• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Alte sporturi Tenis de masă

Tenis de masă

Andrei Puțuntică a intrat în Top-8 la Europenele U-21 de tenis de masă

There are no translations available.

Jucătorul moldovean de tenis de masă Andrei Puțuntică (19 ani) a promovat pe tabloul principal la Campionatul European Under-21, care s-a  desfășoară la Minsk (Belarus) și s-a clasat în final pe locul opt.

Calificarea sa în această fază a turneului a devenit posibilă după ce a obținut șase victorii. În prima zi de concurs Andrei Puțuntică i-a învins pe Nils Hohmeier (Germania) cu scorul 4-3, pe Tibor Spanik (Slovacia) cu același scor la limită (4-3) și pe Csaba Andras (Ungaria, 4-0), devenind câștigătorul grupei preliminare.

În cea de-a doua zi de întreceri el i-a devansat pe Aleksandr Lusin (Estonia, 4-1), Vladimir Sidorenko (Rusia, 4-3) și pe Bence  Majors (Ungaria, 4-1).

În continuare jucătorul moldovean a jucat cu Artur Abușev (Rusia) pe care l-a învins cu scorul 4-2, iar apoi i-a cedat cu 2-4 medaliatului cu bronz Darko Jorgic (Slovenia).

La campionat a evoluat încă un jucător moldovean, Vladislav Ursu în vârstă de 17 ani, proaspăt campion național de seniori. El a obținut o victorie în faza preliminară a grupelor, a suferit două înfrângeri și a fost eliminat din concurs.

 

Alexandra Chiriacova și Vladislav Ursu, campioni naționali la tenis de masă

There are no translations available.

Alexandra Chiriacova din Dubăsari și Vladislav Ursu (Chișinău) au cucerit, la sala specializată a Universității de Stat din Moldova, în premieră, titlurile de campioni naționali la tenis de masă, ediția 2018.

Alexandra Chiriacova (13 ani) a devenit cea mai tânără campioană în istoria turneelor desfășurate până în prezent. Ea a învins în toate partidele disputate. Victoria cea mai dificilă (3-1) a repurtat-o în meciul disputat cu ocupanta locului doi la actuala ediție Ecaterina Jibric (Chișinău), campioana din anul trecut. La scorul 2-0 partenera de întrecere a modificat puțin tactica de joc și  a câștigat setul al treilea. Al patrulea set sa derulat punct în punct de ambele părți până la scorul 10-10. În prelungiri a învins cu 14-12 Alexandra Chiriacova. Locul trei a revenit concitadinei Ecaterina Șmâganovscaia.

”Am muncit mult la antrenamente pentru aceste două locuri premiante. În special, cu Alexandra Chiriacova la capitolul contraatac în vederea meciului cu Ecaterina Jibric, o jucătoare ofensivă. Victoria obținută a fost determinată și de faptul că ea a fost legitimată și se anarenează și la Centrul olimpic al loturilor naționale de tenis din Constanța (România)”, a declarat directorul Școlii specializate din Dubăsari, Valeriu Grosu.

Vladislav Ursu a jucat în finală cu Andrei Puțuntică, originar din Călărași. Ambii sunt legitimați la cluburi din bundesliga Germaniei. Vladislav Ursu a fost mai precis în loviturile decisive, în special, cele executate cu reverul paletei și a învins cu scorul 4-2 (11-7, 11-8, 7-11, 11-8, 4-11, 12-10). Este de remarcat, însă, că Andrei Puțuntică, campion anul trecut, a fost obligat de circumstanțe să joace cu paleta sa de rezervă. Pe locul trei s-a clasat Veniamin Dubrovin (Bălți).

La proba dublu masculin campioni au devenit Vladislav Ursu și Andrei Puțuntică. La dublu mixt pe prima treaptă a podiumului de premiere a urcat duetul Andrei Puțuntică – Natalina Brânză (Bălți). La dublu feminin cea mai bună a fost perechea Alexandra Chiriacova-Olga Blizneț (Dubăsari). Ediția recentă a  fost a 24-a în istoria campionatelor individuale.

 

Medalie de aur pentru Bernadette Szocs la turneul de tenis de masă Europa Top 16

There are no translations available.

Jucătoarea de tenis de masă Bernadette Szocs a cucerit medalia de aur la turneul Europa Top 16, competiţie desfăşurată la Montreux (Elveţia), învingând-o, duminică, pe olandeza Li Jie, în finala competiţiei.

Românca s-a impus cu scorul de 4-1 (12-10, 8-11, 11-6, 11-5, 11-7) în faţa sportivei de origine chineză. A fost, de altfel, singurul set cedat de jucătoarea română de-a lungul întregului turneu.

"Am ştiut că pot să fac asta, sunt mândră şi mulţumesc tuturor celor care m-au sprijinit! Mulţumesc celor din staff-ul tehnic, care au fost alături de mine de-a lungul ultimelor două zile! Ea (n.r. - Li Jie) a fost campioană, dar acum eu sunt. Am avut un turneu foarte bun, ştiam că joc din ce în ce mai bine contra apărătoarelor. Ştiam ce trebuie să fac astăzi pentru a câştiga!", a afirmat Bernadette Szocs, după câştigarea medaliei de aur.

Acest succes îi aduce lui Szocs un premiu în valoare de 6.000 de euro. Prin prezenţa în finală, ea şi-a asigurat, de altfel, prezenţa la Campionatele Mondiale individuale din această toamnă.

