• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное

Разное

Liceenii de la LIRPS au dominat la turneul internațional de lupte libere ”Invită Nicolae Oriol”

Reprezentanții Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv (LIRPS) au obținut 8 titluri de câștgători ai turneului internațional de lupte libere ”Invită Nicolae Oriol”, rezervat cadeților și juniorilor, care s-a desfășurat la Centrul de pregătire al loturilor naționale.

Pe prima treaptă a podiumului de premiere au urcat Vadim Gorodețchi (45 kg), Ionuț Bodișteanu (48 kg), Pavel Graur (51 kg), Lilian Balan (71 kg), Ion Damian (80 kg), toți la categoria de vârstă cadeți, Radu Lefter (97 kg), Marius Uja (110 kg), ambii la categoria de vârstă juniori, Mihaela Samoil (concursul feminin). Ei sunt pregătiți de antrenorii Nicolae Scurtu, Petru Marta, Roman Dermenji, Anatol Zacon, Sergiu Kim, Tudor Cârlan, Petru Chiperi.

Oaspeții și-au adjudecat de asemenea 8 titluri de câștigători. Pe primele locuri s-au clasat Ghenadii Karanikolov (55 kg), Viktor Tașoglo (60 kg), ambii din Ucraina (categoria de vârstă cadeți), Nicu Cațaveica (57 kg, Criuleni), Nicolae Crahmez  (65 kg, Comrat), Vasile Diaconu (Leova), Ertugul Agca (92 kg, Germania), toți la categoria de vârstă juniori, Emilia Creciun (, 57 kg, Briceni), Izabela Rotaru (65 kg, România), ambele în concursul feminin.

”Turneul devine pe an ce trece tot mai interesant, competitiv. E și firesc să fie așa, fiindcă noi, organizatorii acumulăm mereu experiență în acest context și facem tot posibilul ca popularitatea lui să fie mereu în creștere. Faptul că la edția actuală au participat sportivi din cinci țări este o dovadă în acest sens”, a declarat pentru agenție antrenorul selecționatei de juniori ai României Boris Sava, fost elev al Antrenorului emerit Nicolae Oriol.

”Actuala ediție a fost destul de reușită. Asta pentru că tradițional la buna desfățurare se implică toți foștii discipoli a dlui Nicolae Oriol. În plus, contribuie Federația națională de profil, LIRPS, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării”, a remarcat vicepreședintele Federației Moldovenești de Lupte Nicolae Ceban.

Recenta ediție a fost a 15-ea. Antrenorul emerit Nicolae Oriol (72 de ani) a fost prezent la turneu.El este medaliat cu argint la Spartachiada a V-ea a popoarelor din Uniunea Sovietică, multiplu campion național.  Pe tot parcursul vieții a activat doar la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv. Printre elevii săi figurează Ghenadie Tulbea, dublu campion european, medaliat la Mondiale, Anatol Guidea, campion european, Boris Sava, campion al Spartachiadei popoarelor din Uniunea Sovietică, Ruslan Bodișteanu, campion mondial de tineret, Vitalie Railean, campion european de tineret, Ion Diaconu, ocupant al locului 6 la Olimpiada de la Sydney…

Nicolae Oriol este decorat cu medalia ”Meritul Civic” (2001), ordinul ”Gloria Muncii” (2006), ”Ordinul Republicii” (2012). În 2014 i-a fost acordat Premiul Național în domeniul sportului.

 

Denis Vieru a câștigat, în premieră, turneul Grand Slam de la Paris

Judocanul Denis Vieru (22 de ani, 66 kg) a câștigat ieri, în premieră în istoria sportului moldovenesc, turneul internațional din seria Grand Slam de la Paris, transmite MOLDPRES.

El i-a învins în calea sa spre prima treaptă a podiumului de premiere pe Manuel Shneibel (Germania), Munkhbayar Nergui (Mongolia), Manuel Lombardo (Italia, sferturile de finală), Georgii Zantaria (Ucraina, în semifinală) și Vazha Margvelașhvili (Georgia, în finală).

