• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Alte sporturi Diverse Antrenorul emerit la lupte libere Nicolae Oriol a împlinit 70 de ani

Antrenorul emerit la lupte libere Nicolae Oriol a împlinit 70 de ani

There are no translations available.

Antrenorul emerit la lupte libere Nicolae Oriol a împlinit recent 70 de an.

Aproximativ 40 de ani din cariera sa a activat la Liceul Republican cu Profil Sportiv (LIRPS), educînd o pleiadă impresionantă de performeri. Printre ei figurează Boris Sava, campion al Spartachiadei popoarelor din Uniunea Sovietică, Ghenadie Tulbea, dublu campion european, premiant la Mondiale, Anatol Guidea, campion european și premiant la Mondiale, Ruslan Bodișteanu, campion mondial de juniori și tineret, Nicolae Ceban, Andrei Perpelița, medaliați la Europene, Nicole Scurtu, medaliat cu bronz la Campionatul URSS de tineret, Vitalie Răileanu, campion european de tineret.

Cu excepția lui Ghenadie Tulbea și Ruslan Bodișteanu, toți dintre perforemerii sus-indicați au fost prezenți în week-end a tradiționalul turneu ”Invită Nicolae Oriol”, rezervat cadeților și juniorilor, care este organizat în onoarea reputatului tehnician deja al 14-lea an. Ediția curentă a avut loc la Clubul sportiv Olimpia din capitală.

Elevii de la LIRPS i-au dăruit omagiatului un tablou în ulei cu cifra 70 și flori. Liderii luptelor sportive au subliniat în alocuțiunile rostite fraza care l-a caracterizat cel mai mult pe Nicolae Oriol în activitatea desfășurată: ”Mari campioni vor deveni doar cîțiva dintre voi, dar oameni în sensul adevărat al cuvîntului sînteți obligați să fiți toți”.

Printre spectatori s-au aflat: primul performer educat de Nicolae Oriol la LIRPS, Alexei Ialîmov, campion european de juniori, Petru Marta, dublu campion european, premiant la Campionatele Mondiale,

Nicolae Oriol s-a născut pe 10 februarie 1947 în satul Crețoaia, raionul Anenii-Noi. A fost lansat în sportul de performanță de Alexandru Hlistun. El este multiplu campion național, vice-campion al Spartachiadei popoarelor Uniunii Sovietice. În 2014 i s-a acordat Premiul Național în domeniul sportului.

Ediția din anul curent a turneului ”Invită Nicole Oriol” a reunit peste 200 de sportivi din cinci țări: Rusia, România, Ucraina, Belarus și Republica Moldova.