• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Alte sporturi Diverse JO 2016: Președintele interimar al Braziliei, Michel Temer, a declarat deschise Jocurile Olimpice de la Rio

JO 2016: Președintele interimar al Braziliei, Michel Temer, a declarat deschise Jocurile Olimpice de la Rio

There are no translations available.

Președintele interimar al Braziliei, Michel Temer, a declarat deschise Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, vineri, în cadrul ceremoniei de deschidere a celei de-a 31-a ediții a competiției polisportive, care se se va încheia pe 21 august, relatează MOLDPRES.
După defilarea sportivilor, președintele Comitetului de organizare Rio2016, Carlos Nuzman, a spus în cuv]ntul său: "Mă adresez întregii planete, celor cinci continente, bine ați venit la Rio, Orașul Olimpic. Visul Olimpic este acum Realitate Olimpică. Cel mai frumos loc din lume e aici și acum. Brazilia primește lumea cu brațele deschise." A urmat discursul președintelui Comitetului Internațional Olimpic, germanul Thomas Bach, care s-a adresat asistenței în portugheză locuitorilor din Rio (cariocas).
"Acesta este momentul orașului minunat (cidade maravilhosa), primele Jocuri Olimpice în America de Sud. Comitetul de organizare și toți brazilienii pot fi mîndri azi. Admirația noastră pentru voi este și mai mare, pentru că ați reușit să realizați aceste lucruri într-o perioadă dificilă din istoria Braziliei. Am crezut mereu în voi. Pasiunea voastră pentru sport și bucuria voastră de viață ne-au impresionat'', a spus Bach.
Președintele CIO a lăudat miile de brazilieni și nu numai care au venit la Rio pentru a-și dedica timpul și energia Jocurilor Olimpice: "Cei mai buni ambasadori ai Jocurilor sunt miile de voluntari"Kenyanul Kipchoge Keino, dublu campion olimpic la semi-fond, a devenit, cu ocazia ceremoniei de deschidere a Jocurilor, primul cîștigător al premiului "Laurii Olimpici".

Această recompensă, creată recent, este decernată unei personalități și/sau unei organizații pentru "contribuția remarcabilă la viziunea, idealul sau la valorile olimpismului în domeniul culturii, dezvoltării sau păcii prin sport", potrivit CIO.
Campion olimpic la 1.500 m, în 1968 la Ciudad de Mexico, și la 3.000 m obstacole, în 1972 la Munchen, Keino este una dintre marile personalități ale atletismului african.
Premiul i-a fost decernat de un juriu compus, între alții, din Michaëlle Jean, secretarul general al francofoniei, scriitorul brazilian Paulo Coelho și actrița Michelle Yeoh.
Două sute de copii au alergat pe Maracana cu zmee, din care au căzut mii de porumbei de hârtie, pe care copii de la Rio de Janeiro pînă la Nairobi au scris ambițiilor lor de pace, pentru o lume mai sigură. După aceea, președintele Temer a declarat Jocurile deschise.

Imnul Olimpic a fost intonat de un grup de copii, iar apoi Jurământul Olimpic a fost rostit pentru sportivi de Roberto Scheidt (yachting), de Martinho Nobre pentru arbitri și de Adriana Santos pentru antrenori.

Ultimul cîntec din cadrul ceremoniei a fost interpretat de legendarul duet Caetano Veloso — Gilberto Gil, alături de solista carioca Anitta, piesa fiind ''Sandalia de Prata'' a lui Ary Barroso, în acompaniamentul tuturor celor 12 școli de samba din Rio.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor s-a încheiat cu ultima ștafetă a torței olimpice, purtată de fostul tenisman Gustavo Kuerten, triplu cîștigător al titlului la Roland Garros. Acesta a predat-o baschetbalistei Hortencia Marcari, vicecampioană olimpică în 1996 la Atlanta, pentru ca Vanderlei Cordeiro de Lima, medaliat cu bronz la maraton în 2004, la Atena, să fie cel care a aprins flacăra olimpică ce va arde până pe 21 august la stadionul Maracana.

Sportivii se vor întrece la 28 de discipline sportive, în 306 probe, marea competiție polisportivă urmând să se încheie în data de 21 august. Sporturi care au fost (re)introduse la această ediție sunt rugby-ul, cu varianta sa în 7, și golful.
Republica Moldova participă la JO cu 23 de sportivi.
În premieră, la Jocuri va participa o echipă a refugiaților, formată din zece sportivi. Cele mai mari delegații sunt cele ale Statelor Unite, cu 554 de sportivi, ale Braziliei, 465 sportivi, și Germaniei, 425 sportivi, etc.

Jocurile sînt găzduite de 32 de baze sportive, dintre care șase îndeplineau deja cele mai înalte standarde competiționale, iar nouă dintre cele existente au fost renovate. Zece arene au fost ridicate special pentru JO 2016 și vor deveni permanente, iar alte noi șapte sunt temporare. Toate sunt împărțite în patru mari zone olimpice: Barra, Copacabana, Deodoro și Maracana.
(Reporter I.Robu, editor A.Răileanu)