În semifinala cu Georgii Zantaria, antrenorul lui Denis Vieru, Veaceslv Bacal, a fost trimis de arbitrul de centru în tribune pentru comportamentul său exagerat de impulsiv și vociferări. Adversarul judocanului moldovean este de 6 ori medaliat la Campionatele Mondiale, dublu campion european.

În meciul final, Denis Vieru l-a învins pe Vazha Margvelașhvili prin ”ippon”, după o minută de luptă cu o aruncare spectaculoasă (piedica din față), aplaudată la scenă deschisă de spectatori. ”A executat exact ceea ce i-am spus, piedica din față. O faci – câștigi. A făcut-o!”, astfel a comentat succint pentru agenție, prin telefon, victoria elevului său Veaceslav Bacal. ”Este extraordinar. Avem, în sfârșit, și un câștigător al unui turneu Grand Slam de la Paris, considerat de experți micul Campionat Mondial”, a declarat multiplul campion european și mondial de veterani, Mihail Malear.

La turneul de la Paris participă anul curent 572 de sportivi din 97 de țări. Sala în care se desfășoară are o capacitate de circa 12 mii de locuri și este, de regulă, arhiplină.

Medalia de aur i-a fost înmânată lui Denis Vieru de celebra gimnastă Nadia Comăneci.

Cea mai bună evoluție la turneul de la Paris, până la Denis Vieru, a avut-o premiantul la Europene și Mondiale Sergiu Toma, care a reprezentat Republica Moldova până în 2012, medaliat olimpic cu bronz pentru Emiratele Arabe Unite. În 2011, el s-a clasat pe locul trei la Paris.

Denis Vieru este student la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, medaliat cu bronz la Europenele de juniori (Oberwart, 2015), câștigător al etapelor Cupei Europei de la Deva, Paks, Leibnitz, campion european Under-23 (2016), premiant la turneele Grand Prix din anul trecut de la Budapesta și Antalya. Victoria de la Paris este cea mai importantă deocamdată în cariera sa. Până la aceasta, el ocupa locul 16 în clasamentul mondial. Primii 16 care vor încheia anul viitor topul de pe mapamond, după desfășurarea Campionatului European, obțin dreptul să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020).

 

Anastasia Nichita a fost invincibilă în campionatul Indiei

Luptătoarea moldoveană de stil liber Anastasia Nichita (57 kg) a fost de neînvins în PRO Wrestling League, campionatul Indiei pe echipe, relatează MOLDPRES.

Ea a repurtat victorii în toate cele șase meciuri disputate pentru clubul Haryana Hammers din New Delhi la care a fost legitimată, devenind cu el campioana țării.

Anastasia Nichita a debutat în campionatul Indiei. În primul meci a învins-o cu 9-0 pe vicecampioana Asiei, Sarita de la UP Dangal. În partida a doua, a întrecut-o cu 12-0 pe Katherina Zhydachivska de la echipa Delhi Sultans. Meciul al treilea contra luptătoarei indiene Pooja Dhanda de la clubul MP Yodha s-a încheiat cu scorul 8-7 în favoarea luptătoarei moldovene. Apoi a învins-o pe Mimi Hristova (Punjab Royals) cu 13-0. Cu două din luptătoarele menționate s-a mai întâlnit o dată în continuare. În semifinală a devansat-o cu 11-2 pe Katherina Zhydachivska, iar în finală a învins-o prin tuș pe Mimi Hristova.

”A fost o experiență interesantă, foarte necesară pentru Anastasia. Cu unele dintre adversare pe care le-a înfruntat în campionatul Indiei ar putea să se întâlnească la Campionatele European, Mondial. Am învățat și eu multe lucruri utile. M-am convins o dată în plus ce mult contează pentru antrenor și capacitatea de a fi manager. Obiectivul nostru principal rămâne să fie calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020)”, a declarat pentru agenție la recentul campionat național Tudor Cârlan, antrenorul Anastasiei Nichita.

