• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Alte sporturi Diverse Gafe de proporţii ale şefilor de state faţă de marii sportivi

Gafe de proporţii ale şefilor de state faţă de marii sportivi

There are no translations available.

A vorbi despre performanţele sportivilor pare a fi un job la care se înscriu, deseori, şi marii politicieni ai lumii. Totuşi, în dorinţa lor de a demonstra că stăpânesc aproape orice subiect de interes mondial, sau pentru simplul fapt că dă bine să asociezi costumul de om politic cu echipamentul de sport, şefii de state, ori importanţi demnitari ai lumii fac şi gafe uriaşe, încurcând fie naţionalitate unui jucător din propria ţară, fie domeniul în care acesta evoluează, ori campionatele. Spre ghinionul lor, camerele de luat vederi sunt mereu aproape şi, întotdeauna, înregistrează gafele pe care le comit când aceştia îşi etalează cunoştinţele despre sport.

Publicaţia L’Internaute a făcut un top al celor mai bune perle de preşedinti de state, unii încă in funcţie, dar şi ale unor foşti sau actuali miniştri ai Sportului, toate legate, evident….de sport.

Jacques Chirac, recidivistul

În 1995, echipa de handbal a Franţei a devenit, pentru prima dată în istorie, campioana lumii. Jacques Chirac, pe atunci preşedinte, îi saluta pe toţi jucatorii, dar când a ajuns în faţa lui Jackson Richardson, considerat cel mai bun jucător al turneului, crezând că Richardson era naturalizat, i-a spus direct: “Felicitari, vorbeşti franceza?”. De fapt, handbalistul s-a născut în Reunion, un departament de peste mări ce aparţine Republicii Franceze. Trei ani mai târziu, Chirac profita din plin de efectul pe care l-a produs câştigarea Campionatului Mondial de către Franţa. După finala disputată cu Brazilia, a invitat jucătorii şi întreg staff-ul echipei la o petrecere în grădina Palatului Elysee şi, în faţa invitaţilor, a rostit în timp ce ţinea trofeul în mână: “Vă prezint Cupa Frantei!”.

Rama Yade are lacune la geografie

Secretarul de stat pe probleme de sport în Franţa, Rama Yade a făcut o primă gafă în iunie 2009, când, spre uimirea multor observatori ce o ştiau că nu este specialist în domeniu, aceasta a amintit de tânărul american de culoare Jesse Owens (considerat figura legendară a Jocurilor Olimpice de atletism) referindu-se la la momentul când le-ar fi aratat pumnul naziştilor prezenţi la Olimpiada de vară din Mexic, în 1968. În realitate, nu Jesse Owens făcuse acest gest în semn de protest, ci compatrioţii lui, Tommie Smith şi John Carlos. Tot în 2009, invitată să comenteze tragerea la sorţi a Cupei Mondiale 2010, în urma căreia Uruguay, Mexic şi Africa de Sud erau adversarele Franţei, Rama Yade a încercat să acorde un sfat util francezilor: “Atenţie cu Uruguay, îmi amintesc că a fost 0-0 la Europene, în noiembrie 2008”. Ooops! Uruguay la Campionatele Europene? E adevărat, Franţa a întâlnit Uruguay în 2008, dar a fost vorba doar de un meci amical

Chantal Jouanno nu-şi cunoaşte conaţionalii

Suntem în 2011, la finala Ligii Campionilor dintre Manchester United şi FC Barcelona, meci în care jucau şi doi francezi: Patrice Evra şi Eric Abidal. Ministrul Sportului în Franţa de atunci, Chantal Jouanno, întrebată în emisiunea lui Jean-Jacques Bourdin care jucători francezi vor participa în finală, aceasta n-a fost capabilă să răspundă şi a încercat un răspuns timid: “Samir Nasri?”. De precizat este că Nasri evolua la acea vreme la Arsenal.

Pentru Valerie Fourneyron Ronaldo Nazario este Cristiano Ronaldo

În calitate de ministru al Sportului în Guvernul francez din mai 2012, Valerie Fourneyron este invitată, în septembrie 2013, la Ambasada Braziliei, în compania fostului star sud-american, Ronaldo. Ocazie fericită de a-i adresa urări pentru reuşita pentru organizarea Cupei Mondială, numai că doamna ministru este destul de confuză: “Ceea ce vreau să vă transmit pentru acest Mondial 2016, avându-l pe portdrapelul Comitetului de Organizare, Cristiano Ronaldo, este că puteţi trăi (…) momente grandioase”. Cupa Mondială din Brazilia nu va avea loc în 2016, ci în 2014, iar brazilianul Ronaldo Nazario şi portughezul Cristiano Ronaldo sunt … două persoane diferite.

Francois Hollande gafează la Jocurile Paralimpice

În timpul Jocurilor Paralimpice din Londra, din 2012, preşedintele Franţei a felicitat-o pe Assia El Hannouni, care tocmai câştigase a doua medalie de aur, spunându-i că i-a facut cu mâna din tribună. Totuşi, dacă atleta a participat la Paralimpice, s-a datorat faptului că are deficienţe de vedere.“Eu nu văd la o distanţă mai mare de cinci metri”, a spus atunci Assia.

 

Barack Obama a confundat bowlingul cu Jocurile Paralimpice

În martie 2009, preşedintele Statelor Unite ale Americii este invitatul lui Jay Leno pe platoul “Tonight Show”. Vorbind despre bowling, Obama mărturiseşte că nu se prea pricepe la această disciplină, iar perla a venit imediat: “Este ca la Jocurile Paralimpice…sau ceva asemănător”. Imediat şi-a dat seama de gafa comisă şi l-a sunat pe preşedintele Jocurilor Paralimpice pentru a-şi prezenta scuzele de rigoare. În plus, la câteva zile mai târziu, i-a invitat la Casa Albă pe câţiva atleti cu dizabilităţi pentru a juca bowling.