• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное Damian Răileanu, un sorocean care nu uită niciodată de unde provine

Damian Răileanu, un sorocean care nu uită niciodată de unde provine

Omul de afaceri Damian Răileanu de la Timișoara (România) a fost sponsorul principal al turneului internațional de lupte greco-romane ”Invită Nikolai Grekov”, desfășurat la sala polivalentă a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport din Chișinău.

”Nu-mi prea place să vorbesc despre asemenea lucruri, dar dacă insistați vă dau și suma aproximativă cheltuită – circa 8 mii de euro. 2 mii  le-am oferit vicecampionului european Victor Ciobanu pentru această performanță înregistrată anul trecut. O mie i-am înmînat-o lui Donior Islamov, campion mondial universitar. Premii bănești au primit toți cîștigătorii turneului la cele trei categorii de vîrstă. În suma de bani indicată se mai înscriu și alte cheltuieli legate de desfășurarea turneului”, s-a confesionat dl. Damian Raileanu, care a sprijinit financiar concursul a treia oară.

Încerc să aflu, cu delicatețe, care-i mobilul acestei acțiuni. Aflu că

în urmă cu mulți ani s-a antrenat la Nikolai Grekov. ”Eram student în primul an de studii la Institutul de Medicină. Am decis să practic luptele greco-romane. Cunoșteam prost rusa și am fost plăcut surprins de faptul cu cîtă răbdare îmi explica dumnealui la antrenamente procedeele. Am devenit candidat de maeștri ai sportului. Să fi avut mai mult timp pentru sport, la sigur, obțineam performanțe și mai înalte”, a precizat omul de afaceri.

”Damian Raileanu este prietenul meu și a sponsorizat substanțial în repetate rînduri și deplasarea lotului național la diferite turnee internaționale. M-a salvat de-atitea ori din diferite situații critice, încît fac întotdeauna tot posibilul să-l ajut și eu cu ce pot”, a adaugat antrenorul lotului național Mihail Cucu.

Damian Raileanu este originar din Rădi-Cereșnovăț (Soroca). La Timișoara s-a stabilit în urmă cu aproximativ 20 de ani. A lucrat medic, iar acum a devenit om de afaceri în domeniul farmaceutic. Recent s-a lansat și într-un proiect de lupte greco-romane. A luat în grija sa 25 de copii doritori să facă sport de performanță. Le oferă burse lunare, masă, iar unora și cazare. ”13 sunt din zona Timișoarei. Pe 12 i-am selectat de prin părțile Botoșanilor, unde greco-romanele au tradiții frumoase, iar lumea este foarte harnică, muncitoare, nu-i fudulă”, a subliniat dumnealui. ”Stipendii le dau nu doar celora care au rezultate bune în sport, ci și note bune la învățătură”, a mai notat Damian Răleanu, omul care nu uită de unde provine, se trage, binele ce i l-a făcut cîndva cineva.

În imagine: Împreună cu Mihail Cucu, antrenorul selecționatei Moldovei