• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Alte sporturi Diverse Ion Emilianov a îndeplinit normativul de calificare la Olimpiada de la Rio de Janeiro

Ion Emilianov a îndeplinit normativul de calificare la Olimpiada de la Rio de Janeiro

There are no translations available.

Atletul moldovean Ion Emelianov (38 de ani)  a îndeplinit în week end normativul de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (2016), proba greutate, relatează MOLDPRES.

La concursul desfășurat la Sala polivalentă din Chișinău el a înregistrat în cea mai bună încercare 20,53 metri ceea ce constituie un nou record național. Vecea performanță era egală cu 20,31 metri, fiind stabilită de asemnea de el în 2011. Sportivul urmează să confirme baremul olimpic la o competiție internațională până la startul Jocurilor Olimpice. Prima dintre ele se va desfășura la Cupa Romăniei, programată pentru 23 ianuarie curent la Bacău.

La acest concurs vor încerca să obțină biletul olimpic de acreditare și alți atleți moldoveni. ”Vreau să remarc că în afară de Ion Emilinaov la turneul de la Sala polivalentă au avut o evoluție foarte bună și Uliana Bușilă, care a cîștigat probele de sprint și săritutri în lungime, Alexandru Babian, care a dominat la alergări pe distanța de 5 mii de metri, Andrei Mîțicov (săritura în înălțime)”, a declarat la conferința de presă de la finele competiției antrenorul lotului național, Alexandru Gancenco.

Ion Emilianov a mai participat la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) și Beijing (2008). Fiica sa, Alexandra a devenit anul trecut campioană mondială de junioare la aruncarea discului.

El este al șaselea atlet moldovean, care a îndeplimit normativul olimpic de acreditare. Anterior acest obiectiv l-au atins Roman Prodius, Iulia Fisikovici (ambii la marathon), Zalina Marghiev, Serghei Marghiev, Marina Nichișenco-Marghiev, toți la aruncarea ciocanului.

În total au îndeplinit pînă în prezent baremurile olimpice 15 sportivi moldoveni.

Cu prilejul primelor competiţii republicane la atletism, desfăşurate la Chişinău sub egida Federaţiei naţionale de specialitate, Ivan Emelianov şi-a asigurat locul 1 la aruncarea greutaţii cu 20 metri 53 centimetri, îndeplinind astfel baremul olimpic. Experimentatul atlet în vîrstă de 38 de ani intenţionează să confirme acest rezultat în cadrul turneului contând pentru Cupa României, programat la Bacău pe 23 ianuarie.

Anterior, Ivan Emelianov a participat la Jocurile Olimpice de la Sydney, Atena şi Beijing, avînd toate şansele să reprezinte Moldova la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Ivan Emelianov este al şaselea atlet, care a îndeplinit baremul olimpic. Anterior, normativele de calificare olimpică le-au îndeplinit Roman Prodius şi Lilia Fisikovici, maraton,Serghei Marghiev, Zalina Marghiev, Marina Nichişenco-Marghiev, tustrei la aruncarea ciocanului.

Antrenorul lotului naţional de atletism Alexandr Gancenco a remarcat cele mai bune rezultate, înregistrate de candidaţii în lotul reprezentativ al Moldovei:Uliana Buşilă, Chişinău, a cucerit două titluri supreme, la 60 metri plat, 7,80, şi sărituri în lungime, 5.92. Alexandr Babian, de asemenea din capitală, a dominat cursa finala la 500 metri. Tiraspoleanul Andrei Mîţicov s-a impus în proba de sărituri în înălţime, cu 2.15. Notăm faptul, că un grup de atleţi fruntaşi se afla în prezent la cantonamente peste hotare, urmînd să concureze după revenire la ediţia ordinară a campionatului de iarnă al Republicii Moldova, programat în perioada 6-7 februarie la Chişinău. (Nicolae Buceaţchi).