• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное Valeriu Iovcov a decis să se consacre totalmente șahului un an

Valeriu Iovcov a decis să se consacre totalmente șahului un an

Medaliatul cu bronz la recenta ediție a Campionatelor Europene de șah de la Batumi (Georgia), categoria de vîrstă pînă la 18 ani, Valeriu Iovcov a declarat astăzi că a făcut o pauză de studii un an în scopul obținerii performanței.

”Am decis să mă consacru totalmente șahului un an după absolvirea Liceului teoretic ”Aleksandr Pușkin”. Medalia obținută recent a demonstrat că se merită să procedez astfel. Mă antrenez zilnic și sper să mai obțin rezultate bune în șah”, a declarat tînărul performer.

”Este un jucător foarte talentat. La studiile de la liceu  a fost primit direct în clasa a treia. Sper că peste puțin timp va fi inclus și în selecționata olimpică a Moldovei, alături de marii maeștri internaționali, Viorel Bologan, Viorel Iordăchescu, Dumitru Svetușchin”, a spus primul antrenor al medaliatului, Ion Solonari, care l-a familiarizat cu tainele șahului timp de 4 ani.

Valeriu Iovcov a cucerit medalia de bronz cu un total de 6,5 puncte din 9 posibile. La categoria sa de vîrstă au concurat 64 de jucători din 35 de țări. Conform coeficientului său ELO a început turneul de pe poziția a 29-a. La Batumi a îndeplinit primul normativ de maestru internațional. Urmează să-l mai confirme încă la două turnee pentru a i se acorda titlul.

Igor Dodon, președintele Federației Moldovenești de Șah i-a oferit cu ocazia succesului repurtat o primă de 10.000 de lei. ”Federația va susține mereu tinerele talente. Recent a desfășurat turneul ”Toamna de aur” la care au participat circa 150 de jucători. În noiembrie-decembrie vom organiza turnee raionale, apoi faze zonale, iar cei mai buni dintre ei vor participa la etapa finală în Chișinău. Ei vor fi selectați pentru a participa la renumitul turneu ”Belaia ladia” din Federația Rusă”, a declarat oficialul.

Medalia lui Valeriu Iovcov este a patra obținută pe arena internațională anul curent de solii Moldovei. Ei au mai cucerit trei distincții la Campionatul European pe echipe (juniori) și Campionatul Mondial, rezervat elevilor.

Performerul se antrenează sub îndrumarea lui Veaceslav Slovineanu. La Europene a fost ajutat de marele maestru internațional Dumitru Svetușchin.