• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Новости Новости Recordurile stabilite la Olimpiada de la Soci

Recordurile stabilite la Olimpiada de la Soci

La Olimpiada din Rusia s-au stabilit şase recorduri mondiale şi 10 recorduri olimpice.

Biatlonistul Ole Einar Bjoerndalen a devenit la Soci cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă. Norvegianul, în vîrstă de 40 de ani, a cîştigat în Rusia două medalii de aur şi astfel a ajuns la 13 medalii cucerite în carieră la Olimpiadă. Bjoerndalen a devenit totodată şi cel mai în vîrstă medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de iarnă la o probă individuală.

Japonezul Ayumu Hirano a cucerit la Soci argintul la proba de halfpipe, la 15 ani şi 74 zile, şi a devenit cel mai tînăr medaliat în concursurile pe zăpadă în istoria Jocurilor Olimpice, iar patinatoarea Iulia Lipniţkaia a devenit cea mai tînără campioană din istoria Olimpiadei de Iarnă, la vîrstă da 15 ani şi 249 de zile.

Viktor Ahn a devenit primul sportiv care a cucerit titlul olimpic în toate probele la patinaj viteză. Rusul de origine coreeană avea în palmares trei medalii de aur cucerite la Jocurile Olimpice de la Torino, la 1000, 1500 şi 5000 metri ştafetă, iar la Soci s-a impus la 500 metri, şi, la fel, 1000 şi 5000 metri ştafetă.

Sportivii olandezi au cucerit 24 de medalii la Olimpiada din Rusia şi toate doar la o singură probă, patinaj viteză. Acesta este cel mai bun rezultat al olandezilor la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă. 

Italianul Armin Zoeggeler a devenit primul sportiv din istorie care a cîştigat medalii la şase ediţii diferite ale Jocurilor Olimpice de iarnă, după ce a cucerit medalia de bronz la proba sanie.