• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Alte sporturi Diverse Ianic Saculțan a obținut primul titlu de campion național la lupte libere

Ianic Saculțan a obținut primul titlu de campion național la lupte libere

There are no translations available.

Chișinăuianul Ianic Saculțan (70 kg) a cucerit la Sala polivalentă din capitală, primul său titlu de campion național de seniori la lupte libere.

”Sînt campion național de cadeți, juniori, tineret și mi-am dorit mult să am măcar un titlu la seniori. La ediția din anul trecut i-am cedat în finală lui Alexandru Burcă, deși conduceam cu 2-1. Acum sînt, normal, bucuros că am devenit primul”, a declarat pentru agenție la finele campionatului Ianic Saculțan, care l-a învins în finală cu scorul 2-0 pe Denis Tulbea.

Frații săi, Vadim și Maxim, s-au clasat pe locurile trei la categoria de greutate pînă la 75 de kilograme în prima zi a campionatului. ”O să marcăm în mod deosebit evenimentul”, a spus tatăl performerilor Ion Saculțan, care a urmărit din tribună evoluțiile fiilor.

Campioni în turneul de lupte libere au mai devenit ieri Andrei Perpelița (61 kg),  Petru Ianulov (86 kg), Andrei Romnov (120 kg), Natalia Budu (53 kg), Mariana Eșanu (58 kg), Svetlana Saenco (69 kg).

În concursul de lupte greco-romane pe prima treaptă a podiumului de premiere au urcat Donior Islamov (61 kg), Petru Șevciuc (75 kg), Alexandru Poloveev (85 kg) și Anatol Moldovan (120 kg).

În prima zi de cocnurs Alexandru Chirtoacă (57 kg), vicecampion al Germaniei anul curent cu clubul SV Weingarten, și-a adjudecat al nouălea titlul de campion național.

El s-a clasat pe primul loc după ce în finală l-a învins într-un meci tensionant pe Anatol Buruian, legitimat și el la o echipă germană. ”Sînt, firește, bucuros, dar marele meu scop este să devin premiant la Europene”, a declarat campionul.

Meciul cu cel mai spectaculos reviriment a avut loc la categoria de greutate pînă la 75 de kilograme. Anisim Tălămbăț (Chișinău) a condus clar cu 6-0 după prima repriză, dar partenerul său de întrecere, Alexandru Burcă (Călărași), șfichiuit sever în pauză de antrenorul său, Constantin Cobîlean, a redus surprinzător din handicap, obținînd  în runda a doua 9 puncte și necedînd niciunul.

Campioni în turneul de lupte libere au mai devenit: Mihail Sava (65 kg), desemnat sportivul anului 2014 de Ministerul Tineretului și Sportului pentru medalia de bronz cucerită la Mondiale, Nicolae Ceban (90 kg), campion al Germaniei anul curent cu echipa SV Nedingen.

În concursul feminin campioane au devenit: Iulia Leorda (48 kg), Mariana Ulinici (55 kg),  Ecaterina Rusu (60 kg).

Turneul de lupte greco-romane i-a avut protagoniști în prima zi de concurs pe Victor Ciobanu (59nkg), Daniel Cataraga (75 kg), proaspeți campioni europeni Under-23. Ei și-a adjudecat fără dificultăți și titlurile de campioni naționali. Este de remarcat victoria clară repurtată înainte de fluierul final d Daniel Cataraga, care l-a surclasat cu 8-0 în runda doua pe Tudor Gaivan, multiplu campion național.

Campioni au mai devenit: Ivan Obrucicov (80 kg) și Petru Zaporojan (98 kg).

Campionatul a fost de selecție pentru membrii loturilor naționale care se vor încadra anul în lupta pentru obținerea biletelor de acreditare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (Brazilia, 2016).