• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта

Другие виды спорта

Daniel Cataraga, campion mondial la greco-romane (Under-23)

Luptătorul moldovean de stil greco-roman, Daniel Cataraga (71 kg) a cucerit ieri seara, la Bydgoszcz (Polonia), titlul de campion mondial Under-23.

În calea sa spre prima treaptă a podiumului de premiere el i-a învins, în ordine, pe Artur Politaiev (Ucraina, 4-0), Farshad Belfaken (Iran, 7-0), Riccardo Abbrescia (Italia, 9-8) și Robert Fritsch (Ungaria, 5-0).

Performerul este elevul antrenorului emerit Mihail Cucu, profesor la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv. În august curent s-a clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial de la Paris (Franța).

La campionat urmează să mai participe Igor Chichioi (59 kg), Valeriu Toderean (66 kg), Viorel Burduja (80 kg).

După încheierea turneului de lupte greco-romane în concurs se vor încadra luptătorii de stil liber și reprezentantele luptelor feminine.

Cel mai bun luptător moldovean de stil greco-roma este Serghei Mureico, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Atlanta (1996, SUA) la categoria supergrea.

 

Ivan Danilov a demonstrat un gest de fair-play aplaudat la campionatul național de tenis de masă

Jucătorul echipei din Bălți, Ivan Danilov a demonstrat în week end un gest exemplar de sportivitate, de fair-play în etapa finală a campionatului național de tenis de masă pe echipe, aplaudat de toată lumea prezentă la sala Universității de Stat din Moldova,  relatează MOLDPRES.

Echipa sa conducea cu scorul 1-0 după partida Aleksei Sarmatov – Denis Țerna în meciul  final disputat cu formația Flumedfarm Chișinău.

În cea de-a doua partidă din cadrul întâlnirii Ivan Danilov juca cu Igor Ni  pe care-l învingea cu 2-0 după primele două seturi și conducea cu 10-9 în cel de-al treilea set decisiv. Mingea trimisă de Igor Ni în timpul unui atac a atins abia-abia vizibil colțul mesei, dar arbitrul n-a observat acest lucru și i-a acordat punctul decisiv, victorios lui Ivan Danilov. Igor Ni, de asemenea, n-a observat ricoșeul, și s-a îndreptat spre Ivan Danilov pentru a-l felicita cu ocazia victoriei obținută, dar membrii echipei sale au sesizat momentan greșeala comisă de arbitru și au solicitat punct în favoarea coechipierului. Ivan Danilov le-a dat dreptate și a cerut continuarea jocului.

După scorul 10-10 pe tabela de marcaj Igor Ni a reușit să-l  învingă pe Ivan Danilov în prelungirile dictate și în următoarele două seturi,  stabilind egalitatea (1-1) în confruntare. Au urmat două victorii ale echipei bălțene și două ale formației chișinăuiene și meciul al șaptelea, decisiv, pentru titlul de campioană disputat de Igor Ni cu Veniamin Dubrovin. Cu scorul 3-0 a învins Ni, care a stabilit astfel și rezultatul  final al acestei întâlniri tensionante,  4-3 pentru Flumedafarm, care și-a adjudecat,  în premieră, titlul de campioană.

În prima etapă a turneului echipa din Bălți a învins-o pe Flumedafrm cu scorul 4-3, în a doua a cedat cu scorul  1-4.

În componența  campioanei au mai evoluat Maxim Zorchin, Igor Bobeică și Igor Bectaș.  ”Ivan Danilov ar fi putut contesta sesizarea echipei chișinăuiene, apelînd la decizia arbitrului de scaun. S-ar fi iscat, în asemenea caz, un scandal inutil. Ivan Danilov a dat, însă, dovadă de onestitate exemplară, că este un sportiv în sensul adevărat al cuvântului și conflictul a fost evitat”, astfel a comentat faptul pentru Agenție arbitrul principal al campionatului, Natalia Smirnova.

Locul trei i-a revenit echipei Playa Chișinău. La campionat au participat 11 echipe.

Ivan Danilov este maestru al sportului,  elev al Școlii specializate din Dubăsari, absolvent al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, multiplu premiant al campionatelor naționale. În prezent mai este legitimat și la Clubul Sportiv din Focșani (România). Ivan Danilov este unul dintre pretendenții la trofeul Fair-play, care ar putea fi oferit anul curent de federația națională de profil, Asociația Presei Sportive din Moldova.

