• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное

Разное

O carte din bani publici despre Nicolae Juravschi

Centrul  de Cercetări Enciclopedice a Academiei de Științe a Moldovei a lansat, în sala de conferințe a instituției, cartea ”Nicolae Juravschi, dublul campion olimpic sau campionul invincibil”.

În debutul manifestării responsabilul de ediție, Ion Xenofontov a citit în fața asistenței preț de câteva minute argumentele ce au determinat apariția ei. ”Este un scenariu de film hollywoodian”, a notat el. Moderatorul evenimentului, profesorul universitar a Boris Boguș a subliniat că la scrierea cărții a contribuit financiar Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, au participat 54 de autori, 2 ex-miniștri, 5 jurnaliști cărora le-au fost necesare 823 de zile pentru a reda ”lumea miraculoasă a celui mai titrat sportiv moldovean, titanul de Chircăiești, descendent din nobili polonezi ”.

Ministrul Monica Babiuc a subliniat în mesajul de felicitare că ” este o bucurie și o plăcere să participe la acest eveniment împreună cu oamenii care au venit să jubileze împreună Nicolae  Juravschi, care conduce Comitetul Național Olimpic și Sportiv într-o manieră extraordinară”. Deputatul Vladimir Hotineanu a remarcat că ” este un eveniment de excepție pentru țara noastră, fiindcă Nicolae Juravschi a cucerit aurul olimpic la o probă sportivă de mare importanță”. Academicianul Gheorghe Duca a relevat numărul mare de participanți la eveniment. ”Atâta lume prezentă la lansare poate să vină numai la un campion. Mulțumim protagonistului că a ales această sală. Cartea este o istorie de succes a țării noastre”, a spus președintele Academiei de Științe după care i-a înmânat o medalie lui Nicolae Juravschi pentru performanțele sale.

Consultantul cărții,  Teodor Furdui a notat în continuare că ”Nicolae Juravschi de mic copil și-a pus scopul să devină o personalitate în sport.  Aveți tot dreptul să mergeți înainte, pentru că D-voastră ne consolidați”, a declarat academicianul. În opinia campioanei olimpice Larisa Popova ”cartea este un abecedar, un îndrumar pentru viitoarea generație. Sunt mândră că lucrez împreună cu acest om”, s-a confesionat performera.  ”S-au spus atâtea lucruri minunate despre Nicolae Juravschi încât nu mai am ce adauga nimic. Nicolae Juravschi este cel mai talentat dintre talentați”, a declarat primul președinte al Comitetului Național Olimpic și sportiv Efim Josanu. Istoricul Octavian Țâcu a opinat că ”cartea este o capodoperă, o cercetare istorică în toată legea”.

Asistenței  i-au fost prezentate stema și drapelul familiei Juravschi. Cu ocazia lansării cărții și-au mai expus opiniile Antrenorul Emerit Alexandru Chirpicenco, istoricul Ion Varta, directorul Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv Ion Robu.

Deputatul Nicolae Juravschi este originar din Chircăiești. La Jocurile Olimpice de la Seul (1988) a obținut în pereche cu belarusul Viktor Reneiski aurul la proba canoe dublu pe distanțele 500 și 1000 de metri pentru Uniunea Sovietică, iar la Olimpiada de la Atlanta (1996) ei s-au învrednicit de o  medalie de argint în componența selecționatei Moldovei. Ambii sunt multipli campioni europeni și mondiali. Nicolae  Juravschi a devenit deputat în Parlament pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova după care a ales să reprezinte Partidul Democrat. Cam de ce, întreabă mulți? Nu oare pentru a scăpa de dosarele intentate  în care sunt relevate cu lux de amănunte, probe, furturile sale? Centrul Național Anticorupție, alte structuri de stat, care trebuie să  le monitorizeze și taxeze, conform legislației, deocamdată păstrează tăcerea.

 

Halep va fi LIDER incontestabil al tenisului feminin după Indian Wells

Veste bună primită miercuri dimineaţă de Simona Halep (1 WTA). Indiferent de ce va face în continuare la turneul de la Indian Wells, care se încheie duminică, românca este sigură de rămânerea pe locul 1 WTA, scrie prosport.ro.

Halep rămâne numărul 1 mondial, după ce Wozniacki a pierdut în optimi la Indian Wells

Simona Halep rămâne numărul 1 mondial după Indian Wells, datorită faptului că daneza Caroline Wozniacki (2 WTA) a fost eliminată în optimile competiţiei de categorie Premier Mandatory!

Simona trebuie să-i mulţumească Dariei Kasatkina (19 WTA), rusoaica învingând-o în minimum de seturi pe Caroline, scor 6-4, 7-5.

 

Olimpus-85 USEFS a ratat șansa de a deveni campioană națională la handbal

Echipa Olimpus-85 USEFS Chișinău  a pierdut ieri, pe teren propriu (complexul de sporturi Alexia) ultima șansă de a deveni campioană națională la handbal masculin anul curent.

Asta după ce i-a cedat cu scorul 31-42 pretendentei principale la obținerea titlului, PGU-Kartina Tiraspol. Superioritatea oaspeților, ini țial minimală în debutul meciului, a fost finalizată la finele primei reprize cu scorul 18-14. Diferența de 4 goluri ar fi putut lichidată pe tabela de marcaj cu un supraefort, schimbări tactice surprinzătoare pentru echipa- oaspete, fapt ce nu s-a întâmplat. PGU-Kartina s-a impus autoritar în continuare.

