• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное Tiger Woods, din nou în fruntea celor mai bine plătiți sportivi

Tiger Woods, din nou în fruntea celor mai bine plătiți sportivi

Jucătorul american de golf Tiger Woods  (foto)a revenit în fruntea clasamentului sportivilor după criteriul veniturilor realizate într-un singur an, tradiționala anchetă a revistei specializate americane Forbes apreciind la 78 de milioane de dolari totalul încasărilor sale, dintre care 13 milioane dolari din salarii și premii și 65 milioane dolari din alte activități, în special publicitate și sponsorizări.

În mod surprinzător, locul secund este ocupat în 2013 de tenismanul elvețian Roger Federer, un jucător aflat, totuși, pe o pantă descendentă, cu cel mai slab an în rezultate pur sportive din carieră, după 2001, dar care încă "se vinde bine", totalul veniturilor sale fiind de 72 milioane de dolari, dintre care doar 7 milioane provin din premii, restul de 65 milioane datorîndu-se imaginii sale. Federer are un portofoliu impresionant de sponsori, incluzând contracte cu Nike și Rolex, precizează Forbes.

Ultimul loc al podiumului este ocupat de baschetbalistul Kobe Bryant, care a strîns în 2013, în mod echilibrat, 62 milioane de dolari, 28 milioane din salarii și bonusuri de performanță și 34 milioane din alte contracte. De 15 ori selecționat pentru All-Star Game, Kobe Bryant și-a prelungit în noiembrie cu 2 ani acordul cu Los Angeles Lakers, aceasta fiind una dintre explicațiile plasării sale pe un loc atît de sus.

Baschetul a ocupat și poziția a 4-a a ierarhiei lucrative a Forbes, prin LeBron James, cu 60 milioane de dolari primiți în 2013, 18 milioane din salarii și 42 din contracte publicitare și altele asemenea, cu Nike, McDonald's și Coca-Cola, între altele.

Fotbalul american este reprezentat pe locul 5 de Drew Brees — 51 milioane dolari (40 milioane salarii, 11 contracte), un jucător care a cucerit în 2013 titlul în Super-Bowl, după 7 ani petrecuți la New Orleans Saints, quarterback-ul Sfinților fiind considerat unul dintre cei mai buni jucători din această disciplină din toate timpurile.

Foarte aproape, pe locul 6, în privința veniturilor, s-a situat un alt reprezentant al NFL, Aaron Rodgers, cu 49 milioane dolari (43 salarii), în mare parte pentru că jucătorul desemnat MVP în 2011 a semnat, cu Green Bay Pakers, în aprilie, un contract pe 5 ani pentru 110 milioane dolari, devenind cel mai bine plătit om de fotbal american din istorie.

Locul 7 în ancheta revistei Forbes revine în 2013 unui alt jucător de golf, Phil Mickelson — 49 milioane de dolari (doar 5 milioane salarii și premii, restul contracte publicitare), în timp ce locul 8 aparține, în mod neașteptat, unui fotbalist, jucător de soccer, retras cam de la mijlocul anului din activitate: David Beckham, cu un total venituri de 47 milioane dolari. De altfel, repartiția încasărilor explică proveniența banilor, doar 5 milioane dolari fiind din salarii și prime, grosul provenind din "glamour", cum scrie revista americană, din aura de vedetă și din inspirația agenților care au făcut din fostul internațional englez o veritabilă fabrică de bani.

Top 10 al acestei ierarhii este încheiat, pe locurile 9 și, respectiv, 10, de doi fotbaliști în activitate, în mare vogă chiar: portughezul de la Real Madrid Cristiano Ronaldo, cu 44 milioane de dolari (23 milioane salarii și bonusuri, 21 milioane contracte), care îl depășește, pentru prima oară, dar într-un alt fel de clasament decît Balonul de Aur, pe argentinianul Lionel Messi (FC Barcelona), cu 41 milioane de dolari (20-21 milioane).

Oricum, acest clasament, tradițional, rezervă o mare surpriză: absența boxerilor, o prezență constantă decenii de-a rîndul, lipsa lor ilustrînd pe de o parte absența cu adevărat a unui supercampion la categoria grea, cea mai bine remunerată, și pe de altă parte, interesul din ce în ce mai scăzut pentru "Nobila artă".