• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Alte sporturi Diverse Comitetul Parolimpic al Republicii Moldova a stabilit prioritățile pentru anul curent

Comitetul Parolimpic al Republicii Moldova a stabilit prioritățile pentru anul curent

There are no translations available.

Comitetul Parolimpic al Republicii Moldova (CPRM) a stabilit ieri, în cadrul adunării generale desfășurată la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, prioritățile pentru anul curent și a aprobat calendarul competițional în 2019, relatează MOLDPRES.

Un raport amplu la temă a prezentat consilierul președintelui CPRM, Dumitru Eșanu. ”Avem șanse bune ca sportivii noștri să se califice la Olimpiada Parolimpică de la Tokyo (2020). Ne dorim evoluții meritorii în 2019 și cât mai multe bilete olimpice de calificare”, a notat el.

”Esențialul este să avem o bună pregătire către Jocurile Parolimpice de la Tokyo (2020). Anul trecut Ministerul Educației, Culturii și Cercetării am  ne-a transferat pe cont  un milion de lei. Am adunat din sponsorizări în scopul participării la diferite turnee internaționale 119 mii de lei. Cel mai bun rezultat înregistrat de solii noștri a fost locul cinci ocupat la Campionatul Mondial pentru nevăzători de Oleg Crețul, președintele în exercițiu al CPM”, a subliniat în alocuțiunea sa vicepreședintele CPRM, Vitalie Gligor. ”De asemenea, anul trecut Parlamentul a aprobat decizia prin care și antrenorii performerilor parolimpici vor fi stimulați financiar în cazul când elevii lor vor obține performanțe meritorii la turneele de pe arena internațională”, a mai specificat oficialul.

Comitetul Parolimpic este condus de Oleg Crețul, maestru emerit al sportului la judo, campion al Jocurilor Paralimpice de la Beijing din anul 2008, deținător a patru titluri mondiale şi trei europene cu începere din anul trecut. În 1996 el a devenit vicecampion european la categoria de greutate până la 81 de kilograme, a participat la Jocurile Olimpice de la Atlanta (SUA) în componența delegației moldovenești. În 1997 a nimerit într-un accident automobilistic și și-a pierdut vederea. În continuare a reprezentat Rusia la turneele rezervate sportivilor nevăzători, devenind multiplu campion european, mondial şi olimpic.