relatează MOLDPRES.

Distincția i-a fost oferită în cadrul unei vizite oficiale a șefului statului în acest raion. ”În sfârșit am primit și eu ordinul la care au fost înaintate mai multe demersuri, dar de fiecare dată ceva intervenea. Și am educat doar doi medaliați olimpici, patru premianți la Campionatele Europene. Ceva, chipurile, lipsea. Acum a fost totul în regulă. Și a fost frumos, în prezența oamenilor care mă știu, a elevilor școlii”, a declarat astăzi pentru agenție laureatul.

Antrenorul Emerit Petru Caduc (65 de ani) activează în Grimăncăuți. ”Doresc mult să mai educ un premiant olimpic. Aș vrea ca cineva dintre elevii școlii să obțină o medalie și la Mondiale. Cunoștințe și puteri sunt. Sper să fie inaugurat anul acest în localitate un liceu cu profil pugilistic”, a declarat tehnicianul.

Petru Caduc i-a educat pe medaliații olimpici Vitalie Grușac, Veaceslav Gojan, pe premianții la Europene Victor Cotiujanschi, Dumitru Galagoț, Vasile Belous, un număr impunător de maeștri ai sportului. Echipa Școlii din Grimăncăuți domină la campionatele naționale.

Petru Caduc a mai fost decorat anterior cu ordinele ”Om Emerit”, ”Gloria muncii”, ”Ordinul de Onoare”, ”Trofeul Olimpic European”, ”Ordinul Olimpic”, Ordinul bisericesc ”Paisie Velicicovschi”, medalia Ministerului Afacerilor Interne ”Pentru merit”, clasa II. Este lucrător emerit în domeniul culturii fizice și sportului, Laureat al premiului Național în domeniul sportului (2013).

 

Japonia și-a reiterat dorința ca Jocurile Olimpice de la Tokyo să se desfășoare în formă completă

There are no translations available.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, şi-a reiterat dorinţa ca Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate pentru 2021, să se desfăşoare în formă completă şi a subliniat necesitatea dezvoltării la timp a unui vaccin contra noului coronavirus, a relatat EFE, preluat de MOLDPRES.

Shinzo Abe a făcut aceste precizări cu prilejul unei conferinţe de presă care a marcat finalul stării de urgenţă în Japonia, care a fost în vigoare începând cu 7 aprilie din cauza pandemiei de coronavirus, ce a forţat şi amânarea JO 2020 pentru anul viitor. Decizia a fost adoptată pe 24 martie de Guvernul Japoniei şi de Comitetul Olimpic Internaţional, iar o săptămâna mai târziu s-a decis că noua data de începere a Olimpiadei va fi 23 iulie 2021. Organizatorii japonezi îşi doresc ca Jocurile Olimpice să se desfăşoare și cu prezenţa spectatorilor în tribunele arenelor sportive.

''În prezent, CIO şi Comitetul de organizare lucrează pentru pregătirea Jocurilor Olimpice din vara anului viitor. Fără îndoială, lupta contra coronavirusului va fi pe termen lung'', a declarat premierul Abe.

CIO, prin preşedintele Thomas Bach, a confirmat recent că JO 2020 nu vor putea fi amânate din nou dacă nu se pot desfăşura în 2021.''Guvernul îşi menţine poziţia de a celebra Jocurile Olimpice în formă completă în vara anului viitor pentru a demonstra victoria completă a Umanităţii contra coronavirusului'', a precizat premierul Abe.

Oficialul nipon a subliniat că deşi Japonia face progrese în lupta contra pandemiei, acestea nu vor fi suficiente pentru că ''vor veni oameni din toată lumea şi sportivii vor dori să se antreneze. Consider că va fi extrem de important să se dezvolte medicamente şi vaccinul'' contra Covid-19.

 

Euroliga de baschet masculin a fost anulată pentru prima dată în 62 de ani

There are no translations available.

Euroliga de baschet masculin a fost anulată, din cauza coronavirusului, pentru prima oară în ultimii 62 de ani, relatează diferite surse electronice.

Astfel, sezonul Euroligii, pentru prima dată de la deschiderea sa în nou format din 2001, va fi fără o câștigătoare. De la prima ediție, disputată în 1958, când ASK Riga a câștigat-o, a existat întotdeauna o campioană europeană. Deși au existat voci pentru un turneu într-un singur loc, totul s-a sfârșit prin a da câștig voinței ELPA (Asociația Jucătorilor), care anterior trimisese o scrisoare Euroligii, solicitând anularea sezonului.

