• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное

Разное

Denis Vieru s-a clasat pe locul 5 la Jocurile Europene

Cel mai bun judocan moldovean din actualitate, Denis Vieru (66 kg), ocupant al locului 4 în clasamentul mondial, s-a situat sâmbătă, 22 iunie, pe locul 5 la Jocurile Europene de la Minsk (Belarus), relatează MOLDPRES.

El a repurtat trei victorii și a suferit două înfrângeri. Ambele eșecuri le-a înregistrat în meciurile disputate cu sportivii georgieni, Bagrati Niniashvili (faza grupelor) și Vazha Margvelashvili (recalificări), clasați pe locurile trei în finalul turneului.

Solicitat de agenție să comenteze evoluția elevului său, antrenorul Veaceslav Bacal, care a urmărit meciurile la Chișinău, la TV, a declarat: ”Nu a fost pregătit moral, psihologic de această competiție. A comis multe greșeli în meciurile desfășurate. Nu a demonstrat nici pe departe adevărata sa valoare”, a spus tehnicianul care până în martie curent a pregătit echipa națională.

Coechipierul Vadim Bunescu (66 kg) a câștigat primul meci și a cedat în următorul.

La turneu urmează să mai evolueze Victor Ștepu, Ion Nacu, ambii la categoria de greutate până la 73 de kilograme, Nicon Zaboroșciuc (81 kg). Lotul moldovean este însoțit de noul antrenor-șef Valeriu Duminică, secretarul federației naționale de profil.

Jocurile Europene sunt concomitent pentru judocani Campionatul European. Ele au reunit circa 4 mii de sportivi din 50 de țări. Competiția va dura până pe 30 iunie. Din delegația moldovenească fac parte 50 de sportivi. Denis Vieru a câștigat anul curent turneele de Mare Slam de la Paris, Baku și Grand Prix de la Antalya.

 

Sambistul Denis Tachii a cucerit bronzul la Europenele de la Minsk

Sambistul moldovean Denis Tachii (100 kg) a cucerit sâmbătă, 22 iunie medalia de bronz la a doua ediție a Jocurile Europene, care se desfășoară la Minsk (Belarus), relatează MOLDPRES.

El a disputat la turneu trei meciuri. În primul l-a învins pe Ferenc Stranko (Ungaria, 7-0). Într-al doilea i-a cedat cu scorul 6-7 lui Antony Segard (Franța), iar în ultimul l-a devansat cu scorul 3-2 pe Andrii Bolban (Ucraina).

Trei meciuri a disputat și Sergiu Oșlobanu (82 kg). El a obținut o victorie și a suferit două eșecuri. Victoria Bolohan și Mariana Donos au cedat în meciurile desfășurate.

Astăzi se vor încadra în concurs coechipierele Paulina Eșanu, Natalia Budeanu și Sabina Artemciuc. Lotul moldovean este condus de antrenorul Iulian Piatcovschi.

La sambo au fost obținute, în premieră în istoria sportului moldovenesc, în 1967, la Minsk, primele titluri de campioni ai Uniunii Sovietice. De medaliile de aur s-au învrednicit Gheorghe Cotic (78 kg) și Valentin Guțu (plus 100 kg).

Jocurile Europene se vor încheia pe 30 iunie. La prima ediție de la Baku delegația moldovenească a cucerit trei medalii. O distincție de argint a obținut Petru Ianulov, iar Alexandru Chirtoacă și Svetlana Saenko au urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere. Toți au evoluat în concursul de lupte libere.

 

Ion Ţiriac este noul preşedinte al Federaţiei Române de Tenis

Ion Ţiriac (80 ani) este noul preşedinte al FR de Tenis, în urma alegerilor care au avut loc miercuri la Centrul Naţional de Tenis. Fostul mare jucător a obţinut de trei ori mai multe voturi decât principalul contracandidat, Marius Vecerdea.

Ţiriac a fost votat de 32 de membri, iar Vecerdea a obţinut 11 voturi, alte trei voturi ajungând la Ion Ţupa.

