• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное Șah la Tromso, în apropierea cercului polar

Șah la Tromso, în apropierea cercului polar

Loturile naționale de șah masculin și feminin au avut ieri ghinion  în runda a patra a Olimpiadei Mondiale. A fost o zi nefastă. Ambele au pierdut.

Jucătorii moldoveni au fost învinși cu scorul 2,5-1,5 de echipa Kazahstanului. Ei acumulează 10 puncte din 16 posibile și se situează pe locul 53 în clasament. În runda a cincea se vor întîlni astăzi cu selecționata Libanului.

Un prilej de buucrie. Marele maestru internațional Dumitru Svetușchin a repurtat victorii în toate cele trei partide disputate și se situează pe locul patru în topul celor mai buni șahiști care evoluează la masa a doua. Poate va intra și în posesia unui premiu specila la finele competiției.

Echipa feminină a suferit înfrîngere (1-3) în meciul disputat cu reprezentativa Argentinei. Ea totalizează 9 puncte și ocupă locul 52 în top.Adversară în runda a cincea va fi formația din Taipei.

Fosta compatrioată Irina Bulmaga, care are ELO-ul egal cu 2354 puncte, reprezintă România la Olimpiadă Mondială, a obținut trei victorii și se situează pe locul șase în clasamentul jucătoarelor de la masa a treia. Ținem pumnii strînși și pentru ea în mod special, pentru că-i a noastră.

Selecționata masculină este alcătuită de marii maeștri internaționali Viorel Bologan, care are coeficienrtul ELO egal cu 2654 puncte, Dumitru Svetușchin (2547 p.), Vasile Sanduleac (2396 p.), maestrul internațional Vladimir Hamițevici (2467 p.), Liviu Cerbulenco (2203 p.), campion național anul curent.

Echipa feminină este formată de Diana Baciu (2294 p.), Svetlana Petrenco (2205 p.), Elena Pîrțac (2127 p.), Olga Hîncu (2027 p.) și Paula-Alexandra Gîtu (1815 p.).

Medaliile olimpice sînt disputate de 174 de echipe naționale masculine și 137 feminine.

Actuala Olimpiadă de șah are loc în perioada 1-14 august, la Tromso (Norvegia), în apropierea cercului polar.