„Fără îndoială a fost decizia cea mai dificilă pe care am luat-o în cei 20 de ani de istorie a noastră. Din motive dincolo de controlul nostru, ne-am văzut obligaţi să punem capăt celui mai de succes şi mai interesant sezon din istoria baschetului european. Evident existau multe motivaţii pentru a continua sezonul, dar într-o situaţie excepţională am pus sănătatea oamenilor deasupra oricărui interes”, a declarat consilierul delegat al Euroleague, Jordi Bertomeu.

Sezonul 2020/2021 al Euroligii va începe pe 1 octombrie, iar sezonul în Eurocup începând cu 30 septembrie, conform deciziei Comitetului executiv al forului care gestionează competiţiile europene, precum şi turneele de formare „Adidas Next Generation” şi „EuroLeague Academy”. Următoarea ediție va fi jucată de aceleași 18 echipe.

 

Antrenorul Vasile Colța: ”Marele Andrei Doga m-a invitat să fie secundul său, dar am refuzat tacticos”

There are no translations available.

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către Antrenorul Emerit al Bulgariei și Moldovei la judo, Vasile Colța

MOLDPRES: Coronavirusul v-a blocat la Chișinău și ne-a oferit posibilitatea de a dialoga. Să răscolim puțin amintirile despre cele mai importante performanțe stabilite.

Vasile Colța: Îmi face mare plăcere să-mi aduc aminte despre faptul cum în finala Jocurilor unionale ale sportivilor de la sate la sambo din Uniunea Sovietică conduceam, dar până la urmă i-am cedat lui Iakub Koblev, care l-a antrenat pe vestitul Vladimir Nevzorov, primul european care a devenit campion mondial la judo, învingând invincibilii japonezi la Olimpiada de la Montreal (Canada), alte turnee.

Rememorez, uneori, condițiile pe care mi le-a propus fondatorul samboului și judoului din țară, marele Andrei Doga, ca să fiu secundul său la selecționata Moldovei, ofertă pe care am refuzat-o tacticos. Dacă ne axăm în continuare pe amintiri, sunt o sumedenie de lucruri interesante, care fiind relatate și analizate în detalii ar fi demne și de o carte...

MOLDPRES: Oricum, enumerați pe scurt măcar principalele dintre acestea...

V.C.: În 1969 am început să lucrez în calitate de antrenor de sambo la Hâncești. În 1971, elevul meu, Ștefan Drăgan, a devenit campion al URSS la cadeți. În 1973, un alt discipol, Ion Covurluean, a cucerit titlul de campion al Uniunii Sovietice printre juniori. În 1975, Mihail Buiuc a cucerit titlul de vicecampion al Spartachiadei popoarelor URSS la judo, cedând în finală doar legendarului Vladimir Nevzorov. În 1978, Ilie Buiuc a urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere la Jocurile unionale ale sportivilor de la sate la sambo. Performerii sus-menționați, premianții la Europene și Mondiale pe care i-am antrenat în continuare, sunt capitole aparte în cariera și viața mea.

Apoi am fost acceptat să fiu unul dintre membrii staff-ului tehnic al naționalei URSS, iar din 1978 să pregătesc selecționata Bulgariei. La Olimpiada de la Moscova (1980), Mitko Zapreanov și Ilian Nedkov au urcat, surprinzător pentru multă lume, pe podiumul de premiere, iar Gheorghii Petrov s-a clasat pe locul cinci. Am fost decorat pentru performanțele realizate cu unul dintre cele mai prestigioase distincții ale Bulgariei, ”Zolotoi Orden”.

În 1982, Ion Covurluean a devenit campion european de tineret la judo. Premianți la Europenele de seniori devin în continuare Apti Magomadov, Tudor Lazarenco, Oleg Crețul, Andrei Golban... Victor Florescu a cucerit în 1999, în premieră în istoria sportului moldovenesc, medalia de argint la Mondiale. Mai apoi, Sergiu Toma a obținut medalii la Europene și Mondiale, Jocurile Olimpice. Am putea vorbi mult și bine despre fiecare dintre ei, dar, precum ați spus, doar succint.

MOLDPRES: Câteva detalii inedite din carieră ce v-au impresionat în mod deosebit...

V.C.: Este de neuitat reacția ministrului sportului din Bulgaria, Raico Petrov, multiplu campion național, fost antrenor al selecționatei de lupte libere a acestei țări, la venirea în sala de concurs a turneului olimpic de judo de la Moscova când a fost informat că este deja obținută medalia de argint. ”Chiar așa să fie? Aștept de câteva zile medalii de la halterofili, luptătorii de stil liber și clasic în care investim mulți bani și … nimic deocamdată. Dar judo, care nu m-a deranjat niciodată cerând bani pentru cantonamente – poftim, medalie!”

