• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Alte sporturi Diverse

Diverse

FMSSVS a desfăşurat a treia probă din cadrul Universiadei naţionale

There are no translations available.

Federaţia Moldovenească a Sportului Studenţesc şi a Veteranilor Sportului a desfăşurat, la complexul Academiei de Studii Economice din Moldova, timp de cinci zile, a treia probă din cadrul Universiadei naţionale a instituţiilor de învăţământ superior din ţară - baschetul feminin, relatează MOLDPRES.

Campioană a devenit selecţionata Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, pregătită de reputatul antrenor Alexandru Şestopal. Ea a învins clar în toate partidele disputate:90-30 în meciul cu echipa Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, 70-30 cu lotul Universităţii Tehnice din Moldova, 101-29 cu reprezentativa Universităţii de Stat din Tiraspol, 75-35 cu selecţionata Academiei de Studii Economice din Moldova şi 81-30 cu formaţia Universităţii de Stat din Moldova.

„Am învins pentru că am fost mai bine pregătite, dar şi pentru că avem în componenţă trei maestre ale sportului: Margarita Şalopa, Anastasia Prişcepnaia şi eu”, a declarat pentru agenţie căpitanul selecţionatei USEFS, Olga Târziman.

Soarta locului doi a fost decisă de o diferenţă de 2 puncte. Ele au fost înscrise de echipa UTM în partida disputată cu reprezentativa ASEM. Scor final, 35-33.

„Important este, în primul rând, că s-a desfăşurat turneul, că baschetului feminin i s-a oferit posibilitatea să se manifeste. Concursul a fost un imbold pentru menţinerea lui pe o linie de plutire în instituţiile de învăţământ superior, dezvoltarea lui”, a opinat Antrenorul Emerit, Vasile Scutelnic, responsabil de evoluţia echipei ASEM.

Baschetul feminin a fost primul concurs din cadrul Universiadei câştigat de USEFS. La primul, fotbalul în sală, a învins reprezentativa de la ULIM. La a doilea, voleiul feminin – selecţionata de la USM.

Următoarea disciplină sportivă, tenisul de masă se va desfăşura pe 19-22 martie la sala specializată de la USM. În programul competiţional figurează 19 probe. Vara curentă FMSSVS urmează să participe la Universiada Mondială. Ea a prezentat oferta la patru discipline: judo, taekwondo, atletism şi nataţie.

 

Tenismanul Radu Albot a urcat, în premieră, pe locul 46 în clasamentul mondial

There are no translations available.

Tenismanul moldovean Radu Albot a acces, pentru prima dată, pe locul 46 în clasamentul jucătorilor profesionişti (ATP), relatează MOLDPRES.

Ascensiunea sa se datorează evoluţiilor bune din acest an. În special, ea a fost determinată de victoria obţinută, în premieră, la un turneu ATP, La Delray Beach Open (SUA) în februarie curent, şi evoluţiei meritorii recent la cocnursul care se desfăşoară la Indian Wells (SUA) unde a fost admis iniţial în faza calificărilor şi i-a învins pe Mitchell Krueger (SUA, 2-0), apoi pe Lukas Lacko (Slovacia, 2-0), obţinând dreptul de a juca pe tabloul principal al turneului. În etapa respectivă el l-a devansat în două seturi pe Marius Copil (România, numărul 76 mondial), apoi a produs marea surpriză eliminându-l din concurscu 2-0 pe italianul Fabio Fognini, poziţionat pe locul 17 în ierarhia mondială.

Victoriile susindicate l-au propulsat pe locul 46 în topul mondial. „Urcuşul în clasament se datorează şi faptului că Radu a început să colaboreze cu un nou antrenor, Magnus Tiedman (Suedia), care a figurat în urmă cu mai mulţi ani în Top-100 mondial ca jucător profesionist”, a declarat pentru agenţie tatăl şi managerul său, Vladimir Albot. „Obiectivul meu este să urc în Top-50 mondial”, a declarat la începutul anului Radu Albot într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei. „Şi nu doar să acced în această ierarhie prestigioasă unde concurenţa este, pur şi simplu, acerbă, ci şi să mă menţin constant în ea”, a adaugat jucătorul atunci.

Radu Albot a fost inclus anul trecut în Top-10 al celor mai buni sportivi moldoveni atât de Asociația Presei Sportive din Moldova, cât și de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Asta, în mare măsură, datorită calificării în semifinala turneului de Mare Slam de la US Open, proba dublu, și în turul trei la Wimbledon, la individual. Radu Albot (29 de ani) este campion european Under-16, câștigător la 14 turnee din seria Futures, individual, și 12 la dublu, învingător la 14 turnee din seria ATP Challenger Tour, simplu, și 15 la dublu. S-a clasat pe primul loc la turneele ATP Istanbul Open şi Kremlin Cup (2015), jucând în pereche cu Dusan Lajovic (Serbia) şi Frantişek Cermak (Cehia).

 

Roger Federer a ajuns la 100 de turnee câştigate

There are no translations available.

Elveţianul Roger Federer (37 de ani, nr. 7 ATP) scrie istorie în tenisul mondial. Sportivul l-a învins în finala turneului de la Dubai pe numărul 11 ATP, Stefanos Tsisipas, şi a ajuns la al 100-lea turneu câştigat, la simplu, în cariera sa.

