• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное Reputatul antrenor și manager Gheorghe Cuharschi a devenit octogenar

Reputatul antrenor și manager Gheorghe Cuharschi a devenit octogenar

Reputatul antrenor și manager de atletism Gheorghe Cuharschi a împlinit recent 80 de ani. Născut pe 27 iulie 1934 la Zăicani (Rîșcani) într-o familie de fețe bisericești a fost pasionat într-atît de mult de lumea sportului încît a decis să i se consacre pînă la cele mai adînci bătrînețe. Dar mai întîi, a devenit campionul Bălților la haltere, campion al celei de-a opta ediții a Spartachiadei republicane a elevilor la triplu salt cu rezultatul 12,6 metri, s-a calificat în finalele de 100 metri plat   și săritura în lungime. ”Am devenit apoi student la Facultatea de Educație Fizică și Sport împreună cu încă 5 moldoveni și 20 de ruși, ucarineni, bulgari, etc.”, își amintește dumnealui despre vremurile de la începutul anilor 50. Meditați puțin asupra acestei statistici pentru a vă da seama de realitatea existentă cîndva.

A parcurs calea de la metodist la director al Liceului-Internat Republican cu Profil Sportiv, unde a activat în perioada 1975-1980. O perioadă relativ scurtă, dar glorioasă, pentru că erau de toate atunci și performanțele erau pe măsura așteptărilor. Apoi a fost director al  Școlii Sportive Specializate de Atletism nr.3 din Chișinău (1980-2007). ”Olimpicii pregătiți la aceste instituții sînt mare mîndrie”, spune octogenarul. 15 dintre elevii săi au participat la Jocurile Olimpice de vară și iarnă.

Este antrenor emerit al Republicii Moldova, Eminent al învăţămîntului public din Republica Moldova, Eminent al educaţiei fizice, Antrenor de categorie superioară, Arbitru de clasă internaţională, Om emerit al Republicii Moldova. A fost decorat cu medalia ”Meritul civic”. ”Toate aceste titluri sînt plăcute, dar mult mai tare mă bucur atunci cînd cineva își amintește cum l-am ajutat să iasă dintr-o situația dificilă, cum am contribuit ca să devină un bun profesisonist și, în genere, să fie mai bun, înțelegător, descurcăreț”, își continuă firul gîndurilor veteranul sportului moldovenesc.

Gheorghe Cuharsci mai este și unul dintre fondatorii Comitetului Național Olimpic și Sportiv. Ar fi indicat să nu se uite nici acest fapt din biografia dumnealui scrisă cu majuscule pentru toată luma bună.