• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное Nicolae Juravschi a împlinit 50 de ani

Nicolae Juravschi a împlinit 50 de ani

Președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS), Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic la canoe dublu, distanțele 500 și 1000 de metri, multiplu campion european și mondial, a împlinit astăzi 50 d ani, relatează MOLDPRES.

Evenimentul a fost consemnat la Palatul Republicii cu o expoziție amplă de fotografii, care relevă viața sportivă a performerului. La festivitate a fost prezent premierul Iurie Leancă. ”În 1988 îmi continuam studiile la Moscova și am fost plăcut surprins cînd am auzit că Nicolae Juravschi este din Moldova. Revelația a fost și mai mare cînd am auzit-o pe mama lui vorbind în limba maternă”, a declarat șeful Guvernului.”Toți cei prezenți aici au o mică părticică din victoriile mele”, a spus omagiatul. ”Amloarea cu care este marcat evenimentul impresionează, merită toată lauda”, a spus fostul coechiper  de la Olimpiadele de la Seul și Atlanta, Viktor Reneiskii.

La festivitate au fost prezenți și foștii membri ai selecționatei Uniunii Sovietice Iurii Gurin și Valerii Veșko, campioni europeni și mondiali, cu care Nicolae Juravschi a devenit la canoe-4 de șase ori campion mondial. Ambii au vorbit inițial în ucraineană, subliniindu-și originea.

Asistența a urmărit fragmente ale curselor de 500 și 1000 de metri la Jocurile Olimpice de la Seul, cursa de 500 metri de la Olimpiada de la Atlanta (SUA, 1996), unde perechea Victor Reneiskii - Nicolae Juravschi a obținut medaliile de argint. Ei au în palmares opt titluri de campioni europeni și mondiali.

La Olimpiada de la Barcelona (1992) a evoluat în componența selecționatei României în pereche cu Gheorghe Andriev, clasaîndu-se la cel două probe (500 și 1000 de metri) pe locurile patru.

Nicolae Juravschi s-a născut pe 8 august 1964 în satul Chircăiești (raionul Căușeni). A absolvit Liceul-Internat Republican cu Profil Sportiv, unde inițial a dorit să practice fotbalul. Potrivit directorului instituției, Gheorghe Cuharschi, a fost primit ”pe blat” la secția de canotaj. ”Era cam prizărit, mic de statură”, își amintește acesta. În perioada sovietică s-a antrenat sub egida Clubul Sportiv Central ”Dinamo”.

În anul 2001 Nicolae Juravschi a fost desemnat de către ziariștii sportivi din Republica Moldova cel mai bun sportiv moldovean din secolul al XX-lea.

După retragerea din activitatea competițională a devenit vicepreședinte al Comitetului Național Olimpic (CNO). Pe 30 martie 2001 Adunarea Generală a CNO l-a ales în funcția de președinte, post ce-l deține și în prezent.Din 2011 este deputat în Parlamentul Republicii Moldovei pe lista PLDM.