În mod normal, alegerea lui Ion Ţriac în fruntea FR de Tenis ar trebui să deblocheze şi situaţia financiară. Forul nu a mai primit bani din 2017 de la Ministerul Tineretului şi Sportului, în urma litigiilor care au ajuns în instanţă. Miliardarul român revine într-o funcţie de conducere în sportul românesc, după ce în perioada 1998-2004 a fost preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

 

Succesul halterofilului Marin Robu

Marin Robu este considerat unul dintre cei mai promiţători halterofili moldoveni. La începul acestei luni sportivul în vârstă de 19 ani a realizat cea mai mare performanţă a carierei. Originar din Nisporeni, Marin a devenit vicecampion mondial la nivel de tineret în categoria de până la 73 de kilograme. El s-a clasat pe primul loc în proba de smuls, cu rezultatul de 147 de kilograme, iar la aruncat a fost al treilea cu 173 de kilograme.

Robu a începutul să practice halterele la vârstă de 8 ani în oraşul său natal sub comanda lui Igor Bour.

"Aceasta este roada muncii. Ne-am antrenat foarte mult şi am demonstrat că suntem gata să facem performanţă oriunde. Proba aruncat a fost mai slabă, dar se putea şi mai bine", a spus Marin Robu, halterofil.

"Pe Marin îl antrenez al treilea an. La stilul smuls ştiam de la început că este foarte bun. MUSCA Rezultatul a fost aşteptat. Ne-am pregătit. Permanent am fost în pregătire", a zis Sergiu Crețu, antrenor.

Mondialele au avut loc în capitala Republicii Insulelor Fiji, oraşul Suva. Această ţară este situată în sudul Oceanului Pacific şi află la peste 15 mii distanţa de Republica Moldova. Halterofilul a mărturisit că asta a fost cea mai lungă deplasare din viaţa lui.

"Este frumos, dar nu este nicăieri mai bine ca acasă. În primele două zile până la participare mi-a fost foarte greu. Nu mă puteam adapta, nu puteam să fac nimic la antrenament, eram zero. Cu timpul, peste o zi, am început să mă simt mai bine", a declarat Marin Robu, halterofil.

În luna septembrie Marin Robu va participa la Campionatele Mondiale, rezervate seniorilor, ce se vor desfăşura în Thailanda.

"La Campionatele Mondiale de calificări rezultatele câteodată sunt mai mari decât la Jocurile Olimpice. De acea punem în plan să îmbunătăţim rezultatul şi, desigur, să acumulăm acelaşi punctaj pentru Jocurile Olimpice", a menționat Sergiu Crețu, antrenor.

De-a lungul timpului halterofilii moldoveni au obţinut perfomanţe notorii pe arena internaţională. Tudor Casapu a devenit campion olimpic din 1992 de la Barcelona. Oleg Sîrbu este triplul campion european din 2011, 2013 şi 2015.

Anatol Cîrîcu şi Cristina Iovu au cucerit medaliile de bronz la Olimpiada din 2012 de la Londra. Ulterior medaliile au fost însă retrase din cauza dopajului. În 2017 Federaţia Naţională a fost suspendată de forul internaţional pe o perioadă de un an din aceleaşi motive.

După expirarea pedepsei, ţara noastră este reprezentată la turneele internaţionale de sportivi tineri, printre care este şi Marin Robu.

Publika.md

 

 

Arcadie Munteanu a devenit campion al APSM la tenis de câmp

Ziaristul Arcadie Munteanu a devenit în week-end campion al Olimpiadei Asociaţiei Presei Sportive din Moldova (APSM) la tenis de câmp, relatează MOLDPRES.

În meciul final, el l-a învins cu scorul 6-3 pe reporterul independent Vadim Carauş, pe care l-a întrecut şi în faza grupelor cu 6-4. „Impresia mea a fost că în finală el nu a dorit să forţeze, să câştige cu orice preţ. A jucat mai mult pentru plăcere”, a declarat pentru agenţie câştigătorul competiţiei. Locul trei i-a revenit angajatului AIS MOLDPRES, Ion Robu.

Arcadie Munteanu, producător la PRO TV, a câştigat turneul de tenis de câmp a doua oară consecutiv.

Ultima probă din cadrul Olimpiadei APSM 2019 va fi fotbalul şi se va desfăşura la finele lunii curente. În programul ei competiţional figurează şase probe: bowling, biliard, joc de dame, şah, tenis de câmp şi fotbal. Din calendarul competițional au fost excluse, comparativ cu edițiile precedente, baschetul, badmintonul, natația și tenisul de masă.

Actuala ediţie a Olimpiadei APSM este a 20-ea. Bilanţul ei este făcut tradiţional în ajunul Zilei Internaţionale a Jurnalistului Sportiv, pe 2 iulie, instituită de Asociaţia Internaţională a Presei Sportive.

 
Еще статьи...