• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Alte sporturi Diverse Nicolae Juravschi: ”Normal, dorim să obținem medalii olimpice și la Rio de Janeiro”

Nicolae Juravschi: ”Normal, dorim să obținem medalii olimpice și la Rio de Janeiro”

There are no translations available.

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES.

Întrebare: Zile numărate au rămas pînă la startul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro (Brazilia, 5-21 august). Cîți sportivi moldoveni au obținut deja biletele de acreditare? Cum decurg pregătirile performerilor către cea mai importantă, mediatizată competiție polisportivă de pe mapamond?

Răspuns: Sperăm ca echipa să fie formată din circa 20 de sportivi.Ca și la edițiile precedente atleții calificați vor constitui numeric nucleul delegației. Pînă în prezent au îndeplinit baremurile stabilite Zalina Marghieva, Marina Marghiev-Nichișenco, Serghei Marghiev (toți la aruncarea ciocanului), Roman Prodius, Lilia Fisicovici, ambii la maraton, Ivan Emilianov (greutate), Natalia Stratulat (disc). Normativele ”A” au fost îndeplinite de Aaron Cook (taekwondo”, cetățean britanic naturalizat anul trecut, Oleg Tarnovschi (canoe).

La Campionatul Mondial de haltere au fost obținute cinci normative olimpice. Asupra acestui gen de sport și în genere la fiecare disciplină reprezentanții căreia s-au calificat sau au șanse să participe la turneul olimpic de la Rio de Janeiro voi reveni pe parcurs cu detalii, mici comentarii aparte.  Avem un înotător  calificat la sigur, Alexei Sanicov și două coechipiere cu șanse apreciabile de a fi incluse în componența delegației moldovenești.  Valeriu Duminică (judo) figurează în topul mondial pe un loc care deocamdată îi permite să evolueze la Olimpiadă. În curînd vor începe turneele de calificare la lupte libere și greco-romane, box, tir, tir cu arcul, yahting…

Asta-i situația pe moment și, în temei, acestea-s disciplinele sportive de care legăm speranțe la reușite, performanțe și, normal, medalii. Situația - de acord -  este cam incertă pe alocuri. Claritate deplină va fi doar în ajunul Jocurilor Olimpice.

Întrebare: Cu permisiunea D-voastră să începem a despica puțin firul în patru, depăna unele lucruri în contextul declarației făcută mai sus. Care este fațeta calitativă a lucrurilor, la ce trageți nădejde în concursurile ce se vor desfășura în Brazilia?

Răspuns: Conform rezultatelor înregistrate  anul trecut pe arena internațională în topul marilor noastre speranțe la evoluții meritorii se află, în primul rînd, Aaron Cook și Oleg Tarnovschi, ambii premianți la Campionatele Mondiale.

Sper la calificarea în finală, ca și la ediția precedentă de  la Londra, a Zalinei Marghieva, campioană europeană Under-23, ocupantă a locului 8 la Mondiale. Aștept o surpriză de la Ivan Emilinov, care la recentul campionat al Moldovei a stabilit un nou record național (20,68 metri).Tradițional există trei genuri de sport care se asociază cu performanțe înalte: boxul, luptele libere și greco-romane. Urmează să vedem cine dintre solii lor ne vor îndreptăți așteptările în curînd, în primul rînd, la turneele de calificare la Olimpiadă.

Întrebare: La ediția precedentă a Jocurilor Olimpice onoarea sportivă a țării a fost apărată frumos de halterofili…

Răspuns: Situația, precum știți, s-a schimbat. Cu regret, nu în bine. A plecat într-o manieră nu prea spectaculoasă din țară Cristina Iovu. Cele cinci normative îndeplinite de halterofili la Mondialele din anul trecut au trezit din partea unor experți internaționali suspiciuni într-o problemă specifică, în special, acestei discipline sportive, dopajul. Deocamdată, ele nu-s confirmate oficial, dar incertitudinea planează și este prematur să mă pronunț ce și cum se va întîmpla în continuare.

Întrebare: Sportul de performanță din țară s-a menținut pe linia de plutire într-o situație politico-economică dificilă. Cum explicați îndărătnicia, curajul performerilor de a fi medaliați la Olimpiade, care-i în opinia D-voastră, mobilul ascuns ce le permite să fie pe podium ?

Răspuns: Succint, răspunsul ar fi următorul – cadrul legislativ elaborat, aprobat, care le toarnă puteri, încredere în viitor la antrenamente, turnee internaționale de anvergură. Adică, dreptul la renta viageră pe care-l obțin după ce devin premianți la Campionatele Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice. În ultima instanță și primele oferite după victoriile de la Olimpiade, care sper, nu vor fi mai mici nici la ediția curentă comparativ cu cea de la Londra.

Unul din lucrurile ce le doresc puse la punct în acest context este să rezolvăm împreună la cel mai înalt nivel posibil juridic și remunerarea antrenorilor pe măsura eforturilor depuse, performanțelor înregistrate. Există diferite propuneri pentru a soluționa problema existentă. Vom constitui o comisie de experți care le va analiza și înainta Parlamentului, Guvernului.

Întrebare: Pe scurt, despre o posibilă arenă olimpică modernă gen Centrul de pregătire a echipelor naționale de fotbal de la Vadul lui Vodă…

Răspuns: O vom înălța, crea doar dacă va exista voința politică necesară.