Federer s-a impus în faţa grecului, în două seturi, 6-4, 6-4, după o oră şi 11 minute de joc şi a ajuns la a 12-a victorie din 13 meciuri jucate în 2019. Pentru Roger Federer, acesta este al opt-lea titlu la Dubai.

Eveţianul, însă, nu este sportivul cu cele mai multe trofee câştigate. Pe primul loc se află Jimmy Connors, care are în palmares 109 titluri.

Dintre cele 100 de turnee câştigate la simplu, 20 au fost obţinute la cele de Grand Slam.

"Sunt foarte fericit. E grozav că am câştigat titlul cu numarul 8 aici şi titlul cu numărul 100 la simplu", a spus Roger Federer la interviul de după meci.

 

Echipa PGU-Kartina Tiraspol a câştigat memorialul de handbal „Anatolii Pervanciuc”

There are no translations available.

Formaţia de handbal masculin PGU-Kartina Tiraspol a devenit câştigătoarea memorialului „Anatolii Pervanciuc”, desfăşurat la complexul de sporturi Alexia din capitală, relatează MOLDPRES.

Ea a învins în toate cele trei partide disputate: 42-32 cu Olimpus-USEFS Chişinău, 39-37 cu echipa din Odesa şi 41-24 cu lotul oraşului Iujnâi, ambele din Ucraina.  Pe locul doi s-a situat echipa din Odesa, iar pe trei – Olimpus-85 USEFS. ”Nu este uşor să organizezi asemenea turnee. Mai ales, în prezent când handbalul moldovenesc este în derivă, nu înregistrează performanţe pe arena internaţională. Noi ne străduim prin desfăşurarea acestui turneu să-i dăm un imbold, să-l menţinem pe linia de plutire şi să păstrăm amintirea despre un om care a făcut mult pentru dezvoltarea acestui joc în ţară, Anatolii Pervanciuc”, a declarat la finele competiţiei pentru agenţie arbitrul-şef al turneului, Leonid Gordievschi.

Cel mai bun portar a fost desemnat Ivan Saharnean de la echipa din oraşul Iujnâi. Cel mai bun golgheter al turneului a devenit Alexandru Pervanciuc (Olimpus-85 USEFS), care a marcat 34 de goluri. Cel mai bun jucător a fost declarat Viktor Sidorenko (Odesa).

Memorialul s-a desfăşurat a patra oară. Câștigătoarea primei ediții este formaţia Ştiinţa Bacău (România). La ediţia a doua a învins echipa Olimpus-85 USEFS Chişinău, iar la a treia pe primul loc s-a clasat Portovik Iujnâi.

Anatolii Pervanciuc este Antrenor emerit, fondator al clubului Olimpia-85 USEFS. El a dirijat în perioada sovietică lucrările de amenajare a mai multor terenuri de handbal în capitală. Complexul modern de sporturi Alexia este de asemenea rodul activității sale. S-a stins din viață în urmă cu patru ani. Numele său este purtat de Academia sportului, care activează la acest complex.

 

Anastasia Nichita a cucerit titlul de campioană europeană U-23

There are no translations available.

Luptătoarea moldoveană de stil liber Anastasia Nichita (59 kg) a devenit, la Novi Sad (Serbia), campioană europeană Under-23, relatează MOLDPRES.

Ea și-a adjudecat titlul într-o manieră categorică. Victorie înainte de expirarea timpului regulamentar în primul meci disputat cu Ana Fabian (Serbia), victorie prin superioritate evidentă (10-0) în partida desfășurată în compania Zelfirei Sadraddinova (Federația Rusă) și victorie clară înainte de gongul final în finala în care a avut-o parteneră de întrecere pe Anhelina Lysak (Ucraina).

Victoriile clare repurtate ar putea însă crea o impresie neadecvată despre valoarea, potențialul adversarelor. De exemplu, în meciul final prima repriză s-a încheiat nedecis (0-0). În runda a doua Anastasia Nichita a condus cu 2-1, apoi 3-2, 7-2 și apoi i-a fixat omoplații  rivalei de salteaua de concurs, obținând victoria în limbajul luptelor prin ”tuș”.

De-a mirării într-un fel, dar tribunele sălii de concurs au fost semigoale. Asta chiar dacă Novi Sad este un oraș unde mereu se desfășoară turnee de lupte libere de anvergură.

”Obiectivul nostru principal rămâne să fie calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020)”, a declarat pentru agenție la campionatul național din anul curent Tudor Cârlan, antrenorul Anastasiei Nichita.

Anastasia Nichita este cea mai bună luptătoare moldoveană. Anul trecut ea a devenit campioană mondială Under-20 şi Under-23, campioană europeană de junioare, vicecampioană europeană Under-23. Performera în vârstă de 20 ani este originară din Tătărești (Strășeni), studentă la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

Ea a fost unica reprezentantă a țării la Europenele de la Novi Sad. La acest turneu au mai concurat patru luptători de stil greco-roman. Artium Deleanu (55 kg) a obținut medalia de bronz. În concursul masculin de lupte libere, care a demarat astăzi, Republica Moldova este prezentă cu sportivi în toate categoriile de greutate.

 
Mai multe articole..