Anastasia Nichita este cea mai bună luptătoare moldoveană. Anul trecut ea a devenit campioană mondială Under-20 şi Under-23, campioană europeană de junioare, vicecampioană europeană Under-23. Performera în vârstă de 19 ani este originară din Tătărești (Strășeni), studentă la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

 

New England Patriots a câştigat Super Bowl 2019

New England s-a impus în partida de la Atlanta, scor 13-3, în faţa rivalilor de la Los Angeles Rams şi a cucerit Super Bowl pentru a şasea oară, precedentele succese fiind în 2017, 2015, 2005, 2004, 2002, egalând astfel recordul deţinut până acum doar de cei de la Pittsburgh Steelers.

Tom Brady este starul numărul unu din fotbalul american. El şi-a condus echipa spre al şaselea trofeu, tot atâtea şi pentru el trecute în palmares.

Acum a fost ediţia cu numărul 53 a Super Bowl, una în care s-au înregistrat cele mai puţine puncte, "performanţa" precedentă datând din 1973 atunci când scorul a fost de 14-7 în favoarea lui Miami Dolphnis în faţa trupei din Washington, Redskins. Un alt "minus" pentru fanii de la Super Bowl 2019 a fost că au văzut live un singur touchdown. Pe arena din Atlanta au fost prezenţi peste 70.000 de suporteri, o asistenţă mai redusă ca la finala Cupei MLS de fotbal, când în tribune au fost peste 73.000 de persoane.

 

Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii în 2018

Portalul handball-planet, una dintre publicaţiile importante în handbal pe plan extern, a efectuat la sfârşitul anului trecut un sondaj pentru desemnarea celei mai bune jucătoare a lumii în 2018, dar şi pentru stabilirea echipei ideale.

Cristina Neagu, căpitanul echipei naţionale, a fost desemnată MVP-ul anului 2018! De asemenea, Crina Pintea a fost inclusă în echipa ideală, fiind desemnată cel mai valoros pivot din lume.

Cea mai bun handbalistă a lumii a fost desemnată pe baza voturilor venite de la fani din întreaga lume (în jur de 80.000 de voturi) şi a unor jurnalişti din 12 ţări. Cristina Neagu a obţinut cel mai mare punctaj – 48 de voturi, reuşind să le devanseze pe Amandine Leynaud (Franţa) – 44 voturi şi Anna Vyakhireva (Rusia) – 42 de puncte. În top 5 au mai intrat Stine Oftedal şi Jovanka Radicevic – ambele cu câte 28 de voturi, ultima fiind jucătoarea echipei CSM Bucureşti.

Pe baza opţiunilor exprimate a fost alcătuită şi echipa ideală:

Portar: Amandine Leynaud (Gyor Audi ETO KC – Franţa)

Extremă stânga: Majda Mehmedovic (CSM Bucureşti - Muntenegru)

Inter stânga: Cristina Neagu (CSM Bucureşti – România)

Centru: Stine Bredal Oftedal (Gyor Audi ETO KC – Norvegia)

Inter dreapta: Anna Vyakhireva (Rostov Don – Rusia)

Extremă dreapta: Jovanka Radicevic (CSM Bucureşti – Muntenegru)

Pivot: Crina Elena Pintea (Issy Paris Hand, în prezent tranferată de Gyor – România)

Apărătoare: Eduarda Amorim (Gyor Audi ETO KC – Brazilia)

Ancheta organizată de handball-planet nu are caracter oficial, dar reprezintă totuşi un reper de luat în seamă, având în vedere faptul că la vot participă oameni din întreaga lume. În precedentele şapte ediţii, Cristina Neagu a fost MVP în 2015 şi 2016, anii în care a fost desemnată cea mai bună jucătoare a lumii şi de IHF. Au mai câştigat acest concurs Heidi Loke în 2011, 2013 şi 2014, Zsuzsanna Tomori în 2012 şi Nora Mork în 2017.

 
Еще статьи...