• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное Scandal cu droguri în tenis

Scandal cu droguri în tenis

• În perioada în care lumea atletismului şi lumea nataţiei sînt implicate într-un scandal imens de dopaj declanşat în Rusia, apar sancţiuni drastice şi în tenis! Sînt vizaţi sportivi slab clasaţi în ierarhia ATP, dar care demonstrează că sportul alb nu mai este deloc unul curat.

Federaţia Internaţională a Tenisului (ITF) a publicat luni un comunicat oficial, prin care anunţă suspendarea pentru dopaj a doi jucători profesionişti. Spaniolul Jose-Manuel Roman-Gomez (38 de ani), fost număr 1.021 ATP, a primit o suspendare de 4 ani, după ce a fost găsit pozitiv cu cocaină. O sancţiune mult mai mică, de 2 luni, a primit jucătorul venezuelean Rafael Martinez (24 de ani), fost număr 1.304 ATP, care a fost depistat pozitiv cu cannabis.

Cazuri celebre de tenismeni depistaţi pozitiv cu droguri

Roman-Gomez şi Martos nu sînt primii tenismeni suspendaţi pentru consum de droguri, existând şi alte cazuri mult mai celebre. Martina Hingis (Elveţia), fost lider mondial, a fost depistată pozitiv cu cocaină în cadrul unui control de rutină organizat la Wimbledon 2007. Câştigătoarea a cinci titluri de Grand Slam la simplu avea 27 de ani la acea vreme şi a negat că ar fi luat drogul intenţionat. Chiar dacă şi-a susţinut nevinovăţia în faţa instanţelor sportive, Martina a primit o suspendare de 2 ani.

Francezul Richard Gasquet (9 ATP) a fost şi el suspendat în anul 2009, după un test de urină care a ieşit pozitiv cu cocaină. Richard a negat vehement ca ar fi luat acest drog, explicând că ar fi putut contacta cocaina în urma unui sărut într-un club din Miami. Având în vedere explicaţia, dar şi că a fost găsită o cantitate foarte mica inhalată, suspendarea a fost de doar doua luni şi jumătate.

Suedezul Mats Wilander, fost lider mondial şi septuplu cîştigător de Grand Slam, a fost depistat pozitiv cu cocaină în anul 1995. Wilander a spus că a luat drogul în mod accidental, fiind suspendat doar trei luni.