• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта

Другие виды спорта

O carte din bani publici despre Nicolae Juravschi

Centrul  de Cercetări Enciclopedice a Academiei de Științe a Moldovei a lansat, în sala de conferințe a instituției, cartea ”Nicolae Juravschi, dublul campion olimpic sau campionul invincibil”.

În debutul manifestării responsabilul de ediție, Ion Xenofontov a citit în fața asistenței preț de câteva minute argumentele ce au determinat apariția ei. ”Este un scenariu de film hollywoodian”, a notat el. Moderatorul evenimentului, profesorul universitar a Boris Boguș a subliniat că la scrierea cărții a contribuit financiar Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, au participat 54 de autori, 2 ex-miniștri, 5 jurnaliști cărora le-au fost necesare 823 de zile pentru a reda ”lumea miraculoasă a celui mai titrat sportiv moldovean, titanul de Chircăiești, descendent din nobili polonezi ”.

Ministrul Monica Babiuc a subliniat în mesajul de felicitare că ” este o bucurie și o plăcere să participe la acest eveniment împreună cu oamenii care au venit să jubileze împreună Nicolae  Juravschi, care conduce Comitetul Național Olimpic și Sportiv într-o manieră extraordinară”. Deputatul Vladimir Hotineanu a remarcat că ” este un eveniment de excepție pentru țara noastră, fiindcă Nicolae Juravschi a cucerit aurul olimpic la o probă sportivă de mare importanță”. Academicianul Gheorghe Duca a relevat numărul mare de participanți la eveniment. ”Atâta lume prezentă la lansare poate să vină numai la un campion. Mulțumim protagonistului că a ales această sală. Cartea este o istorie de succes a țării noastre”, a spus președintele Academiei de Științe după care i-a înmânat o medalie lui Nicolae Juravschi pentru performanțele sale.

Consultantul cărții,  Teodor Furdui a notat în continuare că ”Nicolae Juravschi de mic copil și-a pus scopul să devină o personalitate în sport.  Aveți tot dreptul să mergeți înainte, pentru că D-voastră ne consolidați”, a declarat academicianul. În opinia campioanei olimpice Larisa Popova ”cartea este un abecedar, un îndrumar pentru viitoarea generație. Sunt mândră că lucrez împreună cu acest om”, s-a confesionat performera.  ”S-au spus atâtea lucruri minunate despre Nicolae Juravschi încât nu mai am ce adauga nimic. Nicolae Juravschi este cel mai talentat dintre talentați”, a declarat primul președinte al Comitetului Național Olimpic și sportiv Efim Josanu. Istoricul Octavian Țâcu a opinat că ”cartea este o capodoperă, o cercetare istorică în toată legea”.

Asistenței  i-au fost prezentate stema și drapelul familiei Juravschi. Cu ocazia lansării cărții și-au mai expus opiniile Antrenorul Emerit Alexandru Chirpicenco, istoricul Ion Varta, directorul Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv Ion Robu.

Deputatul Nicolae Juravschi este originar din Chircăiești. La Jocurile Olimpice de la Seul (1988) a obținut în pereche cu belarusul Viktor Reneiski aurul la proba canoe dublu pe distanțele 500 și 1000 de metri pentru Uniunea Sovietică, iar la Olimpiada de la Atlanta (1996) ei s-au învrednicit de o  medalie de argint în componența selecționatei Moldovei. Ambii sunt multipli campioni europeni și mondiali. Nicolae  Juravschi a devenit deputat în Parlament pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova după care a ales să reprezinte Partidul Democrat. Cam de ce, întreabă mulți? Nu oare pentru a scăpa de dosarele intentate  în care sunt relevate cu lux de amănunte, probe, furturile sale? Centrul Național Anticorupție, alte structuri de stat, care trebuie să  le monitorizeze și taxeze, conform legislației, deocamdată păstrează tăcerea.

 

Halep va fi LIDER incontestabil al tenisului feminin după Indian Wells

Veste bună primită miercuri dimineaţă de Simona Halep (1 WTA). Indiferent de ce va face în continuare la turneul de la Indian Wells, care se încheie duminică, românca este sigură de rămânerea pe locul 1 WTA, scrie prosport.ro.

Halep rămâne numărul 1 mondial, după ce Wozniacki a pierdut în optimi la Indian Wells

Simona Halep rămâne numărul 1 mondial după Indian Wells, datorită faptului că daneza Caroline Wozniacki (2 WTA) a fost eliminată în optimile competiţiei de categorie Premier Mandatory!

Simona trebuie să-i mulţumească Dariei Kasatkina (19 WTA), rusoaica învingând-o în minimum de seturi pe Caroline, scor 6-4, 7-5.

 

Andrei Puțuntică a intrat în Top-8 la Europenele U-21 de tenis de masă

Jucătorul moldovean de tenis de masă Andrei Puțuntică (19 ani) a promovat pe tabloul principal la Campionatul European Under-21, care s-a  desfășoară la Minsk (Belarus) și s-a clasat în final pe locul opt.

Calificarea sa în această fază a turneului a devenit posibilă după ce a obținut șase victorii. În prima zi de concurs Andrei Puțuntică i-a învins pe Nils Hohmeier (Germania) cu scorul 4-3, pe Tibor Spanik (Slovacia) cu același scor la limită (4-3) și pe Csaba Andras (Ungaria, 4-0), devenind câștigătorul grupei preliminare.

În cea de-a doua zi de întreceri el i-a devansat pe Aleksandr Lusin (Estonia, 4-1), Vladimir Sidorenko (Rusia, 4-3) și pe Bence  Majors (Ungaria, 4-1).

