• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Alte sporturi Diverse Jubilee: Amintiri despre fotbal, șah, prieteni, principii…

Jubilee: Amintiri despre fotbal, șah, prieteni, principii…

There are no translations available.

Fostul șef al echipei de fotbal Nistru Chișinău, dl. Constantin Soltan va  marca pe 15 mai curent într-un cadru festiv, alături de soția Ana, fiica Stela, fiul Lilian, cei mai dragi prieteni (Leonid Lupașcu, Victor Raneta, frații Ion și Nicolae Ciornîi, Constantin Ciobanu, Nicolae Petrașcu, Anastas Moldovan…) al 70-lea fuscel pe scara vieții. În perioada aflării în postul respectiv (1988-1991) în tribunele Stadionului Republican, care avea capacitatea de 20 mii de locuri se aflau, de regulă, încă circa 5 mii de suporteri la meciurile echipei preferate. Veneau, stăteau și în picioare, pentru că ea obținea victorii, dar și pentru lotereia de la finele partidelor în cadrul căreia erau puse în joc și un automobil.

Atunci cînd a fost invitat să lucreze la Nistru era în toi ”perestroika”, trecerea la noi forme, metode de activitate. La puțin timp după ce a fost instalat în post s-a deplasat la Dnepropetrovsk unde Dnepr, prima echipă din Uniunea Sovietică – aflaseră - aplica cu mult succes în practică autogestiunea. S-a familiarizat cu toate detaliile, nuanțele, de-a fir-a-păr, ce și cum, și a tradus în viață într-un termen-record la Chișinău informația culeasă, Nistru devenind a doilea club din URSS care a transpus în fapt acest principiu de activitate. Echipa primea 30 de procente din suma de bani adunată din vînzarea biletelor si biletere de loterie, fapt ce-i permitea să se mențină bine în campionat.

A organizat apoi deplasări ale Nistrului în Romănia: la Iași, Piatra Neamt, Pașcani, București și sosirea Stelei, deținătoarea Cupei Campionilor Europeni, la Chișinău, încheiată cu victoria surprinzătoare a gazdelor (3-1) în prezența unui stadion arhiplin. 24 de televizoare color pentru echipa- oaspete a costat invitația. ”N-a coborît din avion nimeni pînă nu le-am urcat la bord. Dar, mamă dragă, ce spectacol am oferit publicului!”, își reamintește omagiatul.

A urmat după promovarea cu cîntec, la Fergana (Uzbekistan) a Nistrului în prima ligă a fotbalului sovietic, o deplasare de pomină în Statele Unite ale Americii, pusă la punct prin intermediul foștilor chișinăuieni, frații Gandler. A fost prima echipă din URSS sosită în statul Arkanzas, guvernat atunci de Bil Clinton, care avea să conducă apoi și întreaga Americă. Vîlvă mare, interes sporit față de sovietici. Invitație la o cină festivă și diplome de gratitudine oferite de chiar viitorul președinte al SUA dumnealui și căpitanului Nistrului, Serghei Sîrbu. Acesta și Nikolai Vasiliev semnează contracte cu clubul statului pentru un mic stajire.

Despre victoria (1-0) repurtată în deplasare în turneul play-off în meciul cu Nefteanik Fergana își amintește cu un zîmbet pe față. Fanii uzbeci erau gata să-i rupă în bucăți pe toți cei de la Nistru. Au stat blocați la vestiar, păziți cu strășnicie de milițieni de furia suporterilor timp de aproape trei ore, fiind apoi escortați cu girofarul sub pază pînă la aeroport.

Multe ar putea povesti și despre cei 14 ani de aflare în postul pe de președinte al Comitetului sportiv din Chișinău, faptul cum a devenit unicul laureat din republică al concursului unional desfășurat de ziarul Izvestia. L-a adus pe campionul mondial de șah Anatolii Karpov la inaugurarea Clubului republican de șah și joc de dame, a organizat blitz-turnee în incinta lui, pe Aleea clasicilor. A insistat să fie inclus în programul școlar șahul și natația și în apariția peste circa un deceniu a marilor maeștri internaționali Viorel Bologan, Viorel Iordăchescu, Svetlana Petrenco, a medaliatului olimpic Iurie Bașcatov, este, la sigur, și o fărîmă din munca dumnealui.

Firește, fără un hobby ce i-ar permite să se relaxeze, să uite puțin de problemele și chiar durerile ei, ce cu părere de rău, nu l-au ocolit nici pe dumnealui, viața ar fi fost mai grea. Ca și orice moldovean, care se respectă, prețuiește mult un pahar de vin făcut în fiecare toamnă cu propriile mîni. Chestia asta l-a captivat într-atît încît a devenit și colecționar. Păstrează în beci aproximativ o mie de sticle de băuturi tari și vinuri alese din circa 20 de țări printre care și cîteva de Murfatlar din colecția fostului stăpîn al României în perioada comunistă.

A mai activat cu succes la clubul de fotbal Tighina, fostul Minister al Afacerilor Externe, la compania Lukoil-Moldova. Lucruri interesante, haioase poate povesti despre fiecare loc unde a muncit,dar finalul acestui crochiu trebuie să fie în stilul unuia dintre principiilor sale fundamentale de activitate. Unde ar fi fost de la începutul carierei și pînă în prezent în fiecare dimineață la orele 8.00 – 8.10 iese din casă și pornește la serviciu. Plouă, ninge, tună, fulgeră, e în drumul spre oameni de care s-a legat, prietenii pe care i-a ales, profesia hărăzită de destin. Mulți ani înainte, d-le Contatnin Soltan!

Ion Robu