• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное Mihail Sava, principalul pretendent la titlul cel mai bun sportiv al anului 2014

Mihail Sava, principalul pretendent la titlul cel mai bun sportiv al anului 2014

Luptătorul moldovean de stil liber, Mihail Sava (65 kg) a cucerit, ieri, medalia de bronz la Campionatul Mondial, care se desfășoară la Tașkent (Uzbekistan).Calea sai spre podiumul de premiere a fost următoarea:victorie în primul meci disputat cu georgianul Malkhaz Zarkua (6-2), victorie în cea de-a doua partidă în care partener de întrecere a fost chinezul Haiwei Ling (înainte de expirarea timpului regulamentar în repriza a doua după ce în prima rundă a fost condus cu 8-0), eșec în duelul cu iranianul Seyed Mohammadi (11-14, deși a condus după prima repriză cu 9-2), victorie în meciul cu românul George Bucur (8-2) și victorie în partida pentru medalia de bronz desfășurată în compania turcului Mustafa Kaya (16-11).

Medaliatul este originar din Fundul Galbenei (Hîncești), fost elev al Liceului-Internat Republican cu Profil Sportiv, unde s-a antrenat sub îndrumarea lui Boris Sava, Nicolae Oriol și Nicolae Scurtu. Boris Sava, campion al Spartachiadei popoarelor din Uniunea Sovietică, este unchiul său. Anul curent Mihail Sava a devenit premiant și al campionatului Germaniei pe echipe.

Medalia cucerită la Mondiale este cel mai mare succes în cariera sa și unica obținută de lotul Moldovei, pregătit la actuale ediție de campionat de Ruslan Bodișteanu și Anatol Guidea. Coechipierul Andrei Perpelița (61 kg) s-a clasat pe locul cinci. Evgheni Nedealco (70 kg) s-a situat pe poziția a zecea. ”Un loc cinci la Mondiale este deja un succes. O medalie este o mare performanță”, a declarat Victor Peicov, președintele Federației Moldovenești de lupte.

Alexandru Burcă (74 kg) a cedat în optimile de finală.Nicolae Cebanu (96 kg)a fost învins în meciul inaugural. Evoluții modeste au avut și ceilalți  membri ai lotului național.  Alexandru Chirtoacă (55 kg) și Denis Balaur (86 kg) s-au situat pe locurile 29. Alexandru Romanov (125 kg) a ocupat locul 20.

Astăzi vor intra în concurs Iulie Leorda (48 kg), Natalia Budu (53 kg) și Svetlana Saenko (69 kg).

Cele mai bune evoluții la Mondiale în anii precedenți le-au avut în anii precedenți Petru Marta (bronz, Mexico, 1978), Victor Peicov (argint, Istanbul, 1994), Lukman Jabrailov (aur, Istanbul, 1994), Ghenadie Tulbea (argint, 2003, New York).

Medalia lui Mihail Sava este prima cucerit anul curent de sportivii moldoveni la Campionatele Mondiale. Ea îl plasează e priam pozițe în disputa pentru titlul cel mai bun sportiv al anului.