În continuare jucătorul moldovean a jucat cu Artur Abușev (Rusia) pe care l-a învins cu scorul 4-2, iar apoi i-a cedat cu 2-4 medaliatului cu bronz Darko Jorgic (Slovenia).

La campionat a evoluat încă un jucător moldovean, Vladislav Ursu în vârstă de 17 ani, proaspăt campion național de seniori. El a obținut o victorie în faza preliminară a grupelor, a suferit două înfrângeri și a fost eliminat din concurs.

 

Alexandra Chiriacova și Vladislav Ursu, campioni naționali la tenis de masă

Alexandra Chiriacova din Dubăsari și Vladislav Ursu (Chișinău) au cucerit, la sala specializată a Universității de Stat din Moldova, în premieră, titlurile de campioni naționali la tenis de masă, ediția 2018.

Alexandra Chiriacova (13 ani) a devenit cea mai tânără campioană în istoria turneelor desfășurate până în prezent. Ea a învins în toate partidele disputate. Victoria cea mai dificilă (3-1) a repurtat-o în meciul disputat cu ocupanta locului doi la actuala ediție Ecaterina Jibric (Chișinău), campioana din anul trecut. La scorul 2-0 partenera de întrecere a modificat puțin tactica de joc și  a câștigat setul al treilea. Al patrulea set sa derulat punct în punct de ambele părți până la scorul 10-10. În prelungiri a învins cu 14-12 Alexandra Chiriacova. Locul trei a revenit concitadinei Ecaterina Șmâganovscaia.

”Am muncit mult la antrenamente pentru aceste două locuri premiante. În special, cu Alexandra Chiriacova la capitolul contraatac în vederea meciului cu Ecaterina Jibric, o jucătoare ofensivă. Victoria obținută a fost determinată și de faptul că ea a fost legitimată și se anarenează și la Centrul olimpic al loturilor naționale de tenis din Constanța (România)”, a declarat directorul Școlii specializate din Dubăsari, Valeriu Grosu.

Vladislav Ursu a jucat în finală cu Andrei Puțuntică, originar din Călărași. Ambii sunt legitimați la cluburi din bundesliga Germaniei. Vladislav Ursu a fost mai precis în loviturile decisive, în special, cele executate cu reverul paletei și a învins cu scorul 4-2 (11-7, 11-8, 7-11, 11-8, 4-11, 12-10). Este de remarcat, însă, că Andrei Puțuntică, campion anul trecut, a fost obligat de circumstanțe să joace cu paleta sa de rezervă. Pe locul trei s-a clasat Veniamin Dubrovin (Bălți).

La proba dublu masculin campioni au devenit Vladislav Ursu și Andrei Puțuntică. La dublu mixt pe prima treaptă a podiumului de premiere a urcat duetul Andrei Puțuntică – Natalina Brânză (Bălți). La dublu feminin cea mai bună a fost perechea Alexandra Chiriacova-Olga Blizneț (Dubăsari). Ediția recentă a  fost a 24-a în istoria campionatelor individuale.

 

Olimpus-85 USEFS a ratat șansa de a deveni campioană națională la handbal

Echipa Olimpus-85 USEFS Chișinău  a pierdut ieri, pe teren propriu (complexul de sporturi Alexia) ultima șansă de a deveni campioană națională la handbal masculin anul curent.

Asta după ce i-a cedat cu scorul 31-42 pretendentei principale la obținerea titlului, PGU-Kartina Tiraspol. Superioritatea oaspeților, ini țial minimală în debutul meciului, a fost finalizată la finele primei reprize cu scorul 18-14. Diferența de 4 goluri ar fi putut lichidată pe tabela de marcaj cu un supraefort, schimbări tactice surprinzătoare pentru echipa- oaspete, fapt ce nu s-a întâmplat. PGU-Kartina s-a impus autoritar în continuare.

Cu aproximativ  zece minute până la fluierul final ea conducea deja cu o diferență de 10 goluri, iar la încheierea partidei a fost înregistrat scorul 42-31 în favoarea oaspeților. Cel mai bun marcator al echipei tiraspolene a fost Alexandru Iudovicenco. El a a înscris 12 goluri. Maxim Șipulin a fost golgheterul echipei-gazdă cu 8 reușite. ”Am învins, pentru că am jucat corect, eficient și în apărare, și în atac”, a declarat pentru agenție la finele meciului antrenorul echipei PGU-Kartina, Alexandru Covalciuc.  ”Oaspeții au repurtat o victorie meritată”, a opinat antrenorul formației Olimpic-85 USEFS Alexandru Boreț.

Secretarul general al Federației Moldovenești de Handbal Nicolae Vizitiu, prezent la meci, a declarat că rezultatul înregistrat este logic. ”Olimpus-85 USEFS a făcut în ajunul campionatului câteva transferuri care i-au slăbit potențialul de joc.  Este necesar să fie  întinerit lotul, dar jucători valoroși de vârsta respectivă sunt foarte puțini”, a opinat oficialul. ”Vom încerca să ne fortificăm, consolidăm lotul, dar titlul de campioană anul curent l-am pierdut deja”, a concluzionat la conferința de presă directorul general al clubului chișinăuian, Alexei Pervanciuc.

PGU-Kartina conduce în clasament cu 30 de puncte acumulate. Olimpus-85 USEFS, ocupanta locului doi, totalizează 24 de puncte. În campionat participă șase formații. Până la încheierea turneului a mai rămas aproximativ o lună.

 
Еще статьи...