În vârstă de 22 de ani, Bernadette Szocs este a patra jucătoare română care reuşeşte să câştige Europa Top 16, după Olga Nemeş (1983), Emilia Ciosu (1993) şi Otilia Bădescu (1995).

Medalia de bronz a fost câştigată de Elizabeta Samara, care a dispus, duminică, în meciul pentru locul 3, cu scorul de 4-2 (11-4, 8-11, 11-6, 11-9, 4-11, 11-8), de suedeza Matilda Ekholm. La turneul din Elveţia a participat şi Daniela Dodean Monteiro, însă a fost eliminată în runda inaugurală.

 

Andrei Puțuntică și Alexandra Chiriacova au devenit posesori ai Cupei Moldovei la tenis de masă

There are no translations available.

Andrei Puțuntică, originar din Călărași, și Alexandra Chiriacova (Dubăsari) au devenit, în premieră, în week-end, la sala specializată a Universității de Stat din Moldova, deținători ai Cupei Moldovei la tenis de masă, relatează MOLDPRES.

Andrei Puțunitică a intrat în posesia titlului fără a suferi nici o înfrângere. ”Este primul meu trofeu la asemenea turnee. Mă bucur”, a declarat învingătorul pentru agenție la finele competiției.  Pe locul doi s-a situat Veniamin Dubrovin din Bălți. ”În fond, sunt satisfăcut. Am comis câteva greșeli în meciul cu Andrei Puțuntică și ele nu mi-au permis să ocup primul loc”, a spus jucătorul. Pe poziția a treia din top s-a clasat multiplul campion național Denis Țerna (Dubăsari). ”Nu mă mai antrenez cu regularitate, ca și înainte. Asta după ce am început să-mi fac studiile la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. Faptul ca atare și-a lăsat amprenta asupra evoluției mele”, a declarat premiantul.

Alexandra Chiriacova a urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere, deși a suferit o înfrângere în faza finală a turneului. Ea i-a cedat Dianei Gurschi din Mereni (Anenii Noi), clasată pe locul trei. Pe locul doi s-a situat Ecaterina Crîjanovscaia (Dubăsari).

”Cupa Moldovei a fost primul turneu de selecție în loturile naționale. Componențele lor vor fi stabilite după campionatul național, care se va desfășura anul viitor. Intenționăm să participăm la Campionatul European de tineret, care va avea loc în 2018 în România, și la Europenele de seniori, programat la Alicante (Spania)”, a precizat președintele federației naționale de profil Vladimir Semipeadnâi.

Campionatul național se va desfășura pe 2 martie viitor. Competiția se va derula de asemenea la sala specializată a Universității de Stat din Moldova.

 

Memorialul ”Grigore Grinberg” a reunit sportivi de toate vârstele

There are no translations available.

Memorialul de tenis de masă ”Grigore Grinberg”, desfășurat la sala specializată a Universității de Stat din Moldova, a reunit circa o sută de participanți de toate vârstele, relatează MOLDPRES.

În cea mai competitivă categorie de vârstă (până la 39 de ani) câștigător a devenit multiplul premiant al campionatelor naționale Veniamin Dubrovin (Bălți), maestru al sportului. În meciul decisiv el l-a învins cu scorul 3-2 pe Eugen Coșciug din Chișinău. Pe locul trei s-a situat un alt multiplu medaliat al campionatelor naționale, Vadim Piliponcic.

La categoria de vârstă până la 59 de ani n-a avut egali maestrul internațional Vladimir Semipeadnâi, președintele federației naționale de profil, fost elev al antrenorului Grigore Grinberg. ”A fost o onoare să joc cu el. Am cedat cu scorul 2-3, pentru că tehnica de joc, experiența competițională a partenerului de întrecere este cu mult mai mare”, a declarat pentru Agenție unul dintre finaliștii categoriei respective, Igor Pascal. Este de remarcat în acest concurs și victoria lui Arcadie Cracan în meciul disputat cu Iurie Romanenco, care figurează în Top-10 național.

În celelalte categorii de vârstă câștigători au devenit: Cezar Cozmolici (11 ani), Camelia Merenco (11 ani), Diana Gurschi (concursul feminin), toți din Chișinău, Vasile Harea (Călărași, categoria juniori), Grigore Crainiucov (Tiraspol, plus 60 de ani).

La turneu au participat și jucători din Ismail (Ucraina).

Grigore Grinberg s-a născut pe 3 iunie 1929 la Chișinău. Unele surse indică localitatea Lăpușna. În 1951 a absolvit Tehnicumul republican de cultură fizică și sport, iar în 1953 Facultatea de istorie a Institutului Pedagogic ”Ion Creangă”.

A devenit campion al Uniunii Sovietice în 1957 la individual, dublu mixt (1958), dublu masculin (1960). În perioada 1954-1964 a fost membru al selecționatei URSS. Este primul maestru al sportului în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1953). Are în palmares 34 titluri de campion național. În 1992 a devenit campion al Comunității Statelor Independente printre veterani. În componența echipei de fotbal Dinamo Chișinău a devenit posesor al Cupei Moldovei. Este autor a două cărți despre tehnica de joc la tenis de masă, iar în colaborare cu Vladimir Odineț a editat lucrarea ”Sportivii moldoveni pe arena internațională” (1972). S-a stins din viață în 2013 la Haifa (Israel). Prima ediție a memorialului ”Grigore Grinberg” a avut loc în 2014.

 
Mai multe articole..