• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Alte sporturi Diverse Clubul Sportiv Central ”Dinamo” a marcat 22 de ani de la creare

Clubul Sportiv Central ”Dinamo” a marcat 22 de ani de la creare

There are no translations available.

Clubul Sportiv Central ”Dinamo” a marcat ieri 22 de ani de la creare. El a fost înființat prin Hotărîrea Guvernului din 8 februarie 1993, nr.45. ”Se crează cu începere din 1 ianuarie 1993 Clubul Sportiv Central ”Dinamo” al Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Securității Naționale în baza patrimoniului Consiliului republican ”Dinamo”, care și-a sistat activitatea  conform hotărîrii Conferinței a XXX-ea a organizației republicane din Moldova ”Dinamo” din 21 octombrie 1992”, se spune în ea. Potrivit ei, clubul a fost creat ”În scopul atingerii unui nivel înalt de pregătire profesională și de dezvoltare a probelor sportive cu caracter aplicativ în rîndurile colaboratorilor organelor afacerilor interne și securității naționale”.

Performerii clubului au constituit nucleul selecționatei moldovenești la toate edițiile Jocurilor Olimpice de la declararea independenței țării.

Aici au fost educați campionii olimpici Nicolae Juravschi (1988, Seul, canoe-dublu), Tudor Casapu (1992, Barcelona, haltere), medaliații olimpici cu argint și bronz Svetlana Doljenko-Kracevskaia (1980, Moscova, greutate), Iurie Bașkatov (1988, natație), Oleg Moldovan (2000, Sydney, tir), Vitalie Grușac (2000, Sydney, box), Veaceslav Gojan (2008, Beijing, box), Cristina Iovu, Anatol Cîrîcu (2008, Londra, haltere).

În prezent la club sînt cultivate următoarele probe sportive: boxul, halterele, judoul, natația, biatlonul, pentatlonul modern și taekwondo.

Clubul este în prezent un brand.”Aici se acordă o atenție permanentă instruirii militaro-practice a colaboratorilor de poliție, organizînd  cu regularitate anual  Spartachiada Ministerului Afacerilor Interne la șapte discipline sportive . Clubul desfășoară alte acțiuni sportive menite să popularizeze diferite probe, efectuează deplasări prin comisariatele raionale de poliție, acordînd sprijinul necesar, reacționează prompt la orice inițiativă ce merită să fie transpusă în fapt”, a subliniat în alocuțiune din ajunul evenimentului șeful CSC ”Dinamo”, Arcadie Bostan.

În anii precedenți  clubului a fost condus de Vladlen Lîiurov, Vladimir Mihalachi, Anatol Balan, Mihail Badea, Alexandru Ceban, Igor Semenovcher, Ion Bucur, Andrei Catlabuga.

În debutul manifestării a fost făcut bilanțul Spartachiadei Ministerului Afacerilor Interne (MAI). În grupa a treia valorică cîștigătoare a devenit selecționata Inspectoratului de Poliție Telenești, care a acumulat 227 puncte după disputarea celor șapte probe. Pe locul doi s-a situat selecționata Inspectoratului de Poliție Criuleni (224 puncte), iar pe trei – echipa Inspectoratului de Poliție Bender (222 puncte).

În cea de-a doua grupă valorică întîietatea i-a revenit reprezentativei Direcției de Poliție din municipiul Chișinău (41 puncte). Pe locul doi s-a clasat lotul Inspectoratului de Poliție Ciocana (36 puncte), iar trei – echipa Inspectoratului de Poliție Botanica (35 puncte).

În prima grupă valorică a învins formația Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială ”Fulger”, care a totalizat 43 de puncte. Pe locul doi s-a situat selecționata Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale (41 puncte). Ultimul loc premiant i-a revenit echipei Departamentului Trupelor de Carabinieri (39 puncte). ”Ar fi bine să includem pe viitor  și lupta universală sau lupta a corp în programul competițional, pentru că asta face parte, în mare măsură, din obligațiile noastre de serviciu în lupta cu infractorii”, a opinat responsabilul de sport de la Brigada cu Destinație Specială ”Fulger”, Vasile Cara, dublu campion mondial la lupta universală.