• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное

Разное

Mihail Malear a devenit campion european de judo (veterani)

Sportivul moldovean Mihail Malear (100 kg) a cucerit medalia de aur la Campionatul European de veterani la judo, care se desfășoară la Zagreb (Croația), categoria de vîrstă plus 70 de ani, informează MOLDPRES.

El a urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere după ce i-a învins pe reprezentanții Georgiei, Serbiei, Cehiei și Ungariei. ”Acesta va fi ultimul meu campionat, după care voi abandona participările pe arena internațională. Am să practic în continuare judoul pentru buna dispoziție, sănătate”, a declarat pentru agenție Mihail Malear, multiplu campion european și mondial de veterani.

Medalii de argint au cucerit coechipierii Muhtar Murtazaliev (100 kg), categoria de vîrstă M-4, președinte al federației naționale de sambo, Viorel Marinescu (plus 100 kg), categoria de vîrstă M-5, ofițer în retragere. De medalia de bronz s-a învrednicit Iurie Leancă (100 kg), categoria de vîrstă M-3.

În preliminarii au evoluat Ianis Lotca (90 kg), M-1; Ruslan Canțîr (73 kg), M-2; Octavian Patrașcu (81 kg), M-2; Alexandru Purcel (100 kg), M-2.

 

Olimpiada APSM se apropie de finiș

Turneul de șah din cadrul Olimpiadei Asociației Presei Sportive din Moldova (APSM), desfășurat ierii la Clubul republican de șah și joc de dame, a desemnat premianții.

Primul loc i-a revenit lui Pavel Brădescu, care a totalizat 4 puncte din 5 posibile. Supremația sa, însă, a fost incertă după înfrîngerea surprinzătoare pe care i-a administrat-o la startul competiției reporterul de la Radioul Național Liubomir Madan. ”Este prima mea victorie în disputele cu acest jucător”, a subliniat învingătorul.

În virtutea acestui fapt, dar și evoluției sale bune Iurie Opincă (”Vocea Basarabiei”), director la Clubul republican de șah și joc de dame, în ajunul ultimei runde, aspira cu 3,5 puncte acumulate la primul loc. Era necesar doar să remizeze, dar a cedat și s-a clasat pe locul doi. Pe poziția a treia din clasament s-a situat veteranul Anatol Pîtov, care a adunat 3 puncte.

Următoarea probă din cadrul Olimpiadei, jocul de dame, se va desfășura la 23 iunie. Pe 24 iunie va avea loc concursul de natație, iar pe 2 iulie, Ziua Internațională a Jurnalistului Sportiv  – ultima disciplină, fotbalul.

Campioni pînă în prezent au mai devenit: Sergiu Busuioc (bowling), Stas Cernavca (biliard), Alexei Jereghi (tenis de masă), Dumitru Plămădeală (badminton), Ion Robu (baschet), Oleg Televca (tenis de cîmp). ”Anul viitor, la cea de-a 19-ea ediție a Olimpiadelor vom modifica puțin sistemul de stabilire a premianților. Este vorba despre clasamentul general individual. Asta pentru a face competiția și mai interesantă, atractivă”, a declarat pentru agenție președintele APSM Eduard Ciobanu.

Varianta este următoarea: la ora bilanțului final se iau în calcul punctel primelor șase clasați la fiecare probă (7, 6, 5, 4, 3, 2 puncte). Restul participanților la fiecare probă primesc cîte un punct. La finele anului se premiază primii opt sau zece clasați.

 

Atletul Andrian Mardare a stabilit un nou record național

Atletul moldovean Andrian Mardare a stabilit la concursul ”Josef Odlozil memorial”, desfășurat în orașul Praga (Cehia), un nou record național la aruncarea suliței – 83,71 metri, comunică MOLDPRES.

Performanța este importantă și prin faptul că depășește baremul de calificare pentru Jocurile Olimpice.

Următoarele starturi pentru Andrian Mardare sînt Campionatul European de tineret (Under-23), care se va desfășura în Polonia și Campionatul Mondial de seniori, programat pentru Marea Britanie. Turneele vor avea loc în luna iulie, respectiv, august.

Performerul este multiplu campion național, medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de juniori (SUA, 2014), unde a înregistrat rezultatul de 72,81 metri.

 

Echipa USEFS a devenit a doua oară consecutiv campioană națională la baschet

Formația Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) a devenit a doua oară consecutiv campioană națională la baschet feminin.

Ea și-a adjudecat titlul după ce a învins cu scorul 67-57 în cel de-al patrulea meci din cadrul turneului play off disputat cu echipa UTM Chișinău și scorul general a devenit 3-1.

Cele mai rezultative jucătoare în această partidă au fost Margarita Șolopa de la USEFS și Alexandra Șubernțcaia (UTM). Fiecare a marcat cîte 33 de puncte. "Ne-am dorit mult să învingem în acest meci. Ne-am mobilizat exemplar. Scorul final sugerează clar că partida a fost încordată. Am luptat pînă la urmă și am învins”, a declarat pentru mass-media la finele partidei antrenoarea-jucătoare a formației USEFS, Margarita Șolopa, desemnată cea mai bună baschetbalistă a sezonului încheiat.

Medaliile de bronz le-a cucerit echipa Academiei de Studii Economice, care s-a impus în finala mică în fața formaţiei Panthers Ialoveni.

 

Oleg Televca a cîștigat turneul de tenis ”Press Cup Dr. Oetker”

Reprezentantul Asociației Presei Sportive din Moldova (APSM), Oleg Televca a devenit cîștigătorul turneului de tenis ”Press Cup Dr. Oetker”, desfășurat la Tenis Club Curtea de Argeș (România), relatează MOLDPRES.

“Totul a fost organizat impecabil, într-o atmosferă caldă, prietenească, cu un nivel ridicat sportiv. Mi-a făcut mare plăcere să particip la acest concurs„,  a declarat învingătorul.

Din componența delegației moldovenești a făcut parte și președintele APSM, Eduard Ciobanu. ”Am discutat pe parcursul vizitei posibilități de conlucrare, inclusiv pe arene sportive, la diferite discipline. Există șanse a această colaborare să fie aprofundată pe viitor, deoarece prin organizarea deja al 18-lea an a Olimpiadei APSM avem niște tradiții, discipline sportive la care am putea desfășura în comun diferite turnee”, a subliniat oficialul.

Turneul ”Press Cup Dr. Oetker” s-a desfășurat a patra oară. El a reunit circa 40 de jurnaliști. Concursul feminin a fost cîștigat de campioana mondială și olimpică la scrimă Ana Maria Popescu.

(Reporter I.Robu, editor A.Răileanu)

În imagine: O.Televca

 
Еще статьи...