• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Настольный теннис Invitație la prima ediție a memorialului ”Grigore Grinberg” la tenis de masă

Invitație la prima ediție a memorialului ”Grigore Grinberg” la tenis de masă

Federația Moldovenească de Tenis de Masă (FMTM) va organiza pe 22 noiembrie, la sala specializată de tenis de masă a Universității de Stat din Moldova, ediția inaugurală a memorialului ”Grigore Grinberg”, primul campion băștinaș al Uniunii Sovietice la o probă sportivă.

Marc Granovschi, membru al executivului federației naționale de profil, a declarat cu această ocazie, că ar fi fost nedrept ca un asemenea performer să fie dat uitării. ”A fost un campion de mare clasă, care s-a afirmat plenar nu doar la tenisul de masă. El a fost un sportiv polivalent. Juca foarte bine și tenis de cîmp, volei, baschet, iar la fotbal a devenit în 1946 cu echipa Dinamo Chișinău  posesor al Cupei Moldovei, fiind invitat să joace atacant și în reprezentativa republicii. Ca antrenor la asociației Lokomotiv a educat o pleiadă de maeștri ai sportului la tenis de masă. Unul dintre ei, Vladimir Semipeadnîi, este actualmente președintele FMTM”, a spus oficialul.

Iată alte detalii din biografia performerului furnizate de ziaristul Ivan Capsamun.

Grigore Grinberg a absolvit în 1951 Tehnicumul republican de cultură fizică și sport, iar în 1953 facultatea de istorie a Institutului Pedagogic ”Ion Creangă”.

A devenit campion al Uniunii Sovietice în 1957 la individual, dublu mixt (1958), dublu masculin (1960). În perioada 1954-1964 a fost membru al selecționatei URSS. A obținut de 20 de ori titlul de cîștigător al Asociație unionale Lokomotiv. El are în palmares și 34 de titluri de campion național. În 1992 a devenit campion al Comunității Statelor Independente printre veterani.