• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное Serghei Zhigalko a cîștigat memorialul de șah ”V. Cebanenco”

Serghei Zhigalko a cîștigat memorialul de șah ”V. Cebanenco”

Marele maestru internațional Serghei Zhigalko din Belarus a cîștigat, la Clubul republican de șah și joc de dame, memorialul de șah rapid ”V. Cebanenco”, relatează MOLDPRES.

Asta după ce liderul  turneului pe parcursul a opt runde, marele maestru internațional Viorel Iordăchescu (în imagine), a cedat în ultima rundă în partida disputată cu Evgheny Romanov (Rusia), iar Serghei Zhigalko l-a învins pe Yuri Vovk (Ucraina). Cîștigătorul competiției a acumulat 7 puncte, iar Viorel Iordăchescu s-a clasat pe locul doi cu 6,5 puncte acumulate. 6,5 puncte au mai adunat, în ordinea locurilor clasate, conform coeficienților suplimentari de departajare, Olexandr Bortnyk și Vitaly Bernardsky, ambii din Ucraina.

Cel mai bun șahist moldovean în ultimii ani, Viorel Bologan, a totalizat 5 puncte și s-a situat pe locul 16.

Serghei Zhigalko a fost, conform ELO-ului său egal cu 2748 puncte, favoritul competiției. El a fost remunerat cu 26.000 de lei pentru victoria repurtată. Viorel Iordăchescu a luat startul la capitolul ELO de pe poziția a patra cu 2610 puncte. Viorel Bologan ocupa în acest top locul șase (2933 puncte).

Turneul A a reunit 15 mari maeștri internaționali din Belarus, Ucraina, România, Israel și Rusia. Turneul B, rezervat juniorilor, desfășurat în paralel între echipe școlare, a fost cîștigat de selecționata Liceului Teoretic ”Pas cu pas”. Memorialul s-a desfășurat a treia oară. Veaceslav Cebanenco a fost cel mai mare teoretician în șahul moldovenesc, elaborînd diferite scheme tactice și strategice de joc, care au fost și sînt aplicate în prezent inclusiv pe arena internațională.