• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное Un străjer al Nistrului, țării a împlinit 80 de ani

Un străjer al Nistrului, țării a împlinit 80 de ani

Profesorul Teodor Botnarenco de la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) a împlinit pe 18 august 80 ani de la naștere.

Octogenarul a văzut lumina zilei pe 18 august 1934 în satul Socola, județul Soroca, actualmente - raionul Șoldănești. Una dintre amintirile memorabile din copilărie este legată de rîul Nistru cînd neștiind să înoate bine era cît pe ce să se înece și doar curajul bunicei l-a salvat. ”Asta m-a determinat, în mare măsură, mai tîrziu să mă consacr înotului”, se destăinuie omagiatul, care a activat cu începere din anul 1957 la facultatea de educație fizică a Institutului Pedagogic ”Ion Creangă”, apoi la USEFS, lector, conferențiar, prodecan, iar din 1977 și pînă în 2011 - șef al catedrei Natație și Turism.

În perioada respectivă a publicat un șir de lucrări științifice și metodico-didactice, manualele ”Înotul” pentru studenții instituțiilor de învățămînt superior de educație fizică și sport și cartea ”Manualul de înot”, destinată elevilor de toate vîrstele. Referitor la activitatea desfășurată în domeniul sportului de performanță este mîndru de colaborarea ce a avut-o cu medaliatul olimpic  la Seul (1988) și Barcelona (1992) Iurie Bașcatov, proba ștafetă 4X100 metri, campion al Uniunii Sovietice. ”Am demonstrat științific că are o carență vizibilă în pregătire. S-a convins, mi-a mulțumit și a lichidat deficiența”, spune profesorul universitar.

În prezent la catedra ce a condus-o aproape un sfert de veac lucrează doi doctori în pedagogie, profesori universitari; un doctor în pedagogie, conferențiar universitar; doi doctori în pedagogie; un conferențiar universitar, antrenor emerit al Republicii Moldova; cinci lectori universitari. ”Conștiința mea este împăcată. ”Catedra se află în mîni bune, de nădejde”, spune dl. Teodor Botnarenco, care continuă să activeze și la această vîrstă onorabilă în cadrul USEFS. Jubileul l-a l-a marcat în dimineața zilei la piscina instituției.