• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное Ignorînd brutal regulamentul, bunul simț, fair-play-ul

Ignorînd brutal regulamentul, bunul simț, fair-play-ul

Turneul de baschet din cadrul Olimpiadei APSM, desfășurat în week end la UTM a fost cel mai scandalos din toată istoria celor 14 concursuri disputate pînă în prezent. Tămbălăul l-a pornit cronicarul vestit în toata cariera sa, în temei, prin publicarea unor știri searbăde, dar și prin incompetență crasă, impertinență, care a insistat să nu fie luate în calcul aruncările la coș efectuate în salt. Responsabilul de buna desfășurare a competiției l-a susținut. Iată, însă ce spun experții referitor la decizia eronată a dumnealui.

”Aruncarea de pedeapsă poate fi efectuată din orice poziție fără a depăși linia de marcaj”, a declarat Vasile Scutelnic, șeful catedrei sporturi de la Academia de Studii Economice din Moldova. ”Sînt diferite modalități de aruncare, inclusiv în salt. Esențialul este să nimerești coșul, nedepășind linia de marcaj”, a spus Alexandru Șestopal, fost jucător al echipelor Politehnica Iași și BC Tîrgu Mureș (ambele din România), campion al Moldovei cu echipa UASM, fost selecționer al echipei naționale de baschet masculin. ”Modul de aruncare a mingii la coș de la linia de pedeasă nu contează. Important este să nu fie încălcată linia de marcaj”, a subliniat Grigore Căpățînă, șef de catedră la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. Dacă mai este nevoie de opinii suplimentare le culegeți de la alți experți în materie, care la sigur, vor răspunde la fel.

Mai jos vă prezint un extras în rusă a regulamentului la tema pusă în discuție și un subiect video pentru a vă convinge de ignoranța de care au dat dovadă unii participanți la eveniment, inclusiv paznicul unei instituții de învățămînt mediu de specialitate cu pretenții că este un ziarist ”deștept foc” (martor la capitolul deșteptăciune a fost dl. O.Vucol, președintele federației naționale de baschet), care a concurat cu o vestimentație contrară regulamentului competițional vîrf la toate punînd pantalonii săi perforați în cîteva locuri. Nu-i așa Valera?

În situația cînd regulamentul competițional, referitor la aruncarea de pedeapsă, a fost încălcat brutal, iar bunul simț, fair-play-ul au fost ignorate totalmente ar fi logic, omenește să fie anulate

rezultatele înregistrate pe 4 mai ( în premieră foarte modeste la asemenea concursuri), și să fie organizat în timpul apropiat un alt turneu în prezența unui arbitru competent, echidistant, principial. Are curajul necesar responsabilul de disputare să recunoască greșelile evidente comise și să organizeze concursul, respectînd această cerință elementară sau cele întîmplate sînt un mod de viață, activitate?

Техника выполнения штрафного броска

Существует несколько распространенных способов выполнения штрафных бросков: двумя руками снизу, двумя от груди, одной от плеча (самый распространенный способ) и другие. . Вплоть до 50-х годов прошлого столетия его исполняли "из-под юбки" (самый простой способ). Классическим же способом — одной рукой от головы — в те годы владели далеко не многие [2] . Сочетание сгибания ног и маха руками позволяет легко регулировать бросок, чтобы мяч при штрафном всегда пролетал одно и тоже расстояние. Перед броском игроку необходимо расслабиться: опустить руки и глубоко вздохнуть, готовясь к следующему броску. Внимательно посмотреть на цель. Бросок нужно сделать спокойно, не спеша, затрачивая на него около 3 секунд. Лучшей стойкой считается такая, при которой ноги слегка согнуты в коленях, а ступни расположены на ширине плеч. Туловище и руки при броске должны тянутся к корзине. Бросок заканчивается движением кистей и пальцев. Мяч выпускается из рук в момент, когда он достигает уровня глаз игрока. Другие способы штрафных бросков: от груди, от головы и броски одной рукой – по технике выполнения мало чем отличаются от обычных бросков.