• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Alte sporturi Diverse Jocurile Olimpice ajung la Vatican?

Jocurile Olimpice ajung la Vatican?

There are no translations available.

Roma pregăteşte o surpriză de proporţii în organizarea Jocurilor Olimpice din 2024. Dacă va primi organizarea competiţiei, olimpismul ar putea ajunge, în premieră, la Vatican. Ideea că şi Cetatea Sfîntului Scaun ar putea întinde o mînă sportului este susţinută chiar din interiorul Bisericii Catolice. „Mi se pare o idee excelentă, cu care Papa Francisc ar putea fi de acord. Nu s-a mai întîmplat niciodată ca Vaticanul să găzduiască un eveniment sportiv atît de mare şi întotdeauna Biserica a încurajat sportul ca mijloc al valorilor sfinte”, a dezvăluit cardinalul Jose Saraiva Martins. Cetatea Vaticanului ar putea găzdui concursul de tir cu arcul. „Proba ar putea avea loc ori în grădinile Vaticanului ori în spaţiul vast de la reşedinţa papală de la Gandolfo”, a adăugat Martins.

Papa Francisc este un mare fan al sportului. În tinereţe, acesta a practicat fotbalul. Pe cînd era copil, în Argentina, l-a cunoscut pe Alfredo di Stefano, legenda echipei Real Madrid care a încetat din viaţă în iulie 2014, la 88 de ani.

1960 este anul în care Roma a mai găzduit o ediţie a Jocurilor Olimpice

În proiectul prezentat, probele olimpice vor fi repartizate în mai multe oraşe de pe teritoriului Italiei, o nouă regulă adoptată de Comitetul Olimpic Internaţional. Gazzetta dello Sport a prezentat locaţiile care au putea găzdui întrecerile olimpice dacă  Roma va cîştiga organizarea Jocurilor Olimpice din 2024.

Ediţia din 2024 a Jocurilor Olimpice se poate desfăşura în 12 oraşe din Italia FOTO: Twitter

Gazda Jocurilor Olimpice din 2024 va fi stabilită într-o adunare extraordinară a CIO, care va avea loc în Peru, în 2017. Printre oraşele care doresc să îşi depună candidatura se află Durban (Africa de Sud), Berlin şi Hamburg (Germania), Melbourne (Australia), Los Angeles, Washington, Boston, San Francisco (Statele Unite ale Americii), Paris (Franţa), Nairobi (Kenya), Casablanca (Maroc), Doha (Qatar), Istanbul (Turcia) şi Roma (Italia).

Vaticanul – Cetatea Sfîntului Scaun

Cetatea Sfîntului Scaun este centru spiritual pentru sute de milioane de credincioşi romano-catolici din întreaga lume. Situat în partea de vest a Romei, Vaticanul este un stat independent care şi-a obţinut suveranitatea în 1929, prin tratatul de la Lateran, între Sfîntul Scaun şi Italia. Vaticanul are o suprafaţă de 44 de hectare, o populaţie de 812 persoane şi se află pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Forma de guvernământ este autocraţia, Papa are putere absolută, însă este asistat de „Curia”, o formă de organism guvernamental.
Vaticanul are propriul oficiu poştal, supermarket, bancă (bancomatele sunt singurele din lume care folosesc limba latină), staţie feroviară, centrală generatoare de energie electrică şi casă de editură. Vaticanul emite propriile monede şi timbre şi controlează propriul domeniu de internet.