Cu aproximativ  zece minute până la fluierul final ea conducea deja cu o diferență de 10 goluri, iar la încheierea partidei a fost înregistrat scorul 42-31 în favoarea oaspeților. Cel mai bun marcator al echipei tiraspolene a fost Alexandru Iudovicenco. El a a înscris 12 goluri. Maxim Șipulin a fost golgheterul echipei-gazdă cu 8 reușite. ”Am învins, pentru că am jucat corect, eficient și în apărare, și în atac”, a declarat pentru agenție la finele meciului antrenorul echipei PGU-Kartina, Alexandru Covalciuc.  ”Oaspeții au repurtat o victorie meritată”, a opinat antrenorul formației Olimpic-85 USEFS Alexandru Boreț.

Secretarul general al Federației Moldovenești de Handbal Nicolae Vizitiu, prezent la meci, a declarat că rezultatul înregistrat este logic. ”Olimpus-85 USEFS a făcut în ajunul campionatului câteva transferuri care i-au slăbit potențialul de joc.  Este necesar să fie  întinerit lotul, dar jucători valoroși de vârsta respectivă sunt foarte puțini”, a opinat oficialul. ”Vom încerca să ne fortificăm, consolidăm lotul, dar titlul de campioană anul curent l-am pierdut deja”, a concluzionat la conferința de presă directorul general al clubului chișinăuian, Alexei Pervanciuc.

PGU-Kartina conduce în clasament cu 30 de puncte acumulate. Olimpus-85 USEFS, ocupanta locului doi, totalizează 24 de puncte. În campionat participă șase formații. Până la încheierea turneului a mai rămas aproximativ o lună.

 

Dorin Goțonoagă a câștigat turneul internațional de judo ”Prague 2018”

Judocanul moldovean Dorin Goțonoagă (81 kg) s-a clasat pe primul loc la turneul european ”Prague 2018”, încheiat ieri în capitala Cehiei.

În calea sa spre podiumul de premiere el a repurtat cinci victorii. Trei dintre ele le-a obținut înainte de expirarea timpului regulamentar, iar două – în prelungiri. În faza preliminară Dorin Goțonoagă i-a învins pe Eldar Panhani (Ucraina), Andrea Regis (Italia), Armann Khaltian (Franța). În semifinală el l-a întrecut pe Robin Pacek (Suedia) după aproximativ 7 minute de luptă, iar în finală l-a devansat în minutul al treilea pe Damian Szwarnowiecki (Polonia).

Două victorii în preliminariile turneului a înregistrat Adil Osmanov (60 kg).  Cîte un meci au câștigat Ion Nacu (73 kg) și Eugen Matveiciuc (90 kg).

La turneu au mai participat Vadim Zaharia (66 kg), Cătălin Marian, Victor Sterpu, ambii la categoria de greutate până la 73 kilograme.

”Scopul principal urmărit este acumularea experienței competiționale în vederea participării la marile turnee din anul curent, care vor demara în mai curent și va începe numărătoarea punctelor pentru calificările la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020)”, a declarat pentru agenție antrenorul principal al lotului național Veaceslav Bacal. ”Orice victorie înaripează, îți dă încredere în forțele proprii. Îl felicit pe Dorin Goțonoagă pentru succesul consemnat”, a opinat președintele de onoare al federației naționale Veaceslav Manolachi.

Dorin Goțonoagă este originar din Hâncești. Primii lui antrenori sunt frații Ilie și Mihail Buiuc. În 2017 a devenit campion european Under-23.

Judoul este una dintre cele mai populare probe sportive în Republica Moldova. Primul medaliat la Campionatele Europene a fost Gheorghe Cotic (bronz, 1966, Luxemburg). Vicecampion european a devenit apoi Valentin Guțu (Gothenburg, 1971), medaliat cu bronz la aceste Europene în concursul pe echipe. Trei judocani moldoveni au cucerit anterior medalii la Campionatele Mondiale. Victor Bivol (65 kg) a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere la ediția desfășurată la Paris (1997). Victor Florescu (90 kg) a devenit vicecampion mondial la Birmingham (1999), iar Sergiu Toma (81 kg) a cucerit bronzul la Mondialele din 2011 (Paris). Premianți la Europene au devenit Victor Bivol, Oleg Crețu, Andrei Golban, Marcel Trudov. Nicolae Belocosov, Sergiu Toma.

 

Boris Becker, întâlnire cu membrii staff-ului Simonei Halep

Boris Becker (50 de ani), de 6 ori campion în turneele de Grand Slam, a venit în România la invitaţia lui Ion Ţiriac (78 de ani), fost manager şi antrenor al celebrului neamţ

Boris Becker traversează o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, după ce şi-a declarat falimentul anul trecut, iar Ion Ţiriac îi este aproape legendarului tenisman! Becker, care în prezent ocupă o funcţie de conducere în Federaţia Germană de tenis, a fost invitat de Ţiriac la complexul deţinut de omul de afaceri în nordul Bucureştiului.

Doi membri ai staff-ului Simonei Halep, prima jucătoare a clasamentului WTA, nu au ratat ocazia şi s-au întâlnit cu Boris la Stejarii Country Club! Andrei Pavel, antrenor secund, Cosmin Hodor, manager de comunicare al Simonei, şi Ion Ion Ţiriac s-au fotografiat alături de cel supranumit "Bum Bum Becker"

 
Еще статьи...