• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Alte sporturi Diverse Arcadie Bostan: ”După renovarea stadionului ”Dinamo” vor urma, sper, alți pași concreți pe făgașul restructurării programate”

Arcadie Bostan: ”După renovarea stadionului ”Dinamo” vor urma, sper, alți pași concreți pe făgașul restructurării programate”

There are no translations available.

Interviu acordat  de șeful Clubului Sportiv Central ”Dinamo”,Arcadie Bostan

Întrebare: La finele anului curent stadionul ”Dinamo” urmează să aibă un aspect nou, modern. Ce se preconizează să fie înfăptuit?

Răspuns: Există o înțelegere dintre Comitetul Național Olimpic (CNO), Federația Internațională de Atletism (IAAF), Comitetul Internațional Olimpic (CIO), Federația de Atletism  din Moldova (FAM), făcută publică recent, un proiect comun în sumă de 320 mii dolari USD în care, la prima impresie, beneficiarul principal este Clubul Sportiv Central ”Dinamo”. Adevărul este, însă, că după transpunerea lui în fapt vom avea de cîștigat toți în egală măsură. La concret este vorba, în primul rînd,  despre instalarea unei piste de alergări de ultimă generație cu opt culuare, fapt ce ar permite desfășurarea nu doar a competițiilor interne, ci și a concursurilor internaționale de atletism, deoarece va întruni toate rigorile regulamentului. Urmează, în acest context, să fie renovate capital și sectorul de sărituri în lungime, înălțime, de aruncări, să fie schimbate tribunele.

Î: A fost desemnată și firma, compania ce va fi responsabilă de mersul lucrărilor, calitatea lor?

R: Toate lucrările vor fi efectuate de o firmă italiană, care activează deja de mulți ani într-o strînsă colaborare cu CIO, IAAF. Ea și-a confirmat profesionalismul în diverse țări. Deci, totul va fi făcut în strictă conformitate cu toate prevederile contractului ce va fi semnat. Vor fi respectate, sînt sigur, toate stipulările lui și tehnologiile moderne în timpul lucrărilor ce urmează să fie lansate cu începere din toamnă.

Î: La conferința de presă desfășurată cu ocazia acestui proiect ați subliniat că ar fi alogic ca renovarea arenei să se limiteze doar la schimbările sus-indicate…

R: În opinia mea fermă schimbările ce vor fi făcute ar fi într-un contrast puternic cu restul arenei: blocul administrativ, terenurile de minifotbal, volei, încăperile auxiliare, în ultima instanță, gardul. Desigur, totul nu poate fi înnoit, pentru că asta ar costa foarte mulți bani. Dar, pentru ca modificările ce vor surveni să nu fie într-o disonanță bătătoare la ochi cu cele din jur este absolut necesar  ca arena să aibă și un acoperiș. Eu sper mult că statul, de asemenea, se va implica în traducerea în viață a acestui proiect.

 

Î: După renovarea stadionului ”Dinamo”  ce va urma dacă privim lucrurile prin optica restructurării programate de Ministerul de Interne în subordinea căruia se află clubul?

R: Ideea de ansamblu este să nu ne oprim în nici un caz la cele ce urmează să fie la sigur realizate, să întreprindem noi pași concreți pe făgașul restructurării. Mă refer la celelalte edificii ale clubului: poligonul ”Dinamo”, complexul de sporturi ”Dinamo”. Ideal ar fi ca și la aceste arene să fie efectuate lucrări de renovare în timpul cel mai apropiat. Personal discut aproape zilnic cu diferiți oameni de afaceri, care ar putea în virtutea posibilităților financiare de care dispun, să se implice în diferite proiecte de renovare. Am, în acest context, exemplul cluburilor ”Dinamo” Moscova (Rusia), Dinamo București (România). Decizia ce ar putea să fie luată, însă, aparține în exclusivitate conducerii Ministerului de Interne. Datoria mea este să informez, să propun anumite proiecte în spiritul legislației în vigoare.

Î: Pe scurt, despre rutina activității desfășurată de club…

R: Anual, precum știți, organizăm Spartachiada Ministerului în trei grupe valorice  la șapte  discipline: tir, sambo, pentatlonul polițienesc, minifotbal, volei, minihaltere, cros la care participă toate subdiviziunile.

La ediția curent am revăzut unele prevederi ale regulamentului pentru o mai bună îmbinare a sportului de performanță cu cel cu caracter de masă. Dorim să dăm o amploare mai mare tradiționalei Spartachiade ”Dinamo”, rezervată structurilor de forță din țară. O atenție permanentă va fi acordată în continuare pregătirii fizico-militare a colaboratorilor de poliție.

Î: Cum ar fi, în opinia D-voastră, bilanțul succint al dialogului purtat pentru a avea o imagine  și mai clară despre club?

R: Pista stadionului Dinamo a fost schimbată ultima dată în anul 1983.   În 1967 dinamoviștii Valentin Guțu și Gheorghe Cotic au devenit campioni ai URSS la sambo, primii campioni băștinași ai imperiului, iar mai apoi – medaliați la Campionatele Europene de judo... În 1972 Anatol Radu a cucerit titlul de campion unional la sprint pe distanța de 200 metri...În 1973 Anatol Ivanenco a obținut titlul de campion absolut al Uniunii Sovietice la tir cu arcul... Campioni ai URSS au mai devenit atleții Svetlana Doljenko-Kracevskaia, Anatol Mamontov, Boris Nesteruc, Boris Poleac (tir), Victor Nasedchin (pentatlon modern)…În perioada 1967-1973 au fost construite două săli sportive, manejul de atletism, poligonul și a fost reconstruit stadionul ”Dinamo”…

Clubul Sportiv Central ”Dinamo” este un brand. El a fost creat prin muncă titanică depusă în diferite perioade de  campionii olimpici Nicolae Juravschi (canoe dublu), Tudor Casapu (haltere), premianții Jocurilor Olimpice Svetlana Doljenko-Kracevskaia (greutate), Iurii Bașkatov (natație), Oleg Moldovan (tir), Vitalie Grușac, Veaceslav Gojan, ambii boxeri, Anatol Cîrîcu, Cristina Iovu, ambii la haltere. Obligația, datoria fiecărui membru al clubului este să consolideze această imagine.