Un alt caz care nu-l pot uita: în 1991, lui Apti Magomadov i-au propus să apere culorile sportive ale Federației Ruse cu promisiunea fermă că va pleca la Olimpiada de la Barcelona (1992). El nu mi-a spus nimic despre această ofertă, chiar dacă apoi a fost eliminat într-un mod necinstit din cursa olimpică de ruși. Peste câțiva ani, antrenorul selecționatei Rusiei, Avel Kazacenkov, mi-a mărturisit, la un pahar de vorbă, despre reacția lui Apti Magomadov: ”Ș-atunci cum am să mă uit în continuare în ochii lui Vasile Ilici dacă-l trădez?”. Am rămas șocat de corectitudinea de care a dat dovadă acest caucazian naturalizat.

MOLDPRES: Sergiu Toma a obținut medalii la Europene, Mondiale pentru Republica Moldova, bronz olimpic pentru Emiratele Arabe Unite. Oricum, este al nostru. Ai noștri sunt și Victor Scvorțov, Ion Remarenco care se antrenează în prezent în această țară sub bagheta Dvs. pentru a obține biletele olimpice de acreditare la Olimpiada de la Tokyo din vara anului viitor. Cum le dirijați acum antrenamentele, de la distanță?

V.C.: După ce a izbucnit pandemia, am stabilit, în linii mari, un plan de lucru. În prezent, discutăm telefonic aproape zilnic și facem micile corecții de rigoare. Mult nu trebuie să le vorbesc. Ei sunt profesioniști și înțeleg totul din jumătate de cuvânt.

Fișier biografic

Născut pe 9 februarie 1946 la Hâncești. Maestru al sportului, multiplu premiant al campionatelor republicane de sambo. Medaliat cu argint la Jocurile unionale ale sportivilor de la sate din URSS (1978). Antrenor-șef al lotului național de judo cu începere din 1984 -  cu o pauză în perioada 2004-2008 – până în 2012. Antrenor Emerit al Moldovei și Bulgariei. Actualmente este antrenorul selecționatei Emiratelor Arabe Unite.

A fost implicat în faza finală a obținerii performanțelor, fiind la timona echipei naționale, a tuturor celor nouă judocani moldoveni care au devenit premianți la Europene și Mondiale după declararea independenței țării. Este decorat cu ”Ordinul de Onoare” și ”Zolotoi Orden” (Bulgaria).

 

Liderul boxului național a reluat antrenamentele

There are no translations available.

Liderul boxului moldovenesc în ultimii ani, Vasile Belous a reluat luni, 18 mai, antrenamentele intensive în vederea participării la turneele internaționale de calificare la Jocurile Olimpice din anul viitor, transmite MOLDPRES.

El a revenit după o pauză de aproximativ 7 luni din cauza unei accidentări la braț. Din această cauză nu a participat la campionatul național din anul trecut. ”Mâna accidentată nu mă mai deranjează. Mă simt bine. Doresc enorm să mai particip la o Olimpiadă. Și nu doar să particip, dar să am o evoluție meritorie. Evident, dacă și Federația națională mă va susține”, a declarat performerul pentru agenție.

”Sper mult că Vasile Belous va intra repede în ritmul antrenamentelor intensive, necesare pentru a obține în continuare performanțe. El este un mare boxer. Își cunoaște la perfecție meseria și-i capabil să producă surprize mari, să obțină biletul de acreditare la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2021). Urmează să decidem, în funcție de nivelul pregătirii, cum o să decurgă antrenamentele, curele de slăbire în ajunul turneelor, la ce categorie de greutate o să concureze, 69 sau 75 kg”, a adăugat Antrenorul Emerit Petru Caduc, care-l pregătește timp de peste 10 ani la Școala specializată din Grimăncăuți.

Vasile Belous este cel mai bun boxer moldovean în activitate din ultimii ani. În palmaresul său figurează medalia de bronz cucerită la Campionatul European de la Minsk (2017), locul 5 la Jocurile Europene de la Minsk (2019),  locul 5 la Mondialele de la Baku (2011), campion al Acord Combat Games (2010, Beijing), medalia de bronz la Campionatul Mondial Universitar (2011, Ulaanbaatar), locul 9 la Olimpiada de la Londra (2012), bronz la Campionatul Uniunii Europene (Sofia, 2014). El este câștigător al turneelor internaționale de clasa A: ”Beogradski pobednik” (Belgrad, 2006, 2015), ”Felix Stamm (Varșovia, 2009), ”Centura de aur” (Constanța, 2013), premiant la penultimul turneu de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (Baku, 2016).

 
Mai multe articole..