În imagine: echipele premiante

 

Maestrul internațional la șah Nichita Morozov a luat un start reușit la Mondialele de juniori

Șahistul moldovean Nichita Morozov, maestru internațional, a luat un start reușit la Campionatul Mondial de juniori, care se desfășoară la Travisio (Italia), relatează MOLDPRES.

El a repurtat victorii în partidele jucate în prima rundă și a doua disputate cu Li Henry (Irlanda) și Pavle Dimic (Croația) și a remizat în etapa a treia cu Harik Martirosyan (Armenia). Cu 2,5 puncte acumulate, se situează pe locul 18 printre 148 de participanți. Conform ELO-ului său egal cu 2467 puncte, Nichita Morozov a luat startul de pe poziția a 43-a.

La campionat participă încă un șahist moldovean, Andrei Macovei, maestru FIDE, care a remizat în primele două partide desfășurate și a suferit înfrângere în etapa a treia.

Ambii au evoluat recent la Campionatul European pe echipe în componența lotului național.

25 dintre șahiștii participanți la Mondiale sunt mari maeștri internaționali. Campionatul se va încheia pe 25 noiembrie.

 

Grigor Dimitrov s-a calificat în semifinalele Turneului Campionilor

Jucătorul bulgar Grigor Dimitrov, locul 6 ATP, şi-a asigurat miercuri calificarea în semifinalele Turneului Campionilor de la Londra, după ce l-a învins pe belgianul David Goffin, locul 8 ATP, scor 6-0, 6-2, în cea de-a doua etapă a grupei Pete Sampras de la Turneul Campionilor.

Partida a durat o oră şi 15 minute, iar Dimitrov a reuşit să îşi păstreze serviciul în ambele seturi. Mai mult, el a reuşit cinci break-uri, dintre care trei în primul act şi două în cel de-al doilea.

"Sunt zile în care orice atingi se transformă în aur. A fost una dintre acele zile. Pentru astfel de zile muncesc. Este fantastic când prinzi asemenea zile în momente atât de importante. Este o zi foarte specială pentru mine", a spus Dimitrov la final de partidă.

Bulgarul, aflat la prima prezenţă la ATP Finals, i se alătură în penultima fază a competiţiei elveţianului Roger Federer, calificat pentru a 14-a oară în semifinale, din 15 participări la Turneul Campionilor.

Dimitrov, care s-a impus şi în prima rundă, scor 6-3, 5-7, 7-5 cu austriacul Dominic Thiem, locul 4 ATP, îl va întâlni în ultima rundă pe spaniolul Pablo Carreno Busta, locul 10 ATP, intrat în competiţie după retragerea conaţionalului său Rafael Nadal, liderul mondial.

 

Maestrul emerit a sportului Timofei Scriabin a împlinit 50 de ani

Maestrul emerit al sportului Timofei Scriabin, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Seul (1988) în turneul de box, categoria de greutate muscă (51 kg), a împlinit ieri 50 de ani, relatează MOLDPRES.

Performerul a fost omagiat cu această ocazie de federația națională de profil într-un cadru festiv la care a fost invitat și fratele său gemene, maestru sportului, Serghei Scriabin, multiplu campion național. ”Ei fac parte din patrimoniul boxului moldovenesc, constituie exemple demne de urmat pentru urmași. Ne mândrim cu ei”, a declarat pentru mass-media președintele federației, Vasile Chirtoca, care le-a oferit prime egale cu 10 mii de lei, respectiv, 5 mii de lei.

”Dacă printr-o minune ar putea începe viața din nou, atunci ași urma neclintit calea parcursă. Am trăit-o din plin la antrenamente, cantonamente, turnee. A fost nespus d efrumos în opinia mea a subliniat în alocuțiunea rostită Timofei Scriabin.

Performerul s-a născut pe 14 noiembrie la Bălți. A început să practice boxul sub îndrumarea antrenorului Victor Gheșele, multiplu campion național. Cu trei ani până la Olimpaida de la Seul s-a tranasferat la Chișinău unde și-a cizelat măîestria sub bagheta antrenorului Alexandru Skripnik.

Iată și celelalte performanțe notabile înregistrate de Timofei Scriabin. În 1986 a fost finalist al Cupei Uniunii Sovietice. În 1989 și 1990 a devenit campion al URSS. În 1991 a obținut medalia de argint la categoria cocoș (54 kg) la Campionatul European, desfășurat la Atena (Grecia).În anul 1998 a fost medaliat cu bronz la Cupa Mondială. A câștigat în cariera sa șase turnee internaționale de anvergură desfășurate în Germania, Polonia, România, Thailanda și Rusia.